Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо уточнення порядку здійснення окремих повноважень (реєстр.  № 1473  від 15.12.2014), поданий народними депутатами України Ю. Дерев’янком, І.Сусловою, В.Івченком.

У законопроекті пропонується внести зміни до статей 26, 42, 67 та 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які стосуються окремих питань виконання та відповідальності за виконання делегованих повноважень органами місцевого самоврядування, управління комунальним майном, розширенням повноважень сільського, селищного, міського голови, участі сільської, селищної, міської ради у створенні, перепрофілюванні або ліквідації підприємств та організацій загальнодержавного значення (їх відокремлених підрозділів), розташованих на відповідній території.

Комітет з питань запобігання та протидії корупції у висновку від 26.12.2014 р. зазначає, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам актикорупційного законодавства.

Комітет з питань правової політики та правосуддя у висновку від 05.03.2015 р. звертає увагу, що даний законопроект не суперечить положенням Конституції України.

 Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 11.03.2015 р. висловлює зауваження щодо доповнення повноважень сільського, селищного, міського голови та пропонує  за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація малих міст України» у висновку від 16.03.2015 р. зазначає, що законопроект повністю відповідає потребам малих міст.

До Комітету надійшли висновки від Інституту законодавства Верховної Ради України та Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, в яких інститути погоджуються із необхідністю вдосконалення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та  зазначають, що розширення виключної компетенції сільських, селищних, міських рад посилить правові, організаційні та матеріально-фінансові гарантії місцевого самоврядування, сприятиме удосконаленню механізму реалізації принципу поєднання місцевих і державних інтересів. Разом із тим, у висновках міститься низка зауважень, зокрема, щодо доповнення частини четвертої статті 42 Закону. Дана норма, на думку фахівців інститутів,  наділяє сільського, селищного, міського голову повноваженнями, які можуть призвести до корупційних наслідків. Також у висновках зазначається, що пропоновані зміни до частини другої статті 67 Закону дублюють норму чинного Закону. Крім того, науковці вважають, що пропозиції до статті 76 Закону обмежують повноваження органів виконавчої влади у сфері взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 03.03.2015 р. № 16/3-303/1473 висловлює зауваження до законопроекту аналогічного характеру та пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,  Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Всеукраїнської громадської організації «Асоціація малих міст України», Інституту законодавства Верховної Ради України, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України та всебічно обговоривши питання,

 

Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо уточнення порядку здійснення окремих повноважень (реєстр.  № 1473), поданий народними депутатами України Ю.Дерев’янком, І.Сусловою, В.Івченком, за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10