Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

Місто Кременець – районний центр Тернопільської області, економічний і культурний осередок північної частини Тернопільської області, що розташований на відстані 70 км від обласного центру. За останнім переписом населення в місті Кременець проживає 22 тисячі мешканців.

Провідними галузями промисловості міста, як по обсягах виробництва продукції, так і по чисельності промислово-виробничого персоналу, є переробна та харчова промисловість. Найбільшими промисловими підприємствами є ЗАТ «Кременецьцукор», ЗАТ «Молоко», ТОВ «Бекарай», ЗАТ «Кременецький крейдяний завод», ВАТ «Кременецький завод порошкової металургії», ТОВ «Піраміда», «Кременецький ВПРГ», «Кременецький РЕМ», ВАТ «Кременецьхліб».

В місті функціонують інші підприємства містоутворюючого значення, вищі та середні спеціальні учбові заклади, сільськогосподарські-заготівельні господарства.

Місто Кременець сприятливе для розвитку малого та середнього бізнесу. Найбільша частка зайнятого населення працює у сфері оптової та роздрібної торгівлі, торгівлі транспортними засобами, послуг з їх ремонту тощо.

Кременець належить до найдавніших українських міст. Перша писемна згадка про поселення датується 1227 роком, а Магдебурзьке право надано місту у 1438 році. На території міста розташовано 65 пам’яток архітектури, з них 8 – національного значення.

Така велика кількість пам’яток була підставою для створення у 2003 році Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У місті Кременець діють обласний гуманітарно-педагогічний інститут        ім. Тараса Шевченка, медичне училище ім. А.Річинського, професійно-технічне училище, шість середніх шкіл, ліцей, гімназія, будинок дитячої творчості, дитячо-юнацька спортивна школа, школа мистецтв ім. М.Вериківського.

Місто Кременець – друга база гірськолижного спорту в Україні. Тут навчаються зимових видів спорту: стрибків з трампліна, лижного двоборства, санного спорту. Санна траса – єдина в Україні.

Місто Кременець, враховуючи його розташування та наявність значної кількості пам’яток архітектури і культових споруд, має перспективи щодо розвитку історико-пізнавального, екологічного і спортивного туризму.

Віднесення міста до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити надходження до міського бюджету, створити нові робочі місця, тим самим забезпечити фінансову та економічну незалежність, покращити інвестиційний клімат, що в свою чергу сприятиме розширенню діючих та будівництву нових потужностей в основних галузях виробництва міста, розвитку туризму.

Питання про віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Кременецькою міською, Кременецькою районною та Тернопільською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10