За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин (реєстр. № 1252 від 04.12.2014р.), внесений народними депутатами України І.Кириленком, В.Івченком, О.Бакуменком, Д.Шлемком, Ю.Дерев'янком, В.Арешонковим, О.Кодолою, І.Мірошніченком.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою розширення повноважень органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками, у тому числі за межами населених пунктів на засадах децентралізації, субсидіарності,  повсюдності та посилення спроможності місцевого самоврядування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 11 лютого 2015 року звертає увагу, що законопроект порушує  закладену у статті 122 та в інших статтях  Земельного кодексу України логіку регулювання повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої  влади  за ознакою належності земель до комунальної чи державної власності, вносить плутанину у розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади у даній сфері суспільних відносин та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» повністю підтримує положення законопроекту щодо передачі від районних державних адміністрацій, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та його територіальних органів, до відання сільських, селищних, міських рад повноважень щодо розпорядження землями державної власності в межах, визначених Земельним кодексом України. При цьому, Асоціація звертає увагу на те, що в законопроекті пропонується надати органам місцевого самоврядування повноваження на розпорядження земельними ділянками державної власності без передачі їх у комунальну власність.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин (реєстр. № 1252 від 04.12.2014р.), внесений народними депутатами України І.Кириленком, В.Івченком, О.Бакуменком, Д.Шлемком, Ю.Дерев'янком, В.Арешонковим, О.Кодолою, І.Мірошніченком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу з можливістю врахування висловлених зауважень при підготовці до другого читання.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки даного законопроекту.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10