Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув в частині предмету його відання проект Закону України про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо нагороджених грамотами Верховної Ради України) (реєстр. № 1191), поданий народними депутатами України Ю.Бубликом, Ю.Левченком, О.Осуховським та іншими.

Зазначеним проектом пропонується внести зміни до пункту 6 статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" та поширити право на отримання пенсії за особливі заслуги перед України на осіб, які нагороджені Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

Даний законопроект, як зазначено авторами в Пояснювальній записці до нього, підготовлено з урахуванням пропозицій громадян, нагороджених Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України, щодо надання їм права на отримання надбавки до основної пенсії, як це закріплено законодавчо для нагороджених Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

Також автори зауважують, що запровадження та реалізація положень даного законопроекту потребуватимуть додаткових коштів з Державного бюджету України, і за попередніми розрахунками, для реалізації його положень необхідні витрати у розмірі близько 3 млн. грн. щомісяця та близько 36 млн. грн. на рік.

Міністерством фінансів України не підтримується цей законопроект і, зокрема, у експертному висновку до нього наголошується, що у порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування та пропозицій про зміни законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованості.

Акцентуючи увагу на наявності дефіциту Пенсійного фонду України, який покривається за рахунок коштів Державного бюджету Україні, Міністерство фінансів вважає, що прийняття рішень стосовно підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян має здійснюватися комплексно, з урахуванням стану соціально-економічного розвитку країни і збалансування додаткових видатків з наявними бюджетними ресурсами.

На думку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України прийняття такої пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи вбачається обґрунтованим, оскільки на цей час згідно з пунктом 6 статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” право на пенсію за особливі заслуги перед Україною мають особи, відзначені Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР та Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. Поширення цього права на осіб, нагороджених Почесною грамотою Верховної Ради України та Грамотою Верховної Ради України, на думку Головного управління, відповідає сучасним реаліям розвитку України як суверенної держави і статусу Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в Україні.

Водночас Головне управління також звертає увагу на необхідності надання авторами пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованості у разі прийняття даного законопроекту. Потребує уточнення і дата набрання чинності законом (“з дня його опублікування”), оскільки закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Отже, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні даний законопроект може бути прийнятий за основу.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород, враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, визначеного головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо нагороджених грамотами Верховної Ради України) (реєстр. № 1191), поданий народними депутатами України Ю.Бубликом, Ю.Левченком, О.Осуховським та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10