Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про зміну системи регулювання економіки (реєстр. №1069 від 27.11.2014), поданий народними депутатами України О.Продан, О.Бєльковою та О.Юринець.

Законопроектом передбачається зупинити дію положень 87 законодавчих актів України згідно з переліком, що додається, щодо отримання суб’єктами підприємницької діяльності дозвільних документів та/або якими встановлено інші норми, що регулюють господарську діяльність. Крім того, Кабінету Міністрів України доручається забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо здійснення регулювання та видачі дозвільних документів у відповідності до європейських норм та правил, а також надати Президенту України проект Указу щодо реформування органів виконавчої влади у зв’язку із скасуванням ряду їх повноважень, зміною функцій та частковою ліквідацією.

Згідно з Пояснювальною запискою до законопроекту його прийняття має на меті заміну існуючої корупційної регуляторної системи на систему забезпечення державою безпеки товарів і послуг, які виробляються та/або продаються в Україні.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити. Так, Головне управління зауважує, що у проекті чітко не визначено, дія яких положень законодавчих актів зупиняється, внаслідок чого відповідний його припис позбавлений головних ознак правової норми – формальної визначеності. Крім того, передбачене проектом доручення Кабінету Міністрів України надати Президенту України проект Указу щодо реформування органів виконавчої влади у зв’язку із скасуванням ряду їх повноважень, не відповідає пункту 9-1 статті 116 Конституції України, відповідно до якого утворення центральних органів виконавчої влади належить до повноважень Кабінету Міністрів України. Головне управління також висловило ряд зауважень щодо структури проекту та запропонованого ним порядку набрання чинності закону.

Під час обговорення питання заступник начальника управління підтримки та розвитку малого та середнього підприємництва Департаменту дерегуляції та розвитку підприємництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Гринчук Т.В. зазначила, що Міністерство концептуально підтримує законопроект та вважає, що за наслідками розгляду в першому читанні його можна прийняти за основу за умови подальшого доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності, підтримуючи ідею дерегуляції підприємницької діяльності, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань промислової політики та підприємництва рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про зміну системи регулювання економіки (реєстр. №1069 від 27.11.2014), поданий народними депутатами України О.Продан, О.Бєльковою та О.Юринець, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань промислової політики та підприємництва, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №12”

10 квітня 2015 14:35
10 квітня 2015 14:09
10 квітня 2015 14:02
06 квітня 2015 17:28
06 квітня 2015 16:44
06 квітня 2015 16:24
06 квітня 2015 15:51
06 квітня 2015 15:50
06 квітня 2015 13:42
06 квітня 2015 12:10