ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 135/09

7 грудня 2011 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                             

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Єгоров О.М., Горбатюк А.О., Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

 

Відсутні: Боднар О.Б., Павленко В.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Гарбуз Ю.П.

 

Запрошені:

Гапотченко В.І. – заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Кравченко  В.В.директор Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядуванняАсоціація міст України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про призначення позачергових місцевих виборів.

2.     Про проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо зупинення чи припинення членства в політичній партії) (реєстр. № 9276, н.д. О.Черноморов).

3. Про підготовку до проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

4. Про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію "Запровадження системи електронного голосування в Україні" (реєстр. № 8656) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народним депутатом України О.Тищенком.

***

 

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Зауважень і пропозицій не надійшло.

О.Омельченко вніс пропозицію визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо зупинення чи припинення членства в політичній партії) (реєстр. № 9276, н.д. О.Черноморов).

3. Про підготовку до проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

4. Про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію "Запровадження системи електронного голосування в Україні" (реєстр. №8656) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народним депутатом України О.Тищенком.

                                            

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував присутніх про зміст підготовлених матеріалів щодо питання призначення позачергових місцевих виборів і запропонований підкомітетом проект рішення Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 18 березня 2012 року.

Загалом на розгляд подається 19 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських голів, а саме: 15 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 2 – за рішенням ради, 2 – у зв’язку зі смертю.

Голова підкомітету С.Подгорний звернув увагу присутніх членів Комітету на клопотання Бурдюзької та Чкаловської сільських рад. Як зазначено у зверненнях, депутати відповідних сільських рад підтримали рішення про дострокове припинення повноважень сільських голів Григоришина Д.А. та Москальова В.І.

Враховуючи інформацію Бурдюзької та Чкаловської сільських рад про те,   що колишні сільські голови вищезгадані рішення не оскаржували (листи додаються), підкомітет рекомендує підтримати дані подання, оскільки факти тиску на прийняття рішення про складання повноважень сільських голів     Григоришина Д.А. та Москальова В.І. відсутні.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
         Бурдюзького сільського голови (Бурдюзька сільська рада Кельменецького району Чернівецької області),
         Чкаловського сільського голови (Чкаловська сільська рада Веселівського району Запорізької області),
         Бабайківського сільського голови (Бабайківська сільська рада Царичанського району Дніпропетровської області),
         Лукавського сільського голови (Лукавська сільська рада Самбірського району Львівської області),
         Старобогданівського сільського голови (Старобогданівська сільська рада Михайлівського району Запорізької області),
         Михайлівського сільського голови (Михайлівська сільська рада Синельниківського району Дніпропетровської області),
         Грозівського сільського голови (Грозівська сільська рада Старосамбірського району Львівської області),
         Сивашівського сільського голови (Сивашівська сільська рада Новотроїцького району Херсонської області),
         Синьооківського сільського голови (Синьооківська сільська рада Золотоніського району Черкаської області),
         Михлинського сільського голови (Михлинська сільська рада Горохівського району Волинської області),
         Кіровського сільського голови (Кіровська сільська рада Комінтернівського району Одеської області),
         Станинського сільського голови (Станинська сільська рада Радехівського району Львівської області),
         Козинського сільського голови (Козинська сільська рада Миронівського району Київської області),
         Мирненського сільського голови (Мирненська сільська рада Горохівського району Волинської області),
         Новоолександрівського сільського голови (Новоолександрівська сільська рада Ананьївського району Одеської області),
         Ісаївського сільського голови (Ісаївська сільська рада Михайлівського району Одеської області),
         Саратського селищного голови (Саратська селищна рада Саратського району Одеської області),
         Обухівського міського голови (Обухівська міська рада Київської області),
         Щорського міського голови (Щорська міська рада Щорського району Чернігівської області) на неділю 18 березня 2012 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про політичні партії в Україні" (щодо зупинення чи припинення членства в політичній партії) (реєстр. № 9276, н.д. О.Черноморов).

Доповідач поінформував членів Комітету, що даним законопроектом пропонується внести зміни до статті 6 Закону України «Про політичні партії в Україні», що передбачає правове регулювання процедури зупинення чи припинення членства громадян України в політичних партіях.

С.Подгорний наголосив, що дана законодавча пропозиція актуальна та заслуговує на підтримку, тому що запровадження повідомного характеру зупинення чи припинення членства громадян України в політичній партії буде розглядатися як додаткова гарантія реалізації їх права на свободу об’єднання відповідно до статті 36 Конституції України.

Голова підкомітету ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління пропонує за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу та запропонував до розгляду проект висновку, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо зупинення чи припинення членства в політичній партії (реєстр. № 9276), поданий народним депутатом України О.Черноморовим, за результатами розгляду його у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України С.П.Подгорному.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про підготовку до проведення комітетських слухань щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

Доповідач нагадав присутнім, що на засіданні Комітету 2 листопада 2011 року було підтримано ініціативу Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» стосовно проведення слухань у Комітеті щодо проблематики правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад, надано доручення підкомітету з питань державного будівництва здійснити додатковий аналіз ситуації та на одному із наступних засідань Комітету прийняти рішення щодо забезпечення проведення таких слухань.

На виконання вищевказаного доручення підкомітетом підготовленого відповідний проект рішення Комітету, в якому пропонується утворити Оргкомітет з підготовки і проведення слухань та визначитися із переліком заходів, необхідних для забезпечення цієї роботи на належному рівні.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Провести 11 січня 2012 року о 14:30 слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо проблематики  правового статусу територіальних громад сіл, селищ, міст, які перебувають у складі інших територіальних громад.

2. Затвердити склад Оргкомітету з підготовки і проведення слухань (додається) та обрати його керівником голову підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена.

3. Доручити Оргкомітету розробити пропозиції щодо проекту програми, складу доповідачів від органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, неурядових організацій, науковців, експертів, які мають взяти участь у слуханнях та підготувати проект рекомендацій слухань.

4. Звернутися до Керівника Апарату Верховної Ради України з проханням надати сприяння (організаційне, інформаційне, технічне, матеріальне забезпечення) у проведенні слухань.

5. Доручити секретаріату Комітету розмістити повідомлення про проведення слухань через газету «Голос України» та інформаційні агентства України.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Секретаря Комітету С.Гордієнка.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» - 13 народних депутатів України, «Утримався» - 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію "Запровадження системи електронного голосування в Україні" (реєстр. № 8656) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народним депутатом України О.Тищенком.

Доповідач зазначив, що він як суб’єкт права законодавчої ініціативи подав заяву про відкликання поданого ним законопроекту з реєстр. № 8656, який було включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання 06 вересня 2011 року. У зв’язку з цим для його зняття з розгляду потребується рішення Верховної Ради України, прийняте у формі  Постанови.

Підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян пропонує Комітету погодитися з пропозицією народного депутата України Тищенка О.І. про відкликання поданого ним законопроекту та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 104 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію "Запровадження системи електронного голосування в Україні" (реєстр. № 8656 від 10.06.2011), зняти з розгляду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

 

Пропозицію підтримано.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“9 сесія 6 скликання”