Про  виконання  Плану  роботи

Комітету  з  питань державного  будівництва та  місцевого  самоврядування

за  лютий  - липень 2011 р. та  затвердження  Звіту

восьма  сесія Верховної Ради України шостого скликання

 

Впродовж восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання членами Комітету та працівниками його секретаріату було здійснено роботу з підготовки і проведення 14 засідань Комітету, на яких розглянуто 99 питань.

 

 Порівняльні дані

 

 

проведено засідань

розглянуто питань

прийнято

законів України

прийнято постанов

I сесія

листопад  2007 р. -

січень 2008 р.

7

46

5

112

II сесія

лютий - липень

2008 р.

25

199

7

176

III сесія

вересень 2008 р. -

січень 2009 р.

17

103

10

246

IV сесія

лютий - липень

2009 р.

20

179

8

190

V сесія

вересень 2009 р. -

січень 2010 р.

16

87

6

51

VI сесія

лютий - липень

2010 р.

16

118

6

174

VII сесія

вересень 2010 р. -

січень 2011 р.

10

89

4

4

VIII сесія

лютий - липень

2011 р.

14

99

4

95

 

 

На виконання доручень керівництва Верховної Ради України та Комітету, були своєчасно підготовлені та подані на розгляд Парламенту проекти законодавчих актів з питань реформування системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, опрацьовані законопроекти щодо внесення змін до виборчого законодавства, законодавства про державну службу та об’єднання громадян, призначені позачергові вибори до органів місцевого самоврядування та інше.

Станом на 8 липня 2011 року за поданням Комітету Верховною Радою України розглянуто 47 законопроектів. З них прийнято в цілому – 4, прийнято в першому та другому читаннях – 3, знаходиться на доопрацюванні та враховано в інших проектах – 4, відхилено та знято з розгляду – 36.

Загалом Комітетом підготовлено до розгляду парламентом 12 законопроектів, а 81 – знаходиться на опрацюванні.

Законопроектна діяльність з питань, де Комітет було визначено головним

 

Щодо проектів актів Верховної Ради України, з опрацювання яких Комітет визначено головним, підкомітетом з питань місцевого самоврядування було підготовлено до розгляду 4 законопроекти, підкомітетом з питань державного будівництва – 13, підкомітетом з питань органів виконавчої влади – 3, підкомітетом з питань місцевих бюджетів та комунальної власності – 0, підкомітетом з питань виборчого законодавства  та об’єднань громадян – 114 (з них проектів постанов – 97).

За час роботи восьмої сесії Комітетом було здійснено досить серйозну роботу щодо підготовки на розгляд Верховної Ради України законодавчих актів з питань адміністративно-територіального устрою, реформування системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, опрацьовані законопроекти щодо внесення змін до виборчого законодавства, законодавства про державну службу, призначення позачергових виборів депутатів місцевих рад та посадових осіб місцевого самоврядування.

Впродовж вказаного періоду Комітетом були розглянуті проекти законів про внесення змін до Закону України ִ"Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо порядку визначення референдумів) (реєстр. № 6648), внесений народним депутатом України О.Боярчуком, про внесення змін до деяких законів України щодо проведення всеукраїнського та місцевих референдумів (реєстр. № 4299), внесений народним депутатом України А.Семиногою, про внесення змін до деяких законів України (щодо предмета місцевих референдумів) (реєстр. № 6079), внесений народним депутатом України В.Даниленком та проект Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082), внесений Кабінетом Міністрів України. За наслідками розгляду зазначених законодавчих ініціатив було вирішено підтримати прийняття за основу урядового законопроекту як такого, що забезпечує більш комплексний і повний характер правового регулювання надзвичайно важливої сфери суспільних відносин. Більшістю голосів народних депутатів України ця пропозиція була підтримана на пленарному засіданні Верховної Ради України 19 квітня 2011 року.

Комітетом було здійснено підготовку, а парламентом 17 березня 2011 року схвалено в цілому як закони проект Закону про центральні органи виконавчої влади  (реєстр. № 8055) та проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (реєстр. № 8056), що були подані Президентом України та визначені ним як невідкладні. 7 квітня 2011 року Глава держави підписав прийняті закони.

У травні - липні 2011 року Комітет забезпечив попередню підготовку до другого читання проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306), прийнятого за основу 7 квітня 2011 року. Під час роботи над документом було опрацьовано понад 800 пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Розгляд законопроекту відбувався за участю представників Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Головного управління державної служби, Секретаріату Конституційного Суду України, Головного юридичного та Головного науково-експертного управлінь, Управління кадрів Апарату Верховної Ради України тощо. Під час понад десяти засідань підкомітету з питань державного будівництва було обговорено питання щодо визначення основоположних термінів, предмету регулювання, управління у галузі державної служби, проведення конкурсу при вступі на державну службу, переведення на державній службі, зміни істотних умов державної служби, правил внутрішнього службового розпорядку, оплати праці та соціального забезпечення державних службовців тощо. Неодноразово підкомітет повертався до окремих проблемних питань концептуального характеру та обговорював можливі варіанти їхнього вирішення.

Проект Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191) було попередньо опрацьовано у підкомітеті з питань державного будівництва, розглянуто на засіданнях Комітету 19 травня і 15 червеня 2011 року з рекомендаціями Верховній Раді України прийняти його відповіно за основу і в другому читані та в цілому. Розробка даного законопроекту була обумовлена необхідністю законодавчого удосконалення організації та порядку діяльності Ради міністрів Автономної Республіки, а основним завданням – забезпечення ефективного регулювання питань порядку формування Ради міністрів Автономної Республіки Крим, вимог до членів Ради міністрів Автономної Республіки Крим, компетенції цього органу тощо.

З метою покращення правового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, усунення дублювання норм законодавчих актів, повернення та збереження за Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» статусу комплексного правового регулятора основних засад побудови і функціонування системи місцевого самоврядування в Україні членами Комітету С.Гордієнком, В.Сінченком, С.Подгорним та М.Трайдуком було розроблено та внесено до парламенту проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо вдосконалення правового регулювання) (реєстр. № 8309). Даний законопроект Комітетом з питань правової політики було визнано таким, що відповідає Конституції України і відзначено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України (частина перша статті 140 Конституції України). Установивши в статтях 140, 141, 142, 143, 144, 145 Конституції України основні засади функціонування місцевого самоврядування, його органів, матеріальну і фінансову основу тощо, Конституція України решту питань організації місцевого самоврядування, формування, діяльності та відповідальності його органів віднесла до визначення законом (стаття 146 Конституції України). Тим самим на конституційному рівні передбачено створення правових умов для подальшого законодавчого врегулювання суспільних відносин у сфері місцевого самоврядування.

Проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 7344) було подано народним депутатом В.Забарським з метою усунення правових прогалин базового Закону України "Про місцеві державні адміністрації", який не містив положень, що передбачали повноваження місцевих державних адміністрацій у сфері соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, хоча відповідні повноваження містив спеціальний Закон України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”. Даний законопроект отримав підтримку народних депутатів України на засіданнях підкомітету з питань органів виконавчої влади і Комітету, а також пленарному засіданні Верховної Ради України, котра прийняла його в цілому як закон 21 квітня 2011 року.

Завдання демократизації владного механізму, побудови в Україні правової держави і формування громадянського суспільства, всебічної реалізації прав громадян на об’єднання заради захисту спільних інтересів покликаний був вирішити проект Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1), поданий Кабінетом Міністрів України. Даний законопроект має замінити прийнятий ще в 1992 році Закон України «Про об’єднання громадян», який не відповідає реаліям часу та не вповні узгоджується з напрацьованим за останні роки масивом законодавства. Комітет запропонував парламенту, попри певні зауваження, прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу з подальшим удосконаленням його норм при підготовці до другого читання. Верховна Рада України ухвалила відповідне рішення Рекомендацію Комітету було підтримано на пленарному засіданні 17 травня 2011 року.

Із лютого по липень 2011 року продовжували надходити клопотання місцевих рад щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів, які попередньо вивчались Управлінням по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України для подальшого їх розгляду Комітетом. Всього за період восьмої сесії на засіданнях Комітету було розглянуто 95 клопотань місцевих рад щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень. При цьому дострокове припинення повноважень було викликане наступними підставами: за власним бажанням – 74 випадки, за рішенням ради – 1, у зв’язку зі смертю – 12, за вироком суду – 7, за висновком Комітету – 1.

Станом на 8 липня 2011 року Верховною Радою України ухвалено 93 постанови, внаслідок чого призначено позачергові вибори 4-х міських, 6-х селищних, 83-х сільських голів, а також депутатів Плесецької сільської ради Васильківського району Київської області.

Зацікавленість у суспільстві продовжує викликати проблема із державними символами України, а зростання кількості пропозицій щодо державної символіки пов’язано із зволіканням прийняття Законів України про Великий Державний Герб України та про Державний Прапор України. Так, Кабінетом Міністрів України було поінформовано Комітет, що Уряд підтримує пропозицію Міністерства юстиції України щодо відкладення повторного внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів, які стосуються державної символіки, оскільки це викликало значний суспільний резонанс і засвідчило, що дане питання хвилює надзвичайно широкі кола громадськості, є актуальним і, на жаль, несе значний конфліктогенний потенціал. Запропоновані варіанти рішень так і не стали елементом консолідації, суспільної згоди та консенсусу.

6 квітня 2011 року на засіданні Комітету було розглянуто декілька законопроектів з питань державної символіки та ухвалено такі рішення: проект Закону про Державний Гімн України (реєстр. № 8085) зняти з розгляду у зв’язку із відсутністю на засіданні Комітету суб’єкта права законодавчої ініціативи з поважних причин; розгляд проекту Закону про Великий Державний Герб України (реєстр. № 5118) перенести на прохання авторів; проект Закону про Державний Прапор України (реєстр. № 4782) рекомендовано за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Членами Комітету була підтримана пропозиція щодо необхідності остаточного розгляду законопроектів з реєстр. №№ 8085, 5118 під час роботи Верховної Ради України шостого скликання.

Продовжують залишатися в полі зору Комітету проблемні питання сфери адміністративно-територіального устрою.

Зокрема, на контролі перебуває хід виконання обласними радами та Верховною Радою Автономної Республіки Крим доручення Комітету щодо питань найменування і перейменування населених пунктів, пов’язаного з планами здійснення комплексного аналізу ситуації з проблематики найменування і перейменування населених пунктів, що склалася в регіонах України з можливістю наступної розробки та подання на розгляд парламенту проекту Постанови Верховної Ради України.

У контексті згаданої проблематики впродовж восьмої сесії Комітет розглянув 10 подань Верховної Ради Автономної Республіки Крим та обласних рад щодо перейменування окремих населених пунктів, 8 з яких повернуті на доопрацювання для вирішення питання у спосіб та порядок встановлений законодавством України, а по інших направлено листи щодо додаткового надання до раніше надісланих матеріалів соціально-економічних характеристик населених пунктів. Окремі обласні ради (Волинська, Дніпропетровська, Миколаївська, Хмельницька, Черкаська) повідомили про те, що на місцях була проведена відповідна робота, внаслідок чого територіальними громадами ініційовано та подано до обласних рад пропозиції щодо зміни назв деяких населених пунктів. Однак, у зв’язку з тим, що чергові сесії проводитимуться у травні, рішення з цих питань будуть надіслані до Комітету після їх розгляду та прийняття. Інші обласні ради, а також Верховна Рада Автономної Республіки Крим повідомили, що пропозиції щодо перейменування населених пунктів від сільських, селищних, міських рад не надходили.

Також за період восьмої сесії Комітетом було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про повернення селу Ленінське Сквирського району Київської області його історичної назви»  (реєстр. № 8076), поданий народним депутатом України Ю.Гнатевичем. Суб’єкт права законодавчої ініціативи запропонував повернути зазначеному селу його колишню назву – село Тарасівка, мотивуючи це необхідністю усунення проявів волюнтаризму, допущених у минулому. В ході обговорення питання Комітет відзначив невідповідність пропозиції вимогам чинного законодавства у сфері адміністративно-територіального устрою, зокрема Положенню про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року, в якому визначено такий порядок та вказується, що при найменуванні і перейменуванні адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів не допускається присвоєння селищам міського типу, селам і селищам таких найменувань, які є в області. З огляду на зазначене, Комітет вирішив рекомендувати Голові Верховної Ради України В.Литвину відповідно до частини першої статті 94 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про повернення селу Ленінське Сквирського району Київської області його історичної назви» (реєстр. № 8076), внесений народним депутатом України Ю.Гнаткевичем, повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Поруч із проблематикою найменування і перейменування населених пунктів значна увага надавалася питанням зміни і встановлення меж районів і міст. Впродовж восьмої сесії Комітет розглянув направлені відповідними обласними радами подання про зміну і встановлення меж міста Любомль Любомльського району Волинської області та про зміну і встановлення меж міста Хмельницький і Хмельницького району Хмельницької області. За наслідками розгляду згаданих документів народні депутати України – члени Комітету за дорученням Комітету зареєстрували у Верховній Раді України проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Любомль Любомльського району Волинської області (реєстр. № 8317 від 31.03.2011) та проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Хмельницький і Хмельницького району Хмельницької області (реєстр. № 8395 від  15.04.2011).

Так, проектом Постанови з реєстр. № 8395 передбачалося збільшити територію міста Хмельницький на 681,0 гектара, в тому числі за рахунок 130,0 гектара земель, що знаходяться у віданні Грузевицької сільської ради Хмельницького району, 34,0 гектара земель – Давидковецької сільської ради Хмельницького району, 474,0 гектара земель – Копистинської сільської ради Хмельницького району, 10,0 гектара земель – Олешинської сільської ради Хмельницького району, 6,0 гектара земель – Розсошанської сільської ради Хмельницького району та 27,0 гектара земель – Стуфчинецької сільської ради Хмельницького району та затвердити територію міста Хмельницький загальною площею 9305,0 гектара і територію Хмельницького району загальною площею 122011,98 гектара.

Необхідність встановлення нової межі міста Хмельницький була обумовлена змінами, що відбулися у складі, конфігурації та фактичному використанні земельних угідь, котрі безпосередньо прилягають до меж міста і по яких проходить його нинішня межа. Територію міста пропонувалося збільшити за рахунок існуючої житлової забудови, зокрема житлових масивів «Обрій» та «Дивокрай», діючих міських очисних споруд Комунального підприємства «Хмельницькводоканал» на земельній ділянці, що перебуває в його постійному користуванні, території міського полігону твердих побутових відходів Комунального підприємства «Спецкомунтранс» з можливістю його реконструкції, існуючих міських кладовищ та ділянок, необхідних для їхнього розширення. В межі міста Хмельницький передбачалося також включити 306 гектарів земель сільгосппризначення, на яких розміщено більше 20 садівничих кооперативів, створених протягом останніх 25 років для мешканців міста і 5 га водоймища Хмельницького обласного племоб’єднання, навколо якого знаходиться індивідуальна забудова, котру планується включити в межі міста Хмельницький з дотриманням норм санітарного та будівельного законодавства. Мешканці міста, які мають будинки у зазначених садівничих кооперативах і фактично мешкають там, протягом тривалого часу порушували питання перед органами державної влади і місцевого самоврядування про надання цим будинкам  статусу житлових та можливість їхньої реєстрації за відповідними адресами.

Верховна Рада України погодилася із пропозиціями Комітету щодо встановлення нових меж як міста Любомль, так і міста Хмельницький, прийнявши значною більшістю голосів відповідні постанови від 19 квітня та 12 травня 2011 року.

Також у розрізі виконання контрольних функцій та відповідно до пункту 3 Постанови Верховної Ради України від 6 липня 2005 року № 2754-ІУ «Про зміну меж міста Алушта Автономної Республіки Крим», до Ради міністрів Автономної Республіки Крим було скеровано листа з проханням надати інформацію щодо використання 698,3 гектара земель, включених в межі цього міста згідно із зазначеною постановою.

Перебуває на контролі у Комітеті і постійне оновлення Управлінням по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України бази даних електронного довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» та підготовка до тиражу видання довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій».

З огляду на предмет відання Комітету, на його адресу надходять звернення депутатів міських, районних, обласних рад щодо проблемних питань реформування адміністративно-територіального устрою України. Такий суспільний резонанс пов’язаний, в тому числі, з відповідними положеннями щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Модернізація України – наш стратегічний вибір», де йдеться про необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи. У зверненнях, зокрема, наголошується на необхідності збереження існуючого на сьогодні в Україні адміністративно-територіального устрою, недоцільності ліквідації окремих районів (областей) та проведенні широких громадських обговорень перед розробленням та впровадженням концепції адміністративно-територіальної реформи. При цьому надсилаються власні варіанти проектів реформування як щодо держави загалом, так і щодо окремих її регіонів.

 

Законопроектна діяльність з питань, де Комітет не було визначено головним

 

Значне місце в діяльності Комітету, його секретаріату займає робота над проектами законодавчих актів, котрі доручається опрацьовувати іншим комітетам як головним, проте вони містять положення, що безпосередньо стосуються сфери відповідальності Комітету та пов’язані з питаннями виборів, державної служби, адміністративно-територіального устрою, тим або іншим чином торкаються діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Такі законопроекти ретельно вивчаються та аналізуються. Наявні зауваження та пропозиції оперативно передаються до головних комітетів та надсилаються розробникам. За звітний період було опрацьовано 5 попередніх висновків щодо вказаних законопроектів.

Зокрема, конструктивну співпрацю з провідними всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування впродовж восьмої сесії було продовжено при формуванні пропозицій Комітету до прийнятого за основу проекту Закону про Державний земельний кадастр (реєстр. № 8077), головним з підготовки якого було визначено Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Фактично точка зору членів Комітету виявилася співзвучною з позицією асоціацій. Так, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування “Асоціацією міст України” було внесено пропозиції щодо необхідності запровадження системи ведення державного земельного кадастру з такою структурою, щоб оператором Державного земельного кадастру були визначені сільські, селищні, міські ради з повноваженнями реєстрації земельних ділянок, а держателем Державного земельного кадастру був центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Зазначена пропозиція забезпечила б ефективність доступу до інформації одночасно і органів місцевого самоврядування, і органів виконавчої влади, доступ до кадастрових відомостей, реєстрацію земельної ділянки і отримання рішення про її надання в одному органі, скорочення термінів на отримання документів. З метою ефективного управління територіями необхідно було б надати органам місцевого самоврядування можливості постійного доступу до Державного земельного кадастру з правом отримання інформації в межах адміністративно-територіальної одиниці про власників (користувачів), зареєстровані документи, що посвідчують права на земельні ділянки, кадастрові номери, площу та адресу.

За дорученням Комітету Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України також розглянуло вищезазначений законопроект та внесло низку слушних зауважень і пропозицій. Окрім того, Комітет вказав на неприйнятність цілої низки його норм, яка носить концептуальний характер. Йшлося про намагання авторів поруч із питаннями, пов’язаними із земельними ділянками як об’єктами права власності, врегулювати також питання територіального устрою та Державного кордону України, які відображають інші за природою правовідносини, де певні території виступають у якості об’єктів юрисдикції та просторової основи діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування. За результатами розгляду даного питання Комітет спрямував відповідний висновок до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, а члени Комітету – народні депутати України В.Сінченко, С.Гордієнко і В.Демчишен подали свої пропозиції для підготовки законопроекту до другого читання.

1 лютого 2011 року Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга та заступники Завідувача секретаріату Комітету О.Данилюк і О.Желтова взяли участь у забезпеченні засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України (з правами головного Комітету Верховної Ради України) для підготовки пропозицій щодо змін до чинного законодавства у зв'язку з прийняттям Конституційним Судом України Рішення щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року, яке пройшло під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України А.Мартинюка. За результатами даного засідання на розгляд Верховної Ради України у другому читанні було подано проект Закону про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 7265), який під час голосування 1 лютого 2011 року одержав підтримку 310 народних депутатів України.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» формами роботи комітетів також є круглі столи, конференції, слухання в комітетах.

Загалом планувалося провести 7 заходів відповідного спрямування, однак було проведено 3 з них. Не вдалося провести круглі столи щодо правового статусу міста Севастополя та державних символів України, комітетські слухання.

7 лютого 2011 року відбулося засідання круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід. Обговорення проекту Закону України про місцевий референдум    (реєстр. № 7082)”, організаторами якого виступили Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у співробітництві з Програмою Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”, Інститутом виборчого права та іншими партнерськими організаціями.

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, представники Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, вітчизняні та зарубіжні науковці, експерти, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Під час засідання було презентовано та обговорено проект Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082), поданий до Верховної Ради України 3 вересня 2010 року Кабінетом Міністрів України.

Учасники заходу також були ознайомлені з проектом експертного висновку Ради Європи до зазначеного законопроекту, який був представлений експертом Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”, професором Університету Париж І Сорбона-Пантеон п. Жераром Марку.

11 березня 2011 року від Директорату демократичних інституцій Генерального директорату з питань демократії та політичних справ у співробітництві з професором Жераром Марку (Gérard Marcou), Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна, Директором GRALE (Група досліджень місцевого самоврядування в Європі), Франція до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надійшов остаточний варіант висновку до проекту Закону про місцевий референдум (реєстр. №7082).

10 лютого 2011 року відбулося засідання Робочої групи з питань впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні щодо проблемних питань, порушених під час засідання круглого столу з презентації та обговорення додаткового протоколу до Європейської Хартії місцевого самоврядування, який було проведено 26 січня 2011 року. Зокрема, йшлося про офіційний переклад тексту додаткового протоколу, а також тлумачення його основних термінів українською мовою.

16 березня 2011 року у Комітеті відбувся круглий стіл з питань обговорення третього Додаткового протоколу до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва. Народні депутати України зазначали, що "життя ставить перед українським суспільством нові виклики зовнішнього і внутрішнього походження, які спричиняють різку диференціацію українських регіонів, передусім прикордонних, за показником рівня людського розвитку". "Така диференціація спричинює соціальну напруженість і призводить до зростання відчуженості між громадами та регіонами, що становить загрозу національній безпеці української держави" - зауважили народні обранці та  наголосили, що важливим кроком для виходу із такого становища є використання потенціалу транскордонного співробітництва як інноваційного інструменту державної регіональної політики.

Під час засідання наголошувалось, що Європейський Союз та Рада Європи здійснюють планомірні заходи для створення "Європи без роз‘єднуючих кордонів", забезпечення "територіального вирівнювання" між регіонами з метою зменшення диспропорцій у їх розвитку. В ЄС розроблено низку важливих правових інструментів, які застосовуються для підтримки транскордонного співробітництва, а саме: Європейська рамкова конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними громадами або владами та додаткові Протоколи до неї. Було зосереджено увагу присутніх на Третьому додатковому протоколі до Мадридської Конвенції, який був розроблений із урахуванням Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС № 1082/2006 про Європейські угрупування з міжтериторіального співробітництва (EGTC) від 5 липня 2006 року. Цей документ було створено з метою вирішення проблем, пов´язаних з відмінностями у політичних системах, функціях і повноваженнях місцевих і регіональних влад, правових традиціях, мовах країн прикордонного співробітництва. Документ передбачає розробку єдиних правових рамок утворення та діяльності єврорегіонів.

Під час обговорення було акцентовано увагу на тому, що Протокол, зокрема, містить визначення поняття "об‘єднання єврорегіонального співробітництва" (ОЄС), яке можуть створювати територіальні общини або владні органи країн, мети його діяльності, членство в ОЄС, порядок його заснування тощо. Як зазначалося під час круглого столу, основною метою його проведення є підготовка до ратифікації Україною цього документа. В ході обговорення зазначалося, зокрема, що 19 із 25 регіонів України є прикордонними, а їх сукупна площа становить близько 77% усієї території держави. Сьогодні, наголошували учасники заходу, на території України діють 8 єврорегіонів, а саме: "Буг" (Україна, Польща, Білорусь), "Карпатський євро регіон" (Україна, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія), "Нижній Дунай" (Україна, Молдова, Румунія), "Верхній Прут" (Україна, Молдова, Румунія), "Дніпро" (Україна, Росія, Білорусь), "Слобожанщина" (Україна, Росія), "Ярославна" (Україна, Росія), "Донбас" (Україна, Росія). До того ж, у 2008 році за ініціативою Ради Європи було утворено Чорноморський єврорегіон. Учасники заходу підкреслювали, що питання ратифікації відповідного документа, який унормував би їх діяльність відповідно до законодавчих норм ЄС, є надзвичайно важливим і актуальним.

З нагоди 10-ї річниці ухвалення Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» 6 червня 2011 року відбулось засідання круглого столу «Проблеми реалізації законодавства про службу в органах місцевого самоврядування в Україні», в якому взяв участь голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен. Захід відбувся в Академії муніципального управління за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Головного управління державної служби України, Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Національних асоціацій органів місцевого самоврядування у співробітництві з Програмою Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DesPro.

Розвиток служби в органах місцевого самоврядування в контексті реалізації адміністративної реформи в Україні став предметом обговорення вищевказаного круглого столу. Під час свого виступу на засіданні В.Демчишен відзначив важливість цієї події насамперед для становлення та розвитку демократичної системи місцевого самоврядування у нашій країні, зокрема в контексті проголошеної Президентом України В.Януковичем Програми економічних реформ. Доповідач нагадав присутнім, що під час засідання Ради регіонів, яке відбулось у місті Ялта, Президент України наголосив, що реформа місцевого самоврядування повинна дати можливість запровадити механізми участі громадян у прийнятті рішень і надати місцевим громадам реальні важелі впливу на державну політику. Народний депутат України навів цитату з виступу Президента: «Згідно з Європейською Хартією про місцеве самоврядування, органи місцевого самоврядування є однією з головних підвалин демократії… Іншими словами, територіальні громади відповідно до Конституції потенційно мають права, але в житті здебільшого не володіють можливостями їх реалізувати». Голова підкомітету вказав, що основою реформування місцевого самоврядування треба визначити саме територіальні громади, виробити новий алгоритм конституційно-правового регулювання відносин у сфері місцевого і регіонального розвитку. В цьому плані вже багато чого зроблено Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Так, налагоджено конструктивну співпрацю з Радою Європи та її Програмою «Посилення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого врядування», адже Рада Європи володіє  унікальною (єдиною в Європі) правовою базою у галузі місцевої та регіональної демократії, зокрема мова йде про Європейську хартію місцевого самоврядування, яка була ратифікована Верховною Радою України 15 липня 1997 року; утворено робочу групу, яка здійснює комплексне дослідження існуючих проблем впровадження в Україні Європейської хартії місцевого самоврядування; підготовлено до ратифікації Україною нові правові інструменти у галузі місцевої демократії, зокрема додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування.

При здійсненні законопроектної функції Комітет, як і раніше, керувався статтею 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», яка надає комітетам право створювати робочі групи і призначати їх керівників із числа членів комітету для підготовки проектів актів Верховної Ради України, питань, що обговорюються на засіданнях комітетів, проектів рішень, рекомендацій, висновків комітетів.

Зокрема, продовжила свою роботу Робоча група Комітету з питань впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні. Так, 6 квітня 2011 року Віце-прем’єр-міністру України – Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В.Тихонову надісланий переглянутий варіант українського перекладу Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування, який було підготовлено за підсумками засідання Робочої групи. У 2009 році на 16-й Європейській конференції міністрів, відповідальних за регіональне та місцеве врядування відкрито до підписання державами-членами Ради Європи Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування. Зазначений правовий документ має на меті забезпечити у рамках реалізації Європейської хартії місцевого самоврядування право кожної людини на участь у соціально-політичному житті на місцевому рівні та у діяльності органів місцевого самоврядування. Ратифікація Україною Додаткового протоколу сприятиме ефективній підготовці України до головування в Комітеті міністрів Ради Європи (травень-листопад 2011 року),  проведенню в Україні у листопаді 2011 року 17-ої сесії Європейської Конференції міністрів, відповідальних за регіональне та місцеве врядування, а також реалізації положень Утрехтського порядку денного щодо забезпечення доброго врядування на місцевому та регіональному рівнях.

Впродовж восьмої сесії продовжилися засідання Робочої групи Комітету з удосконалення деяких питань законодавчого регулювання діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування, формування та організації діяльності депутатських фракцій і груп місцевих рад, що була утворена 12 січня 2011 року.

За результатами її роботи народні депутати України В.Сінченко, С.Гордієнко, С.Подгорний, М.Трайдук внесли 30 березня 2011 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (реєстр. № 8309). Даний законопроект мав на меті вдосконалення правового регулювання діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, повернення базовому закону притаманного йому статусу і місця в системі законодавства України.

Також Робоча група Комітету продовжила роботу над підготовкою пропозицій та зауважень до статей 19, 25-27 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо порядку утворення та діяльності депутатських груп і фракцій у місцевих радах. У ході дискусії члени Робочої групи розглянули напрямки вирішення низки проблемних питань концептуального характеру, в тому числі на основі пропозицій фахівців Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Зокрема, йшлося про те, що мінімальна кількість депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад, обраних від однієї політичної сили у багатомандатному та одномандатних виборчих округах, необхідна для утворення фракції, повинна складати три особи. При цьому депутати, яких висунула та чи інша місцева організація політичної партії, можуть утворити лише одну відповідну депутатську фракцію. З іншої сторони, якщо вищезгадана кількість обраних депутатів менше трьох, вони можуть об’єднатися зі своїми колегами, висунутими іншими місцевими організаціями політичних партій у депутатські групи на правах депутатських фракцій. Мінімальна кількість депутатів, необхідна для утворення депутатської групи на правах депутатської фракції, також має складати три особи. Крім того, пропонувалося встановити, що у сільській, селищній радах можуть утворюватися лише депутатські групи на правах депутатських фракцій. Загалом, обговорення торкнулося практично всіх аспектів нормативного забезпечення права депутатів місцевих рад на об’єднання у депутатські фракції та депутатські групи. По багатьох із них досягнуто принципової згоди, інші потребують подальшого опрацювання. За результатами роботи вищезазначеної Робочої групи Комітету на розгляд Верховної Ради України шостого скликання передбачається внести відповідний законопроект.

Рішенням Комітету від 17 лютого 2011 року було утворено Робочу групу Комітету з вивчення ситуації, яка склалася у Плесецькій сільській раді Васильківського району Київської області, за результатами роботи якої Комітетом було ухвалено висновок про призначення позачергових виборів Плесецького сільського голови та депутатів Плесецької сільської ради, а також підготовлено відповідні проекти Постанов Верховної Ради України. Зазначені проекти були прийняті Верховною Радою України 7 квітня 2011 року.

За наслідками розгляду звернення Чернівецького міського голови  М.Федорука, в якому йшлося про ситуацію, що склалася в Чернівецькій міській раді та містилося прохання проаналізувати її, надавши відповідні висновки, рекомендації щодо розв’язання інциденту з метою упередження громадського збурення у місті Чернівці та спроб подібних порушень законодавства в інших містах України, Комітетом 17 лютого 2011 року було утворено Робочу групу Комітету для вивчення ситуації, що склалася у Чернівецькій міській раді з виїздом на місце під керівництвом народного депутата України, Секретаря Комітету С.Гордієнком та за участі народних депутатів – членів Комітету, працівників секретаріату Комітету, Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, асоціацій органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом. Робоча група з 22 по 26 лютого 2011 року відвідала місто Чернівці, провела низку зустрічей з представниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, депутатських фракцій у Чернівецькій міській раді, громадськості, зібрала та узагальнила низку документів і подала на розгляд Комітету інформацію про свою роботу.

В контексті обговорення вищезазначеного питання Комітет розглянув на своєму засіданні 6 квітня 2011 проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови (реєстр. № 8342), поданий народним депутатом України А.Яценюком. Проектом пропонувалося призначити позачергові вибори депутатів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови на 19 червня 2011 року з метою невідкладного виконання чинного законодавства України, що забезпечить належне існування відповідної територіальної громади міста Чернівці.

Під час обговорення питання було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України проект постанови з реєстр. № 8342 при розгляді в першому читанні прийняти за основу та в цілому. Однак на пленарному засіданні Верховної Ради України 15 квітня 2011 року більшість народних депутатів України не підтримала ініціативу А.Яценюка.

Перебуває на контролі питання утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1, розташованого на межі Житомирської та Київської областей. Констатуючи необхідність попередньої підготовки та вивчення питання щодо можливості утворення зазначеного населеного пункту, Комітет для з’ясування ситуації 1 грудня 2010 року створив відповідну Робочу групу, залучивши до участі в її роботі представників органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськості. Робоча група, виїхавши на місце та зустрівшись з місцевими жителями та командуванням військової частини, визначила напрямки і плани своєї роботи. Впродовж восьмої сесії члени Робочої групи, зокрема її голова, народний депутат України В.Демчишен, проводили необхідні зустрічі та консультації з представниками центральних та місцевих органів виконачої влади, органів місцевого самоврядування з метою напрацювання узгоджених варіантів дій та проектів нормативно-правових актів, покликаних врегулювати вищевказане проблемне питання.

Поруч із законопроектною та контрольною Комітет здійснював також організаційні функції як це визначено Законом України «Про комітети Верховної Ради України». Всього було розглянуто 24 питання вказаного спрямування. В основному вони стосувалися інформаційних звітів Робочих груп, інформації центральних органів виконавчої влади щодо стану виконання рекомендацій парламентських слухань, призначення позаштатних консультантів Комітету, заохочень тощо.

Комітет постійно здійснює аналіз практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів та їх посадових осіб з питань, віднесених до предмету відання Комітету, та прийнятих з початку шостого скликання Верховної Ради України.

Так, з метою реалізації положень Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", зокрема в частині продовження конструктивного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору, з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, а також виконання рішень,  прийнятих під час засідань Комісії Україна - НАТО 4 квітня 2008 року у м. Бухаресті та      3 грудня 2008 р. у м. Брюсселі, Президентом України В.Януковичем видано Указ від 13.04.2011 р. №4 68, яким затверджено Річну національну програму співробітництва Україна - НАТО на 2011 рік та доручено Кабінету Міністрів України розробити та затвердити у місячний строк план заходів із її виконання, забезпечити координацію заходів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади з реалізації зазначеної програми.

Також Верховною Радою України 17 березня 2011 року прийнято закони України «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади». Зазначені закони лежать в основі системи законодавчого забезпечення діяльності вищого та центральних органів виконавчої влади. При цьому, в текстах даних законів та їх Прикінцевих положеннях містилась низка доручень Кабінету Міністрів України, пов’язаних із деталізацією, конкретизацією та розвитком рамкових норм, закріплених у законах. Зокрема, це стосується частини четвертої статті 4, частини дев’ятої статті 5, частини четвертої статті 11, частини четвертої статті 13, частини шостої статті 14, частини третьої  статті 20, частини п’ятої статті 21, частини п’ятої статті 22, статті 26, пункту 3 Прикінцевих положень  Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» та пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України».

Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням повідомити про здійснені заходи на виконання даних законів. Така інформація надійшла до Комітету 20 травня 2011 року і в ній, зокрема, зазначалося наступне.

Кабінетом Міністрів України схвалено плани організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації зазначених законів, відповідно якими надані відповідні доручення міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади.

Міністерством юстиції України проводиться підготовка проектів актів Уряду щодо затвердження порядку здійснення заходів, пов’язаних з утворенням, реорганізацією та ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, типових положень про територіальні органи і про колегію міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади.

Головною державною службою розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку погодження з головами місцевих державних адміністрацій призначення на посади керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади, керівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади».

Триває робота з підготовки міністерствами, іншими центральними органами виконавчої  влади пропозицій щодо приведення актів Кабінету Міністрів у відповідність із законами України «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади», а також приведення їх власних нормативно-правових актів у відповідність із зазначеними законами.

Крім того, в Міністерстві юстиції України розробляється комплексний законопроект з метою узгодження законодавчих актів з проведеною адміністративною реформою стосовно назв і функцій відповідних центральних органів виконавчої влади. Складовою частиною законопроекту стануть також положення стосовно внесення змін до законодавчих актів у зв’язку із відсутністю права центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується міністрами, видавати нормативно-правові акти.

Зазначені проекти актів законодавства після узгодження із зацікавленими центральними органами виконавчої влади будуть внесені в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України.

Стосовно визначення Кабінетом Міністрів України вимог до формування структури апарату міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, а також умов оплати праці державних службовців та працівників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, слід зазначити, що такі питання врегульовано постановами Кабінету Міністрів України від 12 березня 2005 року  № 179 «Про упорядкування структури апарату центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів та місцевих державних адміністрацій» та від 9 березня 2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органи виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

Комітет продовжував відслідковувати ситуацію щодо стану виконання  центральними органами виконавчої влади рекомендацій парламентських слухань, схвалених Постановою Верховної Ради України від 5 червня 2003 року №939-IV «Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування». На виконання пункту      2 Постанови у січні 2011 р. Міністерство економіки надало Комітету узагальнену інформацію центральних органів виконавчої влади за друге півріччя 2010 року щодо стану виконання зазначених рекомендацій.

21 квітня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Зазначеним законом перелік повноважень  місцевих державних адміністрацій, які вони виконували відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», доповнено повноваженнями у сфері опіки і піклування, які вони здійснювали на підставі положень Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Комітет звернувся до Віце-прем’єр-міністра – Міністра соціальної політики України С.Тігіпка з проханням надати інформацію щодо виконання місцевими державними адміністраціями повноважень, передбачених пунктом 9 частини першої статті 23 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації». У відповіді, наданій Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України зазначалося, що прийняття згаданого Закону не вплинуло на стан справ у даній сфері і місцеві державні адміністрації продовжили виконання раніше здійснюваних функцій. Однак було усунуто певні нормативні прогалини у законодавстві.

Також в рамках здійснення контрольної функції та у зв’язку із зверненнями, заявами, листами громадян, організацій, установ, Комітет звертався до органів прокуратури України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, органів внутрішніх справ, органів виконавчої влади з проханням розглянути інформацію про ті чи інші порушення норм законодавства. На засідання Комітету під час розгляду відповідних питань неодноразово запрошувались представники Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії, Рахункової палати, Міністерства фінансів України, Головдержслужби України та інших центральних органів виконавчої влади.

Зокрема, 30 березня 2011 року Комітет заслухав інформацію Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за 2010 рік та про результати аудиту щодо використання коштів на проведення місцевих виборів.

Було відзначено, що відповідно до статті 97 Конституції України передбачено звітування Уряду перед Верховною Радою України з питання виконання Державного бюджету України. У свою чергу, стаття 61 Бюджетного кодексу України деталізує вимоги до цього звіту, який має подаватися Верховній Раді України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним. Крім того, статтею 62 згаданого кодексу передбачено підготовку та подання Рахунковою палатою висновків про використання коштів Державного бюджету України з оцінкою ефективності такого використання, а також пропозицій щодо усунення виявлених порушень.

Такі висновки Рахунковою палатою були підготовлені та оголошені її Головою В.Симоненком на пленарному засіданні Верховної Ради України 15 березня 2011 року під час розгляду Звіту Кабінету Міністрів України про виконання державного бюджету за 2010 рік. Витяг із висновків Рахункової палати, що стосувався загальних показників виконання державного бюджету та розділ про місцеві бюджети і міжбюджетні трансферти, інформацію Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби щодо виконання місцевих бюджетів за 2010 рік було розповсюджено серед народних депутатів України.

За наслідками дискусії Комітет вирішив інформацію Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за 2010 рік взяти до відома.

Члени Комітету ознайомились також із основними висновками колегії Рахункової палати за результатами аудиту щодо використання коштів на проведення місцевих виборів та інформацією Центральної виборчої комісії з даного питання, яка містила дещо інші узагальнення. Комітет вирішив взяти до відома отримані відомості та обговорити їх під час роботи над комплексним удосконаленням законодавства про місцеві вибори.

Відповідно до статей 4, 13, 16, 23 Закону України «Про комітети  Верховної Ради України» комітети взаємодіють з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, їх посадовими особами, беруть участь у заходах міжнародних організацій з питань, віднесених до їх предметів відання.

Комітет впродовж восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання  у відповідності до норм Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», яким визначено засади взаємодії асоціацій з центральними та місцевими органами виконавчої влади, надсилав звернення до зазначених органів влади щодо врахування висновків та пропозицій всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування у проектах законів України, інших нормативно-правових актах з питань, що стосуються місцевого та регіонального розвитку.

Участь у засіданні Ради регіонів, яке відбулося 24 січня 2011 року під головуванням Президента України В.Януковича, взяв Голова Комітету О.Омельченко. Порядком денним засідання передбачався розгляд питань про економічні пріоритети державної регіональної політики на 2011 рік, роль національних проектів у прискореному розвитку регіонів, а також план роботи Ради регіонів на 2011 рік.

У період з 24 по 26 січня 2011 року у медіа-центрі Могилянської школи журналістики старший консультант секретаріату Комітету Ю.Федоренко взяла участь у тренінгу на тему «Парламентські комунікації», що відбувся в рамках реалізації Програми “Зміцнення підготовки кадрів в Апараті Верховної Ради України”.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга 25 січня 2011 року відвідала засідання Наглядової ради Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні». На засіданні розглядалися питання впровадження програми у 2011 році, план діяльності на 2011 рік, відбулося представлення та обговорення нової Програми Ради Європи щодо зміцнення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування.

За участі членів Комітету 26 січня 2011 року в Комітеті відбулося засідання ВГО «Клуб мерів». Учасники засідання обговорили актуальні проблеми реформування системи місцевого самоврядування в загальному контексті здійснення реформ в Україні.

26 січня 2011 року Комітет за підтримки та участі Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи провів засідання круглого столу з питань обговорення Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування. Згадане засідання проводилось в рамках діяльності Робочої групи з питань впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні.

Основним завданням круглого столу стала підготовка до ратифікації Україною згаданого правового інструменту Ради Європи - Додаткового протоколу до Європейської Хартії місцевого самоврядування, який був відкритий до підписання державами-членами Ради Європи у листопаді 2009 року. Додатковий протокол має на меті забезпечити в рамках реалізації Європейської хартії право кожної людини на участь у суспільно-політичному житті на місцевому рівні та у діяльності органів місцевого самоврядування.

В рамках згаданого засідання було презентовано основні положення Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування та пояснювальний коментар до нього, представлено досвід України та інших європейських країн щодо посилення участі громадян у суспільно-політичному житті на місцевому рівні.

У заході взяли участь представники Генерального Секретаріату Ради Європи, народні депутати України, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, представники міжнародних донорських організацій, наукових установ, українські та міжнародні експерти, які займаються питаннями розвитку місцевої та регіональної демократії. 

26-28 січня 2011 року головний консультант секретаріату Комітету Л.Дмитрук взяла участь у семінарі “Тренінг для тренерів з викладацької майстерності”, що був організований Вестмінстерською фундацією за демократію спільно з Інститутом законодавства Верховної Ради України.

Голова Комітету О.Омельченко та Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський 27 січня 2011 року взяли участь у третьому засіданні Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, що була утворена відповідно до Указу Президента України від 2 листопада 2010 року №1004, на якому розглядались питання щодо принципів формування виборчих округів і дільниць та оновлення законодавства про вибори в частині фінансування виборчих кампаній.

Голова Комітету О.Омельченко 1 лютого 2011 року взяв участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України. На засіданні було наголошено, що рада поновлює свою роботу у зв’язку оновленням складу керівників обласних рад і привернуто увагу до необхідності участі представників місцевого самоврядування в обговоренні пенсійної реформи, питань соціальних пільг, ринку землі, законів, які запобігатимуть корупційним проявам, виборчого кодексу тощо.

2 лютого 2011 року Перший заступник Голови Комітету О.Боднар, Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга та головний консультант секретаріату Комітету Л.Шкуріна зустрілись з Керівником програми SIGMA Р.Бонвітт, головним адміністратором програми SIGMA Ж.Набайс та Керівником секції "Належне управління і демократизація" М.Фогеле, які інформували про пропозицію ЄС щодо започаткування галузевої програми підтримки реформи державного управління. Представники SIGMA повідомили, що програма буде зосереджена на трьох сферах: адміністративні процедури, державна служба та адміністративна юстиція.

З метою здійснення міжпарламентських зв’язків голова підкомітету з питань державного будівництва М.Трайдук з 4 по 9 лютого 2011 року перебував у робочій поїздці до держави Ізраїль.

15 лютого 2011 року у роботі п’ятого засідання Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща взяли участь Перший заступник Голови Комітету О.Боднар та голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен. Керівництвом Верховної Ради України було зазначено, що Асамблея зарекомендувала себе як конструктивний інституціональний інструмент українсько-польських взаємин і акцентовано увагу на важливості докладання зусиль до започаткування роботи парламентської складової політики "Східного партнерства" - "Євронест". Головуючими на засіданні наголошувалось, що серед пріоритетних для України завдань у співпраці з Європейським Союзом на найближчу перспективу, є подальший розвиток співпраці з питань енергетичної безпеки, завершення переговорів та укладення Угоди про асоціацію, включаючи створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, всебічне виконання положень Плану дій щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, практична реалізація узгоджених пріоритетів у рамках політики "Східного партнерства", виконання зобов’язань, що випливають з приєднання України до Європейського Енергетичного Співтовариства.

16 лютого 2011 року Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний та заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Желтова обговорили на засіданні підкомітету  з представниками Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України питання щодо можливості застосування для організації голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях в Україні системи електронного голосування, розробленої в Інституті кібернетики. В ході робочої зустрічі дискусію було зосереджено навколо питань: чи буде забезпечено при електронному голосуванні таємність, тобто чи можливо при такій організації голосування гарантовано захистити виборця від розголошення його волевиявлення, чи можна забезпечити довіру суспільства до встановлених результатів електронного голосування, а також забезпечити можливість повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, чи можна забезпечити організацію повторного електронного голосування на виборчих дільницях, на яких голосування визнано недійсним?

18 лютого 2011 року Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський взяв участь у четвертому засіданні Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, на якому були розглянуті питання передвиборчої агітації та спостереження за ходом виборчого процесу.

В рамках Програми сприяння Парламенту II з метою навчального візиту голови підкомітетів В.Демчишен та М.Трайдук перебували у Королівстві Іспанія.

23 лютого 2011 року Інститут законодавства Верховної Ради України провів чергове засідання постійно діючого науково-практичного семінару «Стан та перспективи розвитку виборчого законодавства України» у якому взяли участь Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський та голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний. У рамках цього засідання за участі народних депутатів України, представників органів державної влади, провідних науковців, представників громадських організацій була запропонована до обговорення тема «Проблеми законодавчого регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації. Спостереження за виборами». Зокрема, обговорювались питання щодо основних засад та цілей інформаційного забезпечення виборів та спостереження у виборчому процесі, форм та засобів передвиборної агітації, забезпечення принципів рівних та вільних виборів у регулюванні передвиборної агітації, регулювання діяльності засобів масової інформації щодо інформаційного забезпечення виборів та щодо передвиборної агітації, відповідальність за порушення законодавчого регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації, спостереження у ході виборчого процесу.

28 лютого 2011 року Заступник Голови Комітету В.Сінченко зустрівся із сільськими та селищними головами Київщини, які проходили підвищення кваліфікації в Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Представників територіальних громад було ознайомлено із напрямами та пріоритетами діяльності Комітету щодо зміцнення правової основи місцевого самоврядування, структурою Комітету, предметами його відання, основними здобутками законотворчої та контрольної діяльності.

Впродовж лютого місяця 2011 року старший консультант секретаріату Комітету Ю.Гарбуз пройшов курс підвищення кваліфікації державних службовців першого року проходження державної служби в Апараті Верховної Ради України. Також він разом із старшим консультантом секретаріату Н.Бургело стали учасниками трьох семінарів-навчань, під час яких ознайомились з можливостями та способами користування оперативною інтерактивною довідково-бібліографічною системою EBSCOhost, оформленою для Верховної Ради України Програмою сприяння Парламенту ІІ.

Голова Комітету О.Омельченко 1 березня 2011 року взяв участь у розширеному засіданні правління Асоціації міст України. Учасники заходу підтвердили недостатність бюджетного забезпечення місцевого самоврядування за підсумками січня 2011 року. Наголошувалось на необхідності здійснення широкомасштабної реформи місцевого самоврядування та вдосконалення адміністративно-територіального устрою. Жвава дискусія точилася навколо питань спрощення процедури здійснення запозичень органами місцевого самоврядування, шляхів вирішення проблемних питань у галузі теплоенергетики, порядку розподілу субвенції місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, встановлення тарифів на транспортні послуги та компенсацію вартості пільгових перевезень окремих категорій громадя, розмежування земель державної і комунальної власності.

У період з 4 по 7 березня 2011 року заступники Голови Комітету Ю.Ключковський, О.Черноморов та голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний перебували у відрядженні до Естонської Республіки. Метою візиту було ознайомлення представників українського парламенту з виборчою системою на парламентських виборах однієї з країн Європейського Союзу, а також вивчення шляхів запровадження електронного голосування та голосування з використанням мобільних телефонів під час проведення виборів та референдумів, що сприятиме забезпеченню реалізації права голосу усіх виборців, зменшенню фінансових затрат на організацію голосування, яке при цьому унеможливлювало б кратне голосування одного виборця, не дозволяло б фальсифікувати волевиявлення громадян, збільшувало б довіру суспільства до результатів виборів та референдумів.

Голова Комітету О.Омельченко взяв участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулося 11 березня 2011 року під головуванням Голови Верховної Ради України В.Литвина у м. Яремче Івано-Франківської області. Учасники засідання розглянули питання про законодавче забезпечення адміністративно-територіальної реформи в Україні, а також  про стан і перспективи розвитку туризму в Івано-Франківській області.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський 15 березня 2011 року взяв участь у п’ятому засіданні Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, що створена відповідно до Указу Президента України В.Януковича від 02.11.2010 р. № 1004 з метою забезпечення додержання гарантованих Конституцією України прав громадян вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, приведення законодавства про вибори у відповідність із загальновизнаними міжнародними демократичними стандартами та прискорення його кодифікації. На засіданні розглядалися питання щодо порядку висунення кандидатів, у тому числі питання скасування реєстрації кандидатів в адміністративному або судовому порядку, процесу голосування та встановлення результатів виборів, оскарження результатів виборів, відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Член Комітету О.Надоша відповідно до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2011 рік у період з 14 по 16 березня 2011 року у складі Української частини Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом взяв участь у 16-му засіданні Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС у м. Брюссель (Королівство Бельгія).

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний відповідно до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2011 рік і графіка роботи Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва у період з 15 по       19 березня 2011 року у складі Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС взяв участь у Тридцять шостому засіданні Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань у м. Москва (Російська Федерація).

18 березня 2011 року відбулася зустріч Голови Комітету О.Омельченка з науковим представником Кобе-Гакуін університету Йошихіко Окабе з Японії. Японський гість вручив Голові Комітету нагороду – медаль «Українсько-японська дружба та співробітництво». Під час бесіди О.Омельченко відзначив, що саме японське місто Кіото одним із перших підписало із Києвом договір про дружні відносини та підкреслив, що багаторічні дружні зв'язки Києва і Кіото є ґрунтовним прикладом міжнародного співробітництва двох старовинних культурних центрів України і Японії. Як відомо, офіційними заявами про поріднення Києва і Кіото мери цих міст обмінялися ще 7 вересня 1971 року. Зустріч відбувалася в рамках візиту Йошихіко Окабе в Україну з метою поглиблення взаєморозуміння між нашими народами та розширення контактів, зокрема на неурядовому рівні. У зустрічі також взяли участь Заступник Голови Комітету В.Сінченко та народний депутат України попередніх скликань, Голова Конгресу громадянського суспільства України Б.Кожин.

Заступники Голови Комітету О.Черноморов, В.Сінченко та секретар Комітету С.Гордієнко 18 березня в рамках прес-туру, організованого Громадською організацією «Інститут розвитку регіональної преси», зустрілися з представниками десяти кримських засобів масової інформації.

Під час дискусії членами Комітету була надана загальна інформація щодо предметів відання Комітету, його структури і складу, законодавчого врегулювання питань адміністративно-територіального устрою України, державної служби, інших аспектів діяльності та реформування місцевого самоврядування, зокрема в частині вкрай недостатнього фінансування повноважень органів місцевого самоврядування, подальшої долі законопроекту про статус міста-героя Севастополя, причин гальмування прийняття проекту Виборчого кодексу тощо.

Особливу зацікавленість журналісти виявили щодо з’ясування думки Комітету з приводу рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим від       22 грудня 2010 року про звернення до Верховної Ради України з питання внесення змін до статті 93 Конституції України в частині надання представницькому органу автономії права законодавчої ініціативи з питань, що стосуються її інтересів. Народні депутати України поінформували з цього приводу журналістів, що дана пропозиція не знайшла підтримки серед членів Комітету. Було наведено обґрунтування такого висновку Комітету та зазначено, що в межах чинного законодавства вже існують різноманітні механізми врегулювання питань, що стосуються інтересів автономії. Щодо питання співпраці Верховної Ради Автономної Республіки Крим, її депутатів, а також Центру законодавчих ініціатив при Верховній Раді автономії з народними депутатами України – представниками цього регіону, комітетами парламенту, представники Комітету нагадали журналістам про затверджене Постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 22 грудня 2010 року рішення щодо утворення робочої групи із взаємодії з Парламентом України з питань, які стосуються конституційних повноважень автономії.

Народний депутат України О.Черноморов як представник кримського регіону поінформував також про подані ним пропозиції до другого читання прийнятого 17 березня 2011 року за основу проекту Закону про центральні органи виконавчої влади (реєстр. № 8055), які були спрямовані на оптимізацію системи територіальних органів центральних органів виконавчої влади в автономії, скасування дублюючих функцій та послаблення навантаження на бюджет, а також врахування специфіки автономії та забезпечення взаємодії органів влади Автономної Республіки Крим із центральними органами виконавчої влади. Члени Комітету запевнили представників ЗМІ у підтримці прагнення Верховної Ради Автономної Республіки Крим до вдосконалення законодавчого розв’язання питань соціально-економічного і культурного розвитку, врахування інтересів автономії та їх гармонізації із загальнодержавними інтересами і наголосили на необхідності більш тісної співпраці Верховної Ради Автономної Республіки Крим та її органів з представниками даного регіону в Парламенті України, а також парламентськими комітетами та висловили від імені Комітету готовність і в подальшому опрацьовувати пропозиції та зауваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим до законопроектів, які передбачають участь Комітету відповідно до Регламенту Верховної Ради України у підготовці та попередньому розгляді питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, а також при виконанні контрольних функцій.

23 березня 2011 року в Комітеті відбулося стажування сільських та селищних голів окремих районів Хмельницької, Полтавської, Закарпатської, Київської, Волинської, Сумської, Одеської, Чернігівської, Рівненської областей, які проходили підвищення кваліфікації в Навчально-науковому інституті Національного університету біоресурсів і природокористування України. Заступник Голови Комітету В.Сінченко ознайомив сільських та селищних голів з роботою Комітету, предметами його відання, законопроектами, що знаходяться на розгляді Комітету. Під час бесіди було порушено широке коло питань щодо удосконалення поточної діяльності місцевих рад, підвищення якості роботи з документами, поглиблення ділових зв’язків місцевих рад і парламенту, а також окреслено найбільш актуальні проблеми, на які вказують громадяни у своїх зверненнях на адресу органів державної влади та місцевого самоврядування.

Питання удосконалення законодавчого забезпечення розвитку громадянського суспільства в Україні обговорювались у Комітеті 24 березня 2011 року під час зустрічі з представниками проекту Програми розвитку ООН «Розвиток громадянського суспільства». У заході взяли участь Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчих прав та об’єднань громадян С.Подгорний, голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен, головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак, Помічник Постійного представника Представництва ООН в Україні Б.Бердієв, Старший програмний менеджер проекту «Демократичне врядування» Ю.Щербініна, Менеджер проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» В.Олійник.

Під час зустрічі було презентовано проект «Розвиток громадянського суспільства», основною метою якого є зміцнене громадянське суспільство, що пропагує відкритість та демократію. Очікується, що наслідком діяльності Проекту стане зміцнення організацій громадянського суспільства та посилення громадської участі у процесах прийняття публічних рішень через зміцнення організаційної спроможності ОГС на регіональному та місцевому рівнях з метою ефективного вирішення потреб громадян. Представники ПРООН зазначили, що у рамках діючого проекту «Розвиток громадянського суспільства», готові надати Комітету експертну та організаційну підтримку в частині створення сприятливого правового середовища для організацій громадянського суспільства.

Представники Комітету надали інформацію щодо правової бази його діяльності та предметів відання. Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський поінформував гостей щодо основних положень проекту Закону про громадські організації (реєстр. № 7262), внесеного народними депутатами України В.Мойсиком, В.Карпуком, О.Гуменюком та альтернативного законопроекту з реєстр. № 7262-1, внесеного народними депутатами України Ю.Мірошниченком, С.Подгорним, А.Шевченком, Ю.Литвиним, Л.Оробець, А.Пінчуком, що перебувають на розгляді в Комітеті. Учасники заходу дійшли узгодженої думки про необхідність прийняття за основу одного із законопроектів та врахуванні при його доопрацюванні до другого читання положень альтернативного законопроекту та кращих міжнародних практик.

Члени Комітету поінформували, що розгляд зазначених законопроектів планується на засіданні Комітету 30 березня 2011 року та запросили взяти участь у ньому представників Програми розвитку ООН. За результатами обговорення учасники зустрічі дійшли спільних позицій щодо започаткування системної співпраці між Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування та проектом Програми розвитку ООН «Розвиток громадянського суспільства».

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга 24 березня 2011 року взяла участь у засіданні круглого столу "Управління знаннями: перспективи впровадження концепту в державному секторі", проведеного у Національній академії державного управління при Президентові України, організатором якого виступив партнер Комітету – Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO.

У рамках круглого столу керівником Центру Компетенції з управління громадськими і некомерційними проектами Університету прикладних наук і мистецтв, Люцерн (Швейцарія), О.Кесслером та директором з науково-дослідної роботи Інституту управління і регіональної економіки Університету прикладних наук і мистецтв, Люцерн (Швейцарія), П.Вульф були презентовані проблеми управління знаннями у державному секторі та управління знаннями як сфери суспільних відносин загалом.

25 березня 2011 року голова підкомітету з питань виборчих прав та об’єднань громадян С.Подгорний та головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак взяли участь у засіданні круглого столу "Законодавчі перешкоди створенню та діяльності громадських організацій в Україні", організованого Українським Незалежним Центром Політичних Досліджень.

Метою заходу було обговорення законопроектів "Про громадські організації" (реєстр. № 7262 та № 7262-1) щодо відповідності європейським стандартам правового статусу неурядових організацій та вирішення проблем регулювання реєстрації та діяльності громадських організацій в Україні. Під час заходу було презентовано аналіз судової практики України щодо оскарження дій та бездіяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, пов’язаних із застосуванням чинного Закону України "Про об’єднання громадян" та іншого законодавства для громадських організацій та обговорено питання європейських стандартів щодо правового статусу неурядових організацій та їх застосування в Україні, здійснено порівняльний аналіз зазначених альтернативних законопроектів.

29 березня 2011 року керівництво Комітету провело зустріч зі слухачами Школи майбутніх юристів Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Слухачів школи було ознайомлено із напрямами та пріоритетами діяльності Комітету у сфері зміцнення правової основи місцевого самоврядування.

31 березня 2011 року Голова Комітету О.Омельченко взяв участь у пленарному засіданні VII сесії Київської міської ради VI скликання, де було заслухано звіт Голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова щодо підсумків роботи міського господарства за 2010 рік та перспективи соціально-економічного розвитку столиці в 2011 році.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний та заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Желтова 4 квітня 2011 року взяли участь у роботі круглого столу «Реформа виборчого законодавства очима політичних партій», що організовувався Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (NDI). Учасникам круглого столу до обговорення були запропоновані питання: думка партії щодо змісту нового Закону, яким буде вплив змішаної виборчої системи на діяльність політичних партій на наступних парламентських виборах, як можна попередити виборчі фальсифікації за новою виборчою системою, які сигнали будуть попереджати про небезпеку?

Під час обговорення порушених питань учасники засідання наголошували, що реформування виборчого законодавства має відбуватися відкрито та прозоро. Необхідним є публічне обговорення положень законопроекту про парламентські вибори, щоб суспільству була зрозумілою мета їх запровадження у новому Законі.

При обговоренні виборчих систем, зокрема, зазначалось, що кожна з них має свої переваги та недоліки. Питання виборчої системи, за якою будуть проводитись парламентські вибори, є надзвичайно важливим, але не єдиним, що потребує уваги. Учасники вказували, що необхідно, щоб положення виборчого закону, якими регулюються питання створення виборчих комісій, затвердження їх керівного складу, визначення кворуму на засіданнях, висування, реєстрації та скасування реєстрації кандидатів, підготовки та організації голосування, голосування виборців за місцем перебування; підрахунку голосів виборців та складання протоколів, спостереження за ходом виборчого процесу на всіх його етапах, агітації, інформування виборців, оскарження та інші, забезпечили можливість перешкодити фальсифікаціям та спотворенню результатів народного волевиявлення. При цьому зауважувалось, що парламентські вибори, які проводились в Україні у 2006 та 2007 роках за чинним Законом України «Про вибори народних депутатів України», отримали позитивні висновки Місії спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження   за виборами.

Голова Комітету О.Омельченко взяв участь у засіданні Ради регіонів, яке відбулося 7 квітня 2011 року під головуванням Президента України В.Януковича. На засіданні наголошувалось, що за останній час було розроблено та почалося втілення в життя основних напрямків модернізації нашої держави, розпочато масштабну реформу влади, реформу економіки країни, на стадії прийняття новий жорсткий закон щодо боротьби з корупцією. Було підкреслено, що економічна ситуація в регіонах і в країні в цілому змінилась на краще. Зазначалось, що після підготовки програми реформ керівники регіонів отримали завдання опрацювати власні стратегії розвитку та плани їх реалізації, які б узгоджувались із загальнодержавною програмою.

Секретар Комітету С.Гордієнко та Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга у якості членів журі взяли участь у Ярмарку інноваційних бібліотечних послуг,  що відбувся у Києві 11-го квітня 2011 року в Українському Домі та був організований Програмою «Бібліоміст» у партнерстві з Міністерством культури України, Українською бібліотечною асоціацією (УБА), Програмою сприяння Парламенту України (ПСП ІІ) та Відділом преси, освіти та культури Посольства США. Метою ярмарку було представлення широкій громадськості інноваційних послуг, які публічні бібліотеки надають місцевим громадам, використовуючи Інтернет та інформаційні технології. Упродовж виставки тривав конкурс на найкращу презентацію бібліотечної інноваційної послуги. Секретар Комітету С.Гордієнко та Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга оглянули експомісця Барської районної бібліотеки Вінницької області, Рівненської, Хмельницької, Дніпропетровської та Чернігівської обласних бібліотек та обрали бібліотеки з найбільш інноваційними послугами.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний відповідно до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2011 рік і графіка роботи Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва у період з 11 по 14 квітня 2011 року у складі Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС взяв участь у Тридцять сьомому засіданні Комітету ПАЧЕС з правових та політичних питань у  м. Кишиневі (Республіка Молдова).

13 квітня 2011 року Перший заступник Голови Комітету О.Боднар зустрілася із Міністром охорони краю Литовської Республіки Расою Юкнявічєнє в рамках візиту до України литовської делегації. У ході зустрічі обговорювались питання двосторонньої співпраці у військовій та екологічній сферах, також порушувалась проблема гендерної рівності. Представники литовської делегації поділилися позитивним досвідом співпраці збройних сил цієї країни із НАТО та зазначили, що в ході цього візиту між Литвою та Україною буде налагоджено співробітництво у сфері безпеки та оборони на якісно новому рівні. Також під час зустрічі порушувалися питання співпраці в енергетичній сфері між двома державами. О.Боднар як голова парламентської групи дружби «Україна-Литва» звернула увагу на великий історичний досвід взаємовідносин між двома державами та висловила побажання стовно тісної співпраці у галузі законотворення.

13 квітня 2011 року заступники Голови Комітету Ю.Ключковський та О.Черноморов, головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак зустрілися з інтернами Програми парламентського стажування у Верховній Раді Автономної Республіки Крим, адміністрування якої здійснює Програма сприяння Парламенту II, головною метою якої є надання молодим українським професіоналам можливості взяти пряму участь у законодавчому процесі, що стане початком їхньої майбутньої кар’єри та підтримає демократичні принципи роботи Парламенту України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та центральних урядових органів. Представники Комітету розповіли про напрями та пріоритети діяльності Комітету у сфері законодавчого забезпечення правового статусу Автономної Республіки Крим та Верховної Ради Автономної Республіки Крим, поглиблення системної співпраці та взаємодії з Парламентом України щодо питань, віднесених Конституцією і законами України до відання Автономної Республіки Крим, вирішенню проблем соціально-економічного і культурного розвитку Криму, врахування інтересів автономії та їх гармонізації із загальнодержавними, проведення адміністративно-територіальної реформи та удосконалення місцевого самоврядування в Україні. Народні депутати України наголошували на тому, що Комітет плідно та продуктивно взаємодіє з Верховною Радою Автономної Республіки Крим та її органами і готовий приймати та опрацьовувати відповідні пропозиції з проблематики місцевого самоврядування.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський та головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак взяли участь у третьому раунді оцінювання України експертами Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), присвяченому питанням криміналізації корупції та прозорості фінансування політичних партій, що відбувся у Міністерстві юстиції України 14 квітня 2011 року. Заступник Голови Комітету поінформував присутніх про напрями та пріоритети діяльності Комітету у сфері законодавчого забезпечення діяльності політичних партій та об’єднань громадян. Звернув увагу, що засади фінансування діяльності політичних партій в Україні визначаються Законами України «Про об’єднання громадян», «Про політичні партії в Україні», «Про оподаткування прибутку підприємств» та вказав на проблеми у правозастосуванні відповідного законодавства. Також предметом обговорення на заході стали питання доцільності встановлення граничних розмірів на видатки політичних партій під час виборчих кампаній та оприлюднення джерел фінансування партій. Ю.Ключковський висловлював побажання, щоб звіт експертів Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) був адаптований до сучасних реалій розвитку політичного життя і громадянського суспільства в Україні, тому що українська демократія дуже молода, їй лише 20 років.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, секретар Комітету С.Гордієнко та заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Желтова 18 квітня 2011 року взяли участь у засіданні на тему «Міжнародні стандарти виборчого права і захист виборчих прав», яке проводилось Інститутом законодавства Верховної Ради України у рамках постійно діючого науково-практичного семінару «Стан та перспективи розвитку виборчого законодавства України». В ході засідання були обговорені міжнародні стандарти виборчого права, можливі порушення виборчих прав і способи їх захисту, адміністративний та судовий шляхи оскарження порушень виборчого законодавства та відповідальність за такі порушення. Учасники заходу, зокрема, зауважували, що з метою збільшення ефективності захисту виборчих прав в ході вдосконалення виборчого законодавства необхідно усунути неузгодженості у законах, які регулюють порушені питання, встановити у виборчому процесі строки, що дозволятимуть відновлювати порушені права. Водночас обговорювалась доцільність залишити можливість адміністративного оскарження порушених прав, забезпечивши при цьому підвищення рівня кваліфікації членів виборчих комісій, передбачити для офіційних спостерігачів від всеукраїнських громадських організацій право на оскарження, встановити відповідальність членів колегіального органу за підтримку своїм голосом незаконного рішення тощо.

Голова Комітету О.Омельченко 19 квітня 2011 року взяв участь у пленарному засіданні VII сесії Київської міської ради VI скликання, на якому було розглянуто питання про відставку заступника Київського міського голови – секретаря Київради Олеся Довгого.

Голова Комітету О.Омельченко 20 квітня взяв участь у пленарному засіданні VII сесії Київської міської ради VI скликання, де у відповідності до норм статті 50 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” Київським міським головою Л.Черновецьким на розгляд ради було внесено кандидатуру заступника Київського міського голови – секретаря Київради Г.Гереги, яка є депутатом від Спілки громадських організацій "Громадський актив Києва”.

Старший консультант секретаріату Комітету Ю.Гарбуз 27 квітня 2011 року взяв участь у підсумковій конференції "Захист соціальних та економічних прав громадян під час здійснення територіального планування розвитку сільських громад", яка організовувалась Творчим центром ТЦК та Інститутом громадянського суспільства за підтримки Європейського Союзу у місті Тернополі. У ході конференції були розглянуті питання формування та реалізації державної політики у сфері просторового планування, врахування державних, громадських та приватних інтересів під час здійснення територіального планування сільських громад, кращі практики врахування соціальних та економічних прав громадян під час просторового планування, розробки містобудівної діяльності в сільській місцевості. В рамках конференції відбулась презентація досвіду реалізації проекту «Громадська ініціатива на захист економічних та соціальних прав», який впроваджували на території України, зокрема, в Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях. Основною метою проекту було надання технічної допомоги сільським громадам України в розробці та ухваленні схем планування територій населених пунктів на основі широкої участі громадян та врахування їх економічних і соціальних прав.

Перший заступник голови Комітету О.Боднар 28 квітня 2011 року взяла участь у засіданні круглого столу “Надання адміністративних послуг фізичним та юридичним особам – проект Адміністративно-процедурного кодексу України”, який було організованого Міністерством юстиції України. Під час засідання учасники обговорювали питання надання адміністративних послуг фізичним і юридичним особам, модернізації управлінської культури через адміністративні процедури, поліпшення якості надання адміністративних послуг на основі принципів і стандартів ЄС щодо належного управління тощо. У ході заходу були презентовані розроблені Міністерством юстиції України проекти Адміністративно-процедурного кодексу та Закону про адміністративні послуги. О.Боднар зазначила, що Комітет підтримує ідеї врегулювання у єдиному кодифікованому документі загальної адміністративної процедури, принципи та правила якої будуть визначати відносини між державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами з однієї сторони та фізичними і юридичними особами з іншої.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський 28 та 29 квітня 2011 року взяв участь у шостому та сьомому засіданнях Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, на яких обговорювався перший технічний варіант проекту Закону про вибори народних депутатів України.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга та заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Данилюк зустрілися 10 травня 2011 року з представниками міжнародної місії щодо впровадження в Україні інструментарію «Оцінювання рівня верховенства права в публічному адмініструванні». Представники місії розповіли про інструментарій «Оцінювання рівня верховенства права в публічному адмініструванні», повідомили, що Україна обрана як друга пілотна країна для застосування інструментарію, вказали, що цей метод самооцінки допомагає адміністраціям та органам влади, що його застосовують, визначити, краще розуміти і більш ефективно вирішувати проблеми законності (верховенства права) в адміністративних установах. А.Малюга наголошувала, що Комітет може стати важливим стратегічним партнером у впровадженні інструментарію, оскільки метод сприяє дотриманню верховенства права в місцевому самоврядуванні та повідомила учасників зустрічі про те, що в Комітеті триває робота з підготовки пропозицій до чинного Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” і Комітет готовий розглядати пропозиції та зауваження органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, міжнародних експертів, оскільки закон має відображати інтереси місцевого самоврядування та, водночас, відповідати міжнародним стандартам.

20 травня 2011 року Голова Комітету О.Омельченко та голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід», що проходила у місті Вінниці.  Метою конференції було науково-практичне обґрунтування концепції реформування місцевого самоврядування в Україні, визначення шляхів його прискорення, посилення зв’язків з органами та посадовими особами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади. Основними напрямами роботи конференції було визначення політико-правових та організаційних аспектів реформування місцевого самоврядування, обговорення міжнародного досвіду здійснення місцевого самоврядування.

У офіційному прийнятті з нагоди успішного завершення другого етапу Програми Вестмінстерської фундації за демократію “Зміцнення підготовки кадрів в Апараті Верховної Ради України” 24 травня 2011 року взяли участь Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга та старший консультант секретаріату Комітету Ю.Федоренко. Керівником Програми в Україні Г.Шевчук було заявлено про успішність проведення другого етапу Програми, запропоновано окреслити напрями співпраці на майбутнє, а також від імені Програми відзначено низку представників Апарату Верховної Ради України, які брали активну участь у навчальних заходах. Старший консультант секретаріату Комітету Ю.Федоренко отримала диплом про підвищення кваліфікації.

26 травня 2011 року Голова Комітету О.Омельченко взяв участь у презентації проекту Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року у Київській міській державній адміністрації.

26 травня 2011 року Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен взяв участь у науково-практичному семінарі “Напрямки реформування територіальної організації влади”, що проводився Інститутом громадянського суспільства за підтримки Швейцарсько-українського Проекту міжнародної технічної допомоги “Підтримка децентралізації в Україні” (DesPro). Під час заходу були розглянуті можливі шляхи реалізації положень Послання Президента України в частині проведення адміністративної реформи та удосконалення адміністративно-територіального устрою.

Секретар Комітету С.Гордієнко, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об'єднань громадян С.Подгорний та член Комітету О.Надоша взяли участь 2 червня 2011 року у засіданні круглого столу "Закон про вибори народних депутатів України: За і Проти", що проводився Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна. На загальне обговорення були винесені питання впливу на розстановку політичних сил підвищення прохідного бар’єра до 5% та експертизи редакції закону, запропонованої Міністерством юстиції України, а також яким політичним силам є вигідним закон про вибори в даній редакції?

3 червня 2011 року секретар Комітету С.Гордієнко та працівники секретаріату Комітету зустрілися із слухачами молодіжного проекту «Школа місцевого і студентського самоврядування «Лідер майбутнього», який впродовж тривалого часу функціонує у м. Полтава. Слухачі школи ознайомились із структурою Комітету, предметами його відання, законотворчою та контрольною діяльністю. Учасники зустрічі розповіли молодим полтавчанам про механізми прийняття рішень Комітетом і Верховною Радою України, привернули увагу до основних етапів підготовки законопроектів, завдань та функцій секретаріату Комітету.

Голова Комітету О.Омельченко взяв участь 3 червня 2011 року у засіданні Ради регіонів, яке відбулося під головуванням Президента України В.Януковича у місті Ялта. Учасники розглянули питання щодо запобігання проявам радикалізму та попередження причин виникнення громадянської нетерпимості і протистояння в суспільстві, про реалізацію ефективної державної політики у стратегії соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим, стан пожежної безпеки в регіонах України та заходи щодо її дотримання. 

8 червня 2011 року Комітет звернувся до Комітету з питань бюджету з пропозицією шодо направлення до Ради Європи для фахової експертизи проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (реєстр. № 8545), що був направлений до Комітету з питань бюджету на доопрацювання з наступним внесенням на повторне перше читання. Однією із головних цілей даного законопроекту є посилення фінансової самодостатності місцевих бюджетів шляхом спрощення доступу місцевих бюджетів до кредитних ресурсів, розширення переліку доходів і упорядкування витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів, визначення додаткового джерела фінансування дорожнього господарства комунальної власності тощо. З огляду на важливість та актуальність положень законопроекту для діяльності всієї системи місцевого самоврядування в Україні, необхідність ухвалення зважених та ефективних норм, що дозволять покращити ситуацію із фінансовим забезпеченням здійснення власних самоврядних повноважень та з метою належного доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (реєстр. № 8545) до повторного першого читання і для забезпечення його відповідності європейським стандартам та нормам, Комітет запропонував Комітету з питань бюджету звернутись до Ради Європи з проханням здійснити фахову експертизу згаданого законопроекту.

Заступники Голови Комітету Ю.Ключковський та В.Сінченко 22 червня 2011 року зустрілися із слухачами Школи майбутніх юристів “Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”. Представники Комітету привернули увагу присутніх до ключових проблем законодавчого регулювання правовідносин у найбільш складних сферах суспільного життя, віднесених до відання Комітету. Зокрема, йшлося про вдосконалення виборчого законодавства, законодавства з питань референдумів, об’єднань громадян, державної служби, адміністративно-територіального устрою тощо. Особливий наголос було зроблено на необхідності підготовки нової редакції базового Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка б відповідала сучасним реаліям та вимогам часу. Також у зустрічі взяв участь заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Данилюк, який розповів про напрями та пріоритети діяльності Комітету щодо зміцнення правової основи місцевого самоврядування, ознайомив слухачів із структурою Комітету, предметами його відання,  законотворчою та контрольною діяльністю, а також роботою секретаріату щодо її всебічного забезпечення.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга 22 червня 2011 року взяла участь у розширеному засіданні Координаційної ради другої фази Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У підведенні підсумків трьох з половиною років роботи над залученням громад до процесів місцевого розвитку взяли участь представники ПРООН, ЄС, ключових міністерств, асоціацій органів місцевого самоврядування, обласних державних адміністрацій та обласних рад. Члени Координаційної ради заслухали звіт про результати діяльності першої фази Проекту та вказали, що Проект став наймасштабнішим за всі роки незалежності і найвагомішим його результатом є зміна способу мислення громад. Важливо, щоб створені організації громади і в подальшому не припиняли діяльність з розробки проектів і пошуку джерел для фінансування, а завдання органів влади і самоврядування – сприяти їм у цьому. Присутні відзначали, що переважна більшість мікро-проектів, виконаних громадами, належать до житлово-комунального сектору (енергозбереження, водопостачання). Проекту також вдалося подолати стереотип про те, що населення не готове вкладати власні кошти в інфраструктурні проекти: за статистикою Проекту громади вклали 7% замість запланованих 5%. Зазначалось, що у другій фазі діяльність Проекту буде акцентовано на управлінні знаннями, перейнятті досвіду, тіснішій співпраці з органами влади і самоврядування та вищими учбовими закладами.

Перший Заступник Голови Комітету О.Боднар 23 червня 2011 року взяла участь у засіданні круглого столу “Державна служба в Україні: історичний аспект”, приуроченому до Дня державної служби. У ході заходу було обговорено характерні риси української адміністративної традиції та історичні особливості формування інституту державної служби на теренах України, а також їх використання у розвитку державного управління та державної служби на шляху адаптації до стандартів Європейського Союзу.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний та заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Желтова 23 червня  2011 року взяли участь у роботі круглого столу «Чи матиме народ право обирати?» Метою заходу було обговорення у колі представників політичних партій проекту Закону про вибори народних депутатів України, підготовленого Робочою групою з питань удосконалення законодавства про вибори при Президентові України під головуванням Міністра юстиції України О.Лавриновича, а також дискусія щодо окремих положень чинних законів і підзаконних актів, які регламентують організацію та порядок проведення парламентських  виборів. У ході засідання обговорювались недоліки та переваги змішаної виборчої системи, пропорційної виборчої системи з відкритими списками, а також передбаченої у чинному Законі України «Про вибори народних депутатів України» пропорційної виборчої системи та шляхи її вдосконалення. Разом із тим, обговорювались інші важливі питання, пов’язані з організацією та проведенням виборчого процесу: утворення виборчих комісій, розмір прохідного бар’єру, висування та реєстрація кандидатів, державне фінансування передвиборної агітації, природа та розмір грошової застави, запровадження механізму зміни органами Державного реєстру виборців місця голосування громадян без зміни їх виборчої адреси тощо.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний і головний консультант секретаріату Комітету О.Рибак 23 червня 2011 року зустрілися з Головою Офісу Ради Європи в Україні – представником Генерального секретаря РЄ В.Рістовські та його помічником Т.Іваненко щодо проекту Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1), який за результатами розгляду у першому читанні 17 травня 2011 року було прийнято за основу.

У ході зустрічі народні депутати України привернули особливу увагу до положень  законопроекту, котрими пропонується змінити коло суб’єктів, які можуть виступати засновниками громадських організацій. Таким правом передбачається наділити юридичних осіб приватного права, що не узгоджується з Конституцією України, адже лише громадяни України, відповідно до частини першої статті 36 Основного Закону мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів.

Члени Комітету поінформували, що до законопроекту надійшли пропозиції і зауваження від 20 народних депутатів України. Зокрема, вони стосуються предмету регулювання, визначення кола суб’єктів, поняття «громадська організація», положень щодо нагляду та контролю за діяльністю громадських організацій, їх відповідальності за порушення законодавства тощо. При цьому  С.Подгорний повідомив, що підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян планує винести даний законопроект на розгляд Комітету у вересні-жовтні 2011 року.

В.Рістовські відзначив необхідність і важливість проекту Закону про громадські організації (р. № 7262-1) для становлення України як правової і демократичної держави та з метою його належної підготовки до другого читання, забезпечення відповідності європейським стандартам і нормам висловився за доцільність направлення прийнятого за основу тексту документу до Венеціанської комісії для проведення фахової експертизи і надання відповідних висновків.

Учасники зустрічі також дійшли спільної позиції щодо необхідності врахування при визначенні правової та організаційної основи реалізації права громадян на свободу об’єднання у громадські організації Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі № СМ/Rec (2007) 14.

Голова Комітету О.Омельченко 29 червня 2011 року взяв участь у конференції на тему: «Органи самоорганізації населення як важлива складова системи місцевого самоврядування», що проводилась Головним управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на виконання заходів «Програми сприяння місцевому самоврядуванню, підтримки діяльності органів самоорганізації населення та місцевих ініціатив у м. Києві на 2007-2011 роки», затвердженої рішенням Київської міської ради від 28 грудня 2006 року №602/659.

Під час засідання було обговорено питання вдосконалення вітчизняного законодавства у сфері місцевого самоврядування, розвитку місцевого самоврядування в м. Києві, місця органів самоорганізації населення у системі органів місцевого самоврядування м. Києва, механізмів співпраці районних державних адміністрацій з органами самоорганізації населення, особливостей правового статусу органів самоорганізації населення, практики реалізації власних повноважень, ознайомлення з досвідом роботи органів самоорганізації населення у м. Черкаси.

Нагальними на сьогодні залишаються питання вдосконалення і перегляду підходів до роботи із зверненнями громадян, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та розробка системи їх ефективного розгляду. Так, Комітетом на основі аналізу і узагальнення звернень, що набувають масового характеру у період роботи восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання надавались роз’яснення, спрямовані на врегулювання найбільш гострих проблем, з якими стикаються органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, громадяни в ході реалізації положень законодавчих актів.

У лютому - липні 2011 року до Комітету надійшло понад 1050 пропозицій, заяв і скарг фізичних (пенсіонери, працівники бюджетної сфери, державні службовці, підприємці, члени громадських та релігійних організацій, депутати місцевих рад, інші громадяни) та юридичних осіб, що на 350 одиниць більше, ніж за період роботи сьомої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

До Комітету надходять матеріали інформаційно-аналітичного змісту від органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових інституцій, підприємств, установ та організацій, окремих громадян, які було використано в роботі Комітету за тими чи іншими функціональними та предметними напрямами. Загальна кількість документів, які стосуються законопроектної роботи Комітету склала впродовж восьмої сесії близько 800 реєстраційних одиниць.

Аналізуючи кількісний склад звернень громадян, варто відзначити збільшення надходжень з Київської, Луганської, Одеської областей, міста Києва. Серед листів дописувачів, які зазначили свій соціальний стан, переважали заяви і скарги від пенсіонерів (61 лист), підприємців, учасників та дітей війни (62), державних службовців (10).

За своїм характером питання, порушені у зверненнях, відображали весь спектр внутрішніх економічних та політичних проблем держави. Статистичний аналіз свідчить, що в пошті Комітету спостерігається значне збільшення кількості звернень про надання роз’яснень щодо удосконалення законодавства з місцевих виборів (29), ситуацій, які склалися в окремих сільських, селищних, міських радах (30), застосування окремих норм законодавства про державні нагороди та про державні символи України (62), правового статусу, порядку організації та діяльності органів самоорганізації населення та внесення відповідних змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» (3), звернення-протести з приводу скасування Указу Президента В.Ющенка про присвоєння С.Бандері звання Герой України (11), питання, пов’язані з організацією роботи в місцевій раді (проведення сесій, діяльність постійних та тимчасових комісій, прийняття рішень та порядок їх скасування, робота депутатів у раді та з виборцями (33); питання пов’язані з організацією виконавчих органів місцевого самоврядування (формування виконавчого комітету, статусу осіб, які входять до його складу) (8); питання, пов’язані з повноваженнями та організацією роботи посадових осіб місцевого самоврядування (секретаря ради, заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами виконавчого комітету, керівників відділів та управлінь, які входять до складу виконавчого комітету ради) (7), щодо проблем недостатнього фінансового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування та внесення змін до бюджетного законодавства (15), щодо вкрай низької за розміром оплати праці службовців місцевого самоврядування та державних службовців, посади яких належать до нижчих категорій посад (6), питання порядку припинення служби в органах місцевого самоврядування посадовими особами, які працювали на виборних посадах та щодо їх права на соціальні гарантії, гарантовані Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» (8).

У 32 зверненнях порушувались питання, пов’язані з виборчим законодавством та законодавством про референдуми. Так, автори окремих звернень пропонують свій варіант виборчої системи, яку, на їх думку, доцільно запровадити на парламентських виборах. При цьому окремі дописувачі пропонують повернутися до змішаної, мажоритарної виборчої системи, або запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками, вважаючи за необхідне забезпечити вплив виборців на персональний склад парламенту, посилення персональної політичної відповідальності народних депутатів України перед суспільством.

Надходили пропозиції щодо запровадження виборчої системи, яка забезпечить більше представництво у парламенті жінок, а також представників різних національностей, які проживають в Україні.

Пропонується також передбачити додаткові критерії, яким мали б відповідати кандидати у народні депутати України та на пост Президента України (освітні, фахові, вікові), а також обмежити можливості обрання до парламенту – не більше двох разів.

У зверненнях порушуються також питання щодо зменшення або збільшення прохідного бар’єру на парламентських виборах.

Окремими авторами критикуються положення чинних виборчих законів, які спричиняють нерівноправне формування виборчих комісій, встановлюють дискримінаційний розмір грошової застави. Пропонується також передбачити, щоб передвиборна агітація проводилася лише за рахунок коштів з державного бюджету, а також збільшити розміри оплати праці членів виборчих комісій та встановити додаткові гарантії, пов’язані з роботою у виборчих комісіях пенсіонерів та осіб, які визнані у встановленому законом порядку безробітними.

Окремі громадяни, з метою збільшення легітимності обраних органів влади та посадових осіб, вважають доцільним встановлення порогу участі виборців у голосуванні для визнання виборів такими, що відбулися.

Надходили до Комітету також пропозиції щодо зміни порядку проведення голосування на виборах шляхом запровадження голосування поштою, голосування по телефону або електронного голосування, а також зміни форми виборчого бюлетеня або порядку складання списків виборців, що, на думку авторів, здешевить виборчий процес.

Окремі дописувачі висловлювали побажання щодо уніфікації положень виборчого законодавства або його кодифікації.

У зверненнях порушувались також питання щодо проблем, які виникають у зв’язку з тим, що окремі міські ради приймають рішення про неутворення районних у місті рад.

До Комітету також надходять звернення з критикою окремих положень, що пропонуються проектом Закону про вибори народних депутатів України, підготовленого Робочою групою з питань удосконалення законодавства про вибори при Президентові України під головуванням Міністра юстиції України О.Лавриновича, а також звернення щодо його підтримки.

Порушуються громадянами також питання щодо необхідності вдосконалення законодавства про організацію і порядок проведення референдумів в Україні у відповідності до положень Конституції України.

Тематика більшості листів з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян залишається незмінною. Заявники продовжують скаржитись на дії окремих працівників прокуратури, суддів, представників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. За час роботи восьмої сесії звернення, що містили пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства, ретельно вивчались, а ті з них, що не стосувались повноважень Комітету, надсилались для вирішення порушених питань до прокуратури, суду, органів влади та органів місцевого самоврядування.

З проханням вжити заходів прокурорського реагування на дії окремих органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб впродовж восьмої сесії Комітетом надсилались звернення до Генеральної прокуратури України та обласних прокуратур. Так, зокрема, було надіслано звернення до Генерального прокурора України В.Пшонки стосовно ситуації, яка склалася в Плесецькій сільській раді Васильківського району Київської області, до прокуратури Дніпропетровської області з проханням перевірити факти, викладені у зверненнях окремих громадян, щодо зловживань з боку Ляшківського сільського голови Царичанського району Дніпропетровської області, до прокуратури Сумської області з проханням вжити заходів прокурорського реагування на дії Михайлівської сільської ради Лебединського району при прийнятті нею рішення про дострокове припинення повноважень Михайлівського сільського голови, до прокуратури Кіровоградської області з проханням вжити заходів прокурорського реагування на дії Скалівської сільської Новоархангельського району при прийнятті нею рішення про дострокове припинення повноважень Скалівського сільського голови.

Також надсилалися звернення до голів обласних державних адміністрацій стосовно відновлення законності на території окремих місцевих рад. Зокрема, до голови Київської обласної державної адміністрації А.Присяжнюка стосовно ситуації, яка склалася в Плесецькій сільській раді Васильківського району Київської області, до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації О.Вілкула з проханням розглянути питання, порушені у зверненнях громадян, щодо зловживань з боку Ляшківського сільського голови Царичанського району Дніпропетровської області, до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації М.Вишиванюка стосовно скарги на дії Пістинського сільського голови Косівського району Івано-Франківської області, до голови Сумської обласної державної адміністрації Ю.Чмиря з проханням вивчити ситуацію, що склалася в Михайлівській сільській раді Лебединського району, та вжити заходів по відновленню законності на території зазначеної сільської ради, до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації С.Ларіна з проханням вивчити ситуацію, що склалася в Скалівській сільській раді Новоархангельського району, та вжити заходів по відновленню законності на території зазначеної сільської ради.

На виконання розпорядження Голови Верховної Ради України від 6 лютого 2008 року №224 «Про порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України» Головою Комітету О.Омельченком 26 квітня 2011 року було проведено особистий прийом громадян. У ході прийому, зокрема, було заслухано Л.Кислу – мати-одиначку дитини-інваліда, яка звернулась із проханням сприяти прискоренню забезпечення її соціальним житлом. Громадянин В.Веселовський – інвалід II групи, пенсіонер, звернувся за роз’ясненням щодо відмови у встановленні йому пенсії державного службовця як такому, що має 20 років стажу роботи в державних органах. Заявниця І.Смирнова скаржилася на неправомірні дії посадових осіб органів місцевої влади щодо позбавлення пільг матерів дітей-інвалідів, на відмову в соціальному захисті та ігнорування їх проблем. Громадянка В.Матвієнко звернулася з проханням сприяння в отриманні житла, оскільки місцева влада питання не вирішує. Вона повідомила, що її чоловік – молодий спеціаліст, стоїть на черзі з 1992 року та проживає разом з дитиною-інвалідом. У черговий раз до Комітету звернулась громадянка К.Добровольська щодо незаконних дій орендаря та посадових осіб місцевих органів влади, нецільового використання приміщень у будинку, реконструкція якого розпочалася у 2009 році.

У порядку реагування на заяви вищезгаданих громадян надані ними матеріали скеровано для розгляду посадовим особам Київської міської ради та її виконавчого органу.

За клопотаннями вищих навчальних закладів України у Комітеті проводиться стажування та надається можливість проходження практики з метою підвищення фахового рівня студентами та магістрантами.

Так, під час роботи восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання у Комітеті проходили стажування та практику студенти Інституту міжнародних відносин Київського міжнародного університету (напрям: міжнародні відносини) К.Нечипоренко, А.Чимбру, А.Оразова, М.Шелест, Д.Єропудова, О.Васильченко, Р.Косинський, Ю.Хомко, юридичного факультету Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка Ю.Яцишин, В.Бєлінгіо, М.Фомін, факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» Я.Барков, Інституту державного управління Київського Національного університету культури і мистецтв О.Коваленко, факультету правознавства та міжнародних відносин Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі С.Роговська.

Згідно із Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 22 квітня 2010 року №258 «Про продовження проведення програми «Помічник Голови Комітету Верховної Ради України» у 2010-2011 роках» та відповідним Розпорядження Керівника Апарату Верховної Ради України від 25 жовтня 2010 року №6311, у Комітеті продовжують проходити стажування 5 інтернів, які є випускниками Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, студентами магістратури Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету харчових технологій та Національного університету «Києво-Могилянська Академія».

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“6 скликання*”

15 жовтня 2014 12:43
15 жовтня 2014 12:24
15 жовтня 2014 10:39
15 жовтня 2014 10:38
15 жовтня 2014 10:34
15 жовтня 2014 10:16
15 жовтня 2014 09:45
15 жовтня 2014 09:44
15 жовтня 2014 09:43
15 жовтня 2014 09:43