Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув  проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій (реєстр. № 3177 від 24.09.2015), поданий народним депутатом України А.Герасимовим.

Метою розробки зазначеного законопроекту, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, є забезпечення функціонування системи місцевого самоврядування в умовах проведення антитерористичної операції, вирішення нагальних питань місцевого значення шляхом тимчасового виконання повноважень органів місцевого самоврядування відповідними військово-цивільними адміністраціями на період проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині положень, що стосуються дострокового припинення повноважень місцевих рад та сільського, селищного, міського голови, Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо звільнення перших заступників, заступників голів місцевих державних адміністрацій, керівників структурних підрозділів та інших посадових осіб місцевих державних адміністрацій, Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» щодо уточнення положень стосовно статусу і призначення військово-цивільних адміністрацій, їх організації та повноважень, порядку призначення керівника військово-цивільної адміністрації.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку до законопроекту від 5 жовтня 2015 року, підтримуючи намагання усунути прогалини і колізії у нормах Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у зв’язку із прийняттям Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», висловлює, водночас, низку зауважень до новел, якими пропонується вилучити положення  щодо звільнення керівників військово-цивільних адміністрацій, права цих керівників видавати розпорядження, залишивши, натомість, лише накази, неврегульованість питання виконання повноважень районних у місті рад, некоректність формулювання запропонованої нової частини 4-1 статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». При цьому найбільш критичне зауваження полягає в тому, що ні норми чинного законодавства, ні положення законопроекту не врегульовують питань практичної реалізації передачі справ, що знаходяться на вирішенні місцевих рад, їх органів та посадових осіб та інші питання правонаступництва органів, що здійснюють управлінську діяльність на місцевому рівні. Зокрема, не є зрозумілим як вирішуватимуться питання передачі поточної документації, майнових, фінансових ресурсів до військово-цивільних адміністрацій, звільнення посадових осіб та інших працівників органів місцевого самоврядування (адже їх повноваження припиняються), розрахунків з оплати їх праці тощо. Підсумовуючи зауваження, Головне управління вказує, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання.

Народні депутати України - члени Комітету, відзначаючи відсутність комплексності у запропонованих змінах, котрі не вирішують всього кола накопичених проблем, звернули увагу, серед іншого, на нелогічність окремих пропозицій з кадрових питань щодо військово-цивільних адміністрацій населених пунктів. Так, за чинними нормами закону призначення керівників військово-цивільних адміністрацій населених пунктів покладається на керівників обласних військово-цивільних адміністрацій. Разом із тим пропонується, щоб призначення їх підлеглих – заступників керівників та керівників підрозділів військово-цивільних адміністрацій населених пунктів здійснював безпосередньо керівник Антитерористичного центру при Службі безпеки України, який є вищою посадовою особою по відношенню до керівників обласних військово-цивільних адміністрацій.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, взявши до уваги висновок Головного науково-експертне управління  Апарату Верховної Ради України, врахувавши подання на розгляд Верховної Ради України альтернативного законопроекту, з'ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:


1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій (реєстр. № 3177 від 24.09.2015), поданий народним депутатом України А.Герасимовим, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Направити цей висновок Комітету з питань національної безпеки і оборони, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №26”

19 листопада 2015 12:04
17 листопада 2015 15:26
17 листопада 2015 13:48
17 листопада 2015 13:45
05 листопада 2015 17:34
05 листопада 2015 16:54
05 листопада 2015 16:53
05 листопада 2015 16:30
02 листопада 2015 17:56
02 листопада 2015 17:51