Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Сумської обласної ради щодо перейменування села Мельникове Підставської сільської ради Липоводолинського району Сумської області на село Мельники.

Село Мельникове входить до складу Підставської сільської ради і знаходиться на відстані 22 км від районного центру смт. Липова Долина. В селі проживає 97 осіб.

Перейменування села Мельникове ініційовано його жителями у зв’язку з тим, що з 1957 року при оформленні офіційних документів для мешканців цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Мельники. У зв’язку з ситуацією, що склалась, жителі цього населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Сумської області. При цьому переоформлення всіх правовстановлюючих документів з назвою, яка офіційно обліковується потребуватиме значних матеріальних коштів.

Інститут української мови НАН України вважає, що перейменування села Мельникове на село Мельники з лінгвістичного погляду є недоцільним, оскільки в історичних джерелах цей населений пункт згадується принаймні від кінця ХІХ ст. як «…Мельниковъ…», хутір Гадяцького повіту Полтавської губернії (1862р.). Назву населеного пункту утворено від множинної форми родинного прізвища перших мешканців Мельники, вжитого в формі родового відмінку. Теперішня назва населеного пункту – Мельникове узгоджена в роді та числі з номенклатурним терміном село, відповідає нормам чинного українського правопису.

Питання про перейменування села Мельникове підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Підставською сільською, Липоводолинською районною, Сумською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, підтримуючи прагнення до вирішення життєвих проблем мешканців    вказаного населеного пункту та беручи до уваги результати їх волевиявлення,  Комітет   у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Сумської обласної ради щодо перейменування села Мельникове Підставської сільської ради Липоводолинського району Сумської області на село Мельники та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мельникове Липоводолинського району Сумської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мельникове Липоводолинського району Сумської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №9”

25 лютого 2015 12:30
25 лютого 2015 11:55
17 лютого 2015 16:23
17 лютого 2015 16:21
17 лютого 2015 16:19
17 лютого 2015 16:18
17 лютого 2015 16:01
11 лютого 2015 16:16