Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Сумської обласної ради щодо перейменування села Поділки Липоводолинського району Сумської області на село Подільки.

Село Поділки є центром Поділківської сільської ради і знаходиться на відстані 30 км від районного центру смт. Липова Долина. В селі проживає 589 осіб.

Перейменування села Поділки ініційовано його жителями у зв’язку з тим, що з 1957 року при оформленні офіційних документів для мешканців цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Подільки. У зв’язку з ситуацією, що склалась, жителі цього населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Сумської області. При цьому переоформлення всіх правовстановлюючих документів з назвою, яка офіційно обліковується потребуватиме значних матеріальних коштів.

Інститут української мови НАН України вважає, що перейменування села Поділки з лінгвістичного погляду безпідставне, оскільки в більшості історичних джерел цей населений пункт згадується принаймні з XVII ст. у формі без м’якого [л’], зокрема: «… Гадяцького полку села Подолокъ…» (1765-1769 рр.), «…Подолки…» село на р. Грунь, Гадяцького повіту Полтавської області (1862 р.). Від середини ХХ ст. й дотепер назву поселення Подолки передають за нормами чинного українського правопису як Поділки.

Питання про перейменування села Поділки підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Поділківською сільською, Липоводолинською районною, Сумською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, підтримуючи прагнення до вирішення життєвих проблем мешканців    вказаного населеного пункту та беручи до уваги результати їх волевиявлення, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Сумської обласної ради щодо перейменування села Поділки Липоводолинського району Сумської області на село Подільки та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Поділки Липоводолинського району Сумської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Поділки Липоводолинського району Сумської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №9”

25 лютого 2015 12:30
25 лютого 2015 11:55
17 лютого 2015 16:23
17 лютого 2015 16:21
17 лютого 2015 16:19
17 лютого 2015 16:18
17 лютого 2015 16:01
11 лютого 2015 16:16