Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо надання права присвоєння звання Герой України особам, які не є громадянами України) (реєстр. № 1421), доопрацьований та поданий народними депутатами України А.Романовою, А.Білецьким, О.Петренком.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 6 Закону України «Про державні нагороди України», згідно з якими звання Герой України може присвоюватися іноземцям та особам без громадянства за здійснення ними геройського вчинку, пов’язаного із захистом прав і свобод громадян, незалежності та територіальної цілісності України або визначного трудового досягнення.

Необхідність прийняття цього закону обґрунтовується авторами тим, що відповідно до чинної норми частини другої статті 6 Закону України «Про державні нагороди» звання Герой України може присвоюватися лише громадянам України, що унеможливлює його присвоєння «особам, що не є громадянами України, але своїми діями та мужністю довели самовіддане служіння українському народу».

Головне науково-експертне управління, розглянувши доопрацьований варіант законопроекту, зазначає що концептуальні зауваження та пропозиції, які були висловлені до його попередньої редакції враховані, а тому підтримує його прийняття за основу.

Одночасно Головне управління зауважує, що відповідно до вимог законодавчої техніки, недоцільно викладати статтю закону у новій редакції, якщо зміни вносяться тільки до однієї з її частин.

Пропозиція рекомендувати Президенту України привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим законом (п. 2 Прикінцевих положень), на думку управління, є зайвою, адже відповідно до статті 106 Конституції України Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України, а тому додаткового закріплення не потребує.

Отже, за результатами розгляду законопроекту Головне науково-експертне управління вважає, що при його розгляді у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо надання права присвоєння звання Герой України особам, які не є громадянами України) (реєстр. № 1421), доопрацьований та поданий народними депутатами України А.Романовою, А.Білецьким, О.Петренком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу, скоротивши наполовину строк подання пропозицій і поправок при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №9”

25 лютого 2015 12:30
25 лютого 2015 11:55
17 лютого 2015 16:23
17 лютого 2015 16:21
17 лютого 2015 16:19
17 лютого 2015 16:18
17 лютого 2015 16:01
11 лютого 2015 16:16