Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 21 грудня прийняв рішення звернутися до Директорату з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи з проханням розглянути можливість в рамках співробітництва Комітету та Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» підготувати висновки експертів Ради Європи до проекту Закону України про місцеві ініціативи (реєстр. № 9404) та проекту Закону України про об’єднання територіальних громад (реєстр. № 9590).

Важливим інститутом безпосередньої демократії, що дозволяє громадянам України, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, реалізувати право на прийняття рішень з питань місцевого значення, є місцеві ініціативи. Право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування, закріплено, насамперед, у статтях 140, 143 Конституції України та статті 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Проте, реалізація цього конституційного права не знайшла сьогодні належного законодавчого забезпечення. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», що був прийнятий ще у 1997 році, не визначає порядку внесення місцевої ініціативи та не пропонує уніфікованого механізму її розгляду місцевими радами.

Внаслідок цього в багатьох органах місцевого самоврядування не запроваджено чітких процедур з даного питання, або процедури реалізації такого права значно ускладнені через різноманітні обмеження.

Народним депутатом України – Заступником Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександром Черноморовим розроблено та внесено на розгляд Парламенту проект Закону України «Про місцеві ініціативи» (реєстр. № 9404), основним завданням якого є запровадження єдиної для всіх органів місцевого самоврядування процедури щодо порядку внесення та розгляду місцевою радою питань в порядку місцевої ініціативи.

Отримання від Ради Європи фахової експертизи до вищевказаного законопроекту надасть можливість Комітету підготувати на розгляд парламенту у період X сесії Верховної Ради України якісний законопроект.

Також Директорат з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи було поінформовано, що Урядом України поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про об’єднання територіальних громад» (реєстр. № 9590), яким пропонується встановити основні умови об’єднання територіальних громад, порядок його ініціювання, порядок утворення об’єднаної територіальної громади та діяльності органів місцевого самоврядування в об’єднаній територіальній громаді.

На думку Комітету, це дозволить отримати більш якісні результати за наслідками їх попереднього опрацювання та підготовки до розгляду Верховною Радою України. 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40