Проект Закону України про позбавлення проросійських та просепаратиських діячів культури України звання «Народний артист України» (реєстр. №3016) Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вирішив повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчук вказав, що метою даного законопроекту є засудження антиукраїнських та просепаратиських проявів українських діячів культури, мистецтва та шоу-бізнесу, а також застосування до них публічної відповідальності у вигляді позбавлення звання «Народний артист України». Зокрема, пропонується позбавити Ані Лорак, Таїсію Повалій, Йосипа Кобзона, Миколу Баскова звання «Народний артист України».

О.Дехтярчук наголосив, що до Комітету надійшов висновок Комітету з питань правової політики та правосуддя, який проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, зазначає, що законопроект суперечить Основному Закону України, оскільки прийняття законопроекту в запропонованій редакції фактично означатиме скасування рішенням Верховної Ради України актів Президента України, прийнятих у межах його конституційних повноважень.

Також голова підкомітету вказав, що до Комітету також надійшли висновки:

-  Комітету з питань бюджету, який за підсумками розгляду законопроекту ухвалив рішення, що зазначений законопроект не має впливу на показники бюджету і у разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно з вимогами законодавства. При цьому Комітет з питань бюджету зазначив, що Міністерство фінансів України також вважає, що реалізація положень законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету;

- Комітету з питань запобігання і протидії корупції, який вказує, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів, тобто законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства;

- Комітету з питань європейської інтеграції, який дійшов висновку, що зазначений законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС, або регулюється національним законодавством країн-членів ЄС, і, таким чином, не потребує експертного висновку даного Комітету.

О.Дехтярчук запропонував проект з реєстр. №3016 повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України та, беручи до уваги, що Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування створюється Робоча група з розробки концепції реформування та розвитку нагородної справи України, запропонувати народному депутату України І.Мельничуку долучитися до роботи зазначеної Робочої групи Комітету. Пропозицію підтримано.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40