Звернення до Ради Європи

23 грудня 2011, 12:36

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 21 грудня прийняв рішення звернутися до Директорату з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи з проханням розглянути можливість в рамках співробітництва Комітету та Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» підготувати висновки експертів Ради Європи до проекту Закону України про місцеві ініціативи (реєстр. № 9404) та проекту Закону України про об’єднання територіальних громад (реєстр. № 9590).

Важливим інститутом безпосередньої демократії, що дозволяє громадянам України, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, реалізувати право на прийняття рішень з питань місцевого значення, є місцеві ініціативи. Право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування, закріплено, насамперед, у статтях 140, 143 Конституції України та статті 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Проте, реалізація цього конституційного права не знайшла сьогодні належного законодавчого забезпечення. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», що був прийнятий ще у 1997 році, не визначає порядку внесення місцевої ініціативи та не пропонує уніфікованого механізму її розгляду місцевими радами.

Внаслідок цього в багатьох органах місцевого самоврядування не запроваджено чітких процедур з даного питання, або процедури реалізації такого права значно ускладнені через різноманітні обмеження.

Народним депутатом України – Заступником Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександром Черноморовим розроблено та внесено на розгляд Парламенту проект Закону України «Про місцеві ініціативи» (реєстр. № 9404), основним завданням якого є запровадження єдиної для всіх органів місцевого самоврядування процедури щодо порядку внесення та розгляду місцевою радою питань в порядку місцевої ініціативи.

Отримання від Ради Європи фахової експертизи до вищевказаного законопроекту надасть можливість Комітету підготувати на розгляд парламенту у період X сесії Верховної Ради України якісний законопроект.

Також Директорат з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи було поінформовано, що Урядом України поданий на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про об’єднання територіальних громад» (реєстр. № 9590), яким пропонується встановити основні умови об’єднання територіальних громад, порядок його ініціювання, порядок утворення об’єднаної територіальної громади та діяльності органів місцевого самоврядування в об’єднаній територіальній громаді.

На думку Комітету, це дозволить отримати більш якісні результати за наслідками їх попереднього опрацювання та підготовки до розгляду Верховною Радою України.