Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки.

На урочистому заході було зосереджено увагу на українському досвіді впровадження принципів хартії та реформі місцевого самоврядування в Україні.

Голова Комітету у своїй промові наголосив, що Європейська хартія місцевого самоврядування є базовим документом, в якому закладені основоположні принципи місцевої та регіональної демократії, і який ратифікований всіма демократичними державами Європи. При цьому С.Власенко виокремив значні здобутки українського Парламенту за останні два роки в напрямку застосування вказаних принципів в українських законах. Зокрема, в Законах України «Про співробітництво територіальних громад», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а також у низці законів, в яких регламентована передача повноважень від центральних органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування.

Як зазначив Голова Комітету, реформа в напрямку, що вказує хартія, тільки розпочалась і на цьому шляху слід очікувати багато викликів, пов’язаних з новими підходами щодо врегулювання певних процесів в об’єднаних територіальних громадах. Сергій Власенко наголосив:  «Якщо депутати місцевих рад, обрані 25 жовтня, будуть готові до відповідних перетворень (перш за все, самих себе) - тільки тоді можна вважати, що реформа запрацювала».

Очільник Комітету висловив сподівання побачити в наступному році історію успіху України та історіі успіху територіальних громад. На думку парламентаря, успіх буде тоді, коли громади відчують покращення від об’єднання, а країна зрозуміє, що об’єднання – це, попри всі труднощі, єдино правильний шлях.

Насамкінець Голова Комітету відзначив важливість допомоги європейських країн, які вже пройшли шлях в напрямку реформ, накопичивши безцінний досвід. «Для України дуже важливі програми Ради Європи, а також експертна оцінка процесів реформування місцевого самоврядування. Україна має уважно прислухатися до таких порад, миттєво реагувати на виявлені помилки та ліквідовувати їх» - зазначив С.Власенко. Голова Комітету наголосив, що Комітет і надалі буде відкритий для співпраці як для Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, так і для будь-якої місцевої громади, і готовий допомагати розповсюдженню позитивного досвіду щодо вирішення проблем місцевого самоврядування.

В завершення промови Сергій Власенко вказав, що вірить в історію успіху місцевого самоврядування в Україні, його перспективи та зазначив,  що саме місцеве самоврядування  «стане тим локомотивом, який нарешті витягне Україну і поставить її в рівень найкращих країн Європи».

Також під час заходу виступили Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Владімір Рістовскі, Віце-президент Конгресу, Президент палати місцевих влад Андерс Кнапе та Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В.Негода.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40