Заступник Голови Комітету Юрій Ключковський та голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Сергій Подгорний  взяли участь у громадському форумі «За якими правилами Україна вибиратиме парламент у 2012 році», що пройшов у Києві.

У аналітичному матеріалі, розробленому експертами Консорціуму виборчих ініціатив Д.Ковриженком та О.Черненком були перераховані положення законопроекту про вибори народних депутатів (№9265-1), що не сприяють проведенню виборів згідно демократичних стандартів. Серед них: перехід на  змішану виборчу систему, яка є сприятливою для провладних партій. Іншою загрозою є вади в утворенні округів. Оскільки округи утворюються за 110 днів до дня голосування, це позбавляє кандидатів змоги заздалегідь спланувати свої кампанії та при потребі оскаржити рішення УВК про формування округів. Життя ускладнить і той факт, що у певних регіонах округи можуть бути сформовані з різних територій. Також фахівці вбачають проблему у неврегульованості процедури утворення дільниць, відсутності чітких критеріїв утворення тимчасових закордонних дільниць. Існують ризики фальсифікації під час складання списків виборців, - проектом передбачено можливість зміни голосування без зміни виборчої адреси, що може спричинити на думку експертів масові «міграції» виборців в день голосування для забезпечення підтримки певних кандидатів. Існують суттєві вади у регулюванні висування та реєстрації кандидатів. Занепокоєність викликає можливість скасування реєстрації кандидата після оголошення двох попереджень.

З думкою експертів погодився Ю.Б.Ключковський, який звернув увагу на проблемні моменти у виготовленні бюлетенів. «Може повторитися ситуація як під час місцевих виборів 2010 року, коли імена кандидатів просто «забували» внести у бюлетень», - сказав Ю.Ключковський. Іншою проблемою, на його думку, є те, що відтепер друк бюлетенів буде контролювати на Центральна виборча комісія, а окружні виборчі комісії. На самих бюлетенях не буде проставлено номер виборчої дільниці, його вноситимуть від руки, а це дозволить їх «перекидати» з дільниці на дільницю.

Голова підкомітету С.Подгорний має сумніви, що ключові недоліки будуть усунені з проекту. «Хтось може і вважає, що ці міжпартійні дискусії в парламенті – це компроміс», - сказав С.Подгорний. «Це не компроміс, це камуфляж».

Вже 17 листопада парламент має розглянути законопроект, який розробить Тимчасова спеціальна комісія з питання підготовки проекту Закону України про вибори народних депутатів України на чолі з Русланом Князевичем. Не дивлячись на участь опозиції у комісії, депутати не вірять у те, що їхні пропозиції та ключові зауваження та рекомендації міжнародних організацій -  IFES та Венеціанської комісії будуть прийняті.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40