Комітетські слухання на тему: «Публічні консультації як інструмент демократії участі. Світові практики та стандарти» у режимі відеоконференції на платформі ZOOM (20 квітня 2021 року)

Опубліковано 20 квітня 2021, о 11:00

Комітет провів слухання на тему: «Публічні консультації як інструмент демократії участі. Світові практики та стандарти»

Комітетські слухання відбулися 20 квітня у режимі відеоконференції.

У заході взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій, міжнародні та вітчизняні експерти.

Учасники слухань обговорили сучасний стан та перспективи удосконалення вітчизняного законодавства у сфері публічних консультацій, ознайомилися з відповідним міжнародним досвідом.

Розгляд питань зумовлений необхідністю вивчення поточного стану проведення публічних консультацій в Україні з метою його вдосконалення при підготовці до другого читання прийнятого Верховною Радою 5 березня 2021 року за основу проекту Закону «Про публічні консультації» (реєстр. №4254), ознайомлення з кращими практиками проведення публічних консультацій зарубіжних країн.

Під час слухань учасники наголошували на актуальності розвитку і вдосконалення всіх форм народовладдя, особливо тих, за допомогою яких український народ може самостійно вирішувати найважливіші проблеми суспільного та державного життя.

Учасники слухань відзначили, що нормативно-правове поле, яке сприяє розширенню можливостей функціонування громадянського суспільства, протягом останніх років інтенсивно формується, значним є нормативне поліпшення умов комунікації між органами державної влади та громадянським суспільством. Разом з тим, практика використання громадянами унормованих процедур не є системною та результативною щодо змісту державної політики. Так, не зважаючи на тривалу практику проведення органами виконавчої влади консультацій з громадськістю у процесі формування та реалізації державної політики, звітність органів виконавчої влади стосується переважно фактів проведення таких консультацій, тоді як моніторинг впливу громадських консультацій, а також в цілому громадської думки, на остаточні рішення видається проблематичним.

У зв’язку з цим учасники слухань беззаперечно підтримали необхідність ухвалення в цілому законопроекту «Про публічні консультації», що має забезпечити запровадження єдиних стандартів підготовки рішень всіма суб’єктами владних повноважень, сприяти впровадженню принципів належного врядування шляхом залучення заінтересованих сторін до прийняття рішень для збалансування публічних та приватних інтересів. Водночас, учасники слухань наголосили на необхідності удосконалення окремих положень законопроекту, зокрема, щодо уточнення та деталізації зобов’язань суб’єктами владних повноважень щодо консультацій на ранніх етапах розробки політики; визначення механізму формування переліку заінтересованих осіб, їх ідентифікації та захисту їх персональних даних; посилення механізмів контролю громадськості за процесом проведення публічних консультацій суб’єктами владних повноважень, запровадження дієвого механізму моніторингу ефективності публічних консультацій тощо.

За результатами широкого обговорення та детального аналізу ситуації учасники слухань сформували попередні рекомендації щодо подальшого розвитку інституту публічних консультацій в Україні, які найближчим часом планується обговорити на засіданні підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і схвалити на засіданні Комітету, направивши їх заінтересованим сторонам.
Відеотрансляція:
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку