Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення переліку осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4653 від 12.05.2016), поданий народними депутатами України О.Співаковським, В.Карпунцовим та А.Євлаховим.

Законопроектом пропонується передбачити поширення дії Закону України «Про державну службу» на державних службовців Адміністрації Президента України; Апарату Верховної Ради України, в т.ч. секретаріатів парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп), а також на чотирьох помічників-консультантів народного депутата України; секретаріату Конституційного Суду України, в т.ч. на помічників і наукових консультантів суддів цього суду; секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, апаратів судів загальної юрисдикції і на помічників суддів у таких судах. За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи це дозволить зберегти статус державного службовця в органах законодавчої та судової влади і забезпечити умови для функціонування в Україні незалежної судової та ефективної законодавчої гілок влади, оскільки в такому разі на зазначені категорії працівників поширюватимуться обмеження і заборони, пов’язані зі статусом державного службовця.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України наводить аргументи для висновку про відсутність передбачених законом передумов для встановлення статусу державного службовця, зокрема, помічникам-консультантам народних депутатів України, що потребує принаймні внесення змін до передбаченого Законом України «Про державну службу» визначення державного службовця, а також до Закону України «Про статус народного депутата України» щодо присвоєння помічникам рангу і віднесення до відповідної категорії посад державної служби. У зв’язку з цим Головне управління вважає за доцільне повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України вважає, що запропоноване законопроектом уточнення щодо переліку органів, на державних службовців яких поширюється дія Закону України «Про державну службу», є слушним, а віднесення окремих категорій працівників патронатних служб до державних службовців є питанням політичної доцільності. Водночас Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України зауважує, що законодавче врегулювання порушеного питання має бути комплексним з точки зору внесення відповідних змін до законодавчих актів.

Під час обговорення законопроекту було зазначено, що запропоноване в ньому уточнення переліку відповідних державних органів має вплив більшою мірою на структуру Закону, ніж на його суть; що ж стосується працівників патронатних служб, яких пропонується віднести до державних службовців, то вони не підпадають під більшість критеріїв та ознак, які притаманні державним службовцям. Разом з тим вказувалось, що у разі, якщо народні депутати України прийдуть до спільної позиції щодо поширення статусу державного службовця на помічників та наукових консультантів суддів – необхідно буде внести відповідні зміни до законодавства, зокрема, про судоустрій і статус суддів, в частині призначення їх за відкритим конкурсом, поширення на них антикорупційного законодавства тощо.

Заслухавши інформацію одного з авторів законопроекту – народного депутата України В.Карпунцова, який виявив ініціативу взяти участь у спільній робочій групі щодо імплементації у відповідний закон тих положень законопроекту, що будуть сприйняті позитивно, та всебічно обговоривши даний законопроект, народні депутати України – члени Комітету загалом погодились з позицією про неузгодженість запропонованих законодавчих змін із концепцією чинного Закону України «Про державну службу», зважаючи на що
 Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення переліку осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4653 від 12.05.2016), поданий народними депутатами України О.Співаковським, В.Карпунцовим та А.Євлаховим, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №49”

17 березня 2017 16:29
17 березня 2017 16:28
17 березня 2017 16:22
17 березня 2017 16:20
17 березня 2017 13:27
17 березня 2017 13:25
17 березня 2017 13:23
17 березня 2017 13:22
17 березня 2017 13:21
17 березня 2017 13:19