Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо пенсійного забезпечення державних службовців, яких визнано інвалідами) з реєстр. № 4626 від 10.05.2016, поданий народним депутатом України Є.Мураєвим.

За визначенням автора законопроекту, метою і завданнями його прийняття є закріплення правових гарантій захищеності державних службовців, яких визнано інвалідами, недопущення звуження змісту та обсягу їх прав і свобод. З цією метою пропонується поновити правові норми щодо соціальних гарантій державних службовців, яких було визнано інвалідами, передбачені Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 № 3723-ХІІ (який на сьогодні втратив чинність), шляхом доповнення статті 90 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII новою частиною.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України зауважує, що будь-які зміни законодавства щодо умов соціального захисту громадян мають стосуватися лише майбутніх одержувачів певних соціальних гарантій, тобто тих осіб, які на момент внесення законодавчих змін не набули певного розміру стажу державної служби. Разом з тим, на думку Головного управління, порушене у проекті питання потребує системного підходу і відновлення призначення пенсій по інвалідності державним службовцям доцільно розглядати одночасно з питанням відновлення пенсій за віком державним службовцям у розмірах, які їм гарантувала держава у період їх роботи на посадах державних службовців. Крім того, у висновку вказується, що реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету і до нього повинно бути надане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) відповідно до вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України. Враховуючи вищевикладене, Головне управління у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду  у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених пропозицій.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку зазначає, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і він відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Вищий адміністративний суд України підтримує законопроект та заперечень щодо його прийняття не має.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в цілому не заперечує щодо ідеї відновлення права на соціальні гарантії державних службовців, визнаних інвалідами (принаймні тих, які мають значний стаж державної служби), проте вважає, що таке питання потребує системного підходу та повинно враховувати фінансові можливості держави. При цьому відновлення права певних категорій державних службовців на призначення їм пенсій в підвищеному розмірі та одночасне забезпечення обґрунтованого балансу фінансування цих пенсій з єдиними вимогами пенсійного страхування мають бути забезпечені визначеним у законі порядком фінансування таких пенсій із визначенням джерел виплати відповідних коштів.

Враховуючи вищезазначене, за підсумками обговорення Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо пенсійного забезпечення державних службовців, яких визнано інвалідами) з реєстр. № 4626 від 10.05.2016, поданий народним депутатом України Є.Мураєвим, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №49”

17 березня 2017 16:29
17 березня 2017 16:28
17 березня 2017 16:22
17 березня 2017 16:20
17 березня 2017 13:27
17 березня 2017 13:25
17 березня 2017 13:23
17 березня 2017 13:22
17 березня 2017 13:21
17 березня 2017 13:19