Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Полтавської обласної ради щодо перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне.

Згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Полтавському районі Полтавської області у складі Гожулівської сільської ради обліковується населений пункт Падалки (з 1946 року – як хутір, а з 1967 року – як село), який знаходиться на відстані 4 км від центру с. Гожули та налічує 682 мешканця.

Разом із тим, за інформацією Гожулівської сільської ради з 1992 року на місцевому рівні у статистичному обліку та документообігу, в тому числі при оформленні документів, вчиненні нотаріальних та реєстраційних дій, замість назви село «Падалки» застосовується назва село «Біологічне», що пов’язується з діяльністю Гожулівсьої державної біофабрики, якій було передано у постійне користування частину земель Гожулівської сільської ради. У зв’язку із цим виникла практична необхідність, підтримана жителями села та органами місцевого самоврядування – Гожулівською сільською, Полтавською районною і Полтавською обласною радами, – у перейменуванні села Падалки на село Біологічне, оскільки населений пункт з такою назвою в офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць України відсутній.

Інститут української мови НАН України зазначає, що відомості про село Падалки містяться в усіх повоєнних Адміністративно-територіальних поділах Української РСР і Адміністративно-територіальних устроях України (1987, 2012 рр.). Назва села є множинною формою прізвища Падалка, яке добре відоме на Полтавщині за історичних часів. У листі Інституту також зазначається, що село Біологічне виникло в другій половині ХХ століття, як самостійна адміністративно-територіальна одиниця воно згадується лише в реєстрі Адміністративно-територіального поділу Полтавщини (1943-2002 рр.). Ймовірно, виникнення села пов’язане із функціонуванням науково-дослідної біоділянки чи господарства.

У зв’язку із зазначеним Інститут дійшов висновку, що колись окремі населені пункти – Падалки та Біологічне зараз складають одне село під різними назвами: Біологічне (відповідно до реєстру Адміністративно-територіального поділу Полтавщини) та Падалки (згідно з офіційним Адміністративно-територіальномим устроєм України). При цьому Інститут вважає за доцільне зберегти історичну назву села – Падалки.

Питання про перейменування села Падалки підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гожулівською сільською, Полтавською районною, Полтавською обласною радами та Полтавською обласною державною адміністрацією.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Полтавської обласної ради щодо перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області».

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області» прийняти за основу та в цілому.

 

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №46”

16 березня 2017 11:24
16 березня 2017 11:20
16 березня 2017 11:16
16 березня 2017 11:15
16 березня 2017 10:58