Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення зміни до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гарантування виступу сільських, селищних, міських голів, в тому числі голів об'єднаних територіальних громад, голів районних рад на пленарних засіданнях рад  (реєстр. № 3666 від 17.12.2015 р.), поданий народним депутатом України Ю.Дерев’янком.

За визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, метою законопроекту є гарантування виступу сільських, селищних, міських голів, в тому числі голів об’єднаних територіальних громад, голів районних рад на пленарних засіданнях рад.

Автором законопроекту пропонується доповнити частину другу статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» новим абзацом такого змісту: «Сільські, селищні, міські голови, в тому числі голови об’єднаних територіальних громад, мають право на виступ (виступи) на пленарних засіданнях районних рад, а сільські, селищні, міські голови, в тому числі голови об’єднаних територіальних громад, голови районних рад мають право на виступ (виступи) на пленарних засіданнях обласних рад».

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у висновку від 28.01.2016 р. № 04-19/17-7646 зазначає, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету у висновку від 03.03.2016 р. № 04-13/8-499 вказує, що законопроект не матиме впливу на показники бюджету.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» у висновку від 17.02.2016 р. № С 01-29/73 зазначає, що законопроект потребує доопрацювання. Фахівці Асоціації звертають увагу на те, що стаття 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» врегульовує питання, які вирішуються районними, обласними радами виключно на їх пленарних засіданнях, а не питання порядку проведення сесій рад.

 Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 14.01.2016 р. № 16/3-21/3666 звертає увагу на невідповідність Конституції України запропонованого у законопроекті формулювання «голови об’єднаних територіальних громад», оскільки  Конституція України відповідно до частин другої та третьої статті 141 передбачає існування виключно сільських, селищних, міських голів, які обираються територіальною громадою. На думку Управління, запропонована у проекті ідея регулювання на законодавчому рівні відповідних процедурних питань проведення пленарних засідань місцевих рад, а саме права виступу на них певних посадових осіб, є відступом від принципу правової та організаційної самостійності місцевого самоврядування, закріпленого у статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Головне управління вважає, що пропозиція закріпити в законі право на виступ (виступи) відповідних посадових осіб місцевого самоврядування на пленарних засіданнях рад, на які вони запрошуються, в цілому є питанням доцільності.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, комітетів з питань запобігання і протидії корупції, з питань бюджету, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» та всебічно обговоривши питання,  

 

Комітет   у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо гарантування виступу сільських, селищних, міських голів, в тому числі голів об'єднаних територіальних громад, голів районних рад на пленарних засіданнях рад (реєстр. № 3666 від 17.12.2015 р.), поданий народним депутатом України Ю.Дерев’янком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України,  голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №40”

14 березня 2017 15:37
14 березня 2017 15:35
14 березня 2017 15:12
14 березня 2017 15:10
14 березня 2017 15:00