Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі) (реєстр. № 3700 від 22.12.2015), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Купрієнком, М.Бурбаком, Ю.Тимошенко, О.Березюком, Ю.Луценком.

Законопроектом пропонуються зміни до статті 58 Закону України "Про вибори народних депутатів України", суть яких полягає у наданні з’їзду партії права приймати рішення про виключення кандидатів у депутати із виборчого списку після оголошення результатів виборів.

Під час обговорення народні депутати України – члени Комітету звернули увагу на те, що запропоновані авторами проекту положення мають нечіткі та не однозначні формулювання, що суперечить принципу правової визначеності, а також не вирішують порушені питання комплексно, оскільки їх реалізація потребуватиме змін і до інших статей Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зауважує, що як персональний склад, так і черговість включення кандидатів до списку безпосередньо впливають на волевиявлення виборця під час голосування. Отже, в разі подолання певним виборчим списком виборчого бар'єру і участі кандидатів, включених до цього списку, у розподілі депутатських мандатів є всі підстави вважати, що виборці схвалили й підтримали цей список саме у тому вигляді, який він мав на момент голосування. Тому після оголошення результатів виборів політична партія не може на власний розсуд вносити зміни до списку кандидатів, який було підтримано виборцями під час голосування, оскільки це означатиме, що партія фактично змінює рішення, прийняте виборцями.

Крім того, Головне управління вказує, що поширення дії цього закону "на виборчі списки кандидатів у народні депутати України від політичних партій, які були суб’єктами виборчого процесу на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" не узгоджується із статтею 58 Конституції України, відповідно до якої закони не мають зворотної дії в часі.

Враховуючи зазначене та всебічно обговоривши питання, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету та запрошених на засідання осіб, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі) (реєстр. № 3700 від 22.12.2015), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Купрієнком, М.Бурбаком, Ю.Тимошенко, О.Березюком, Ю.Луценком, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голову Комітету С.Власенка.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №35”

02 березня 2017 13:07
02 березня 2017 13:06
02 березня 2017 12:54
02 березня 2017 12:52
23 грудня 2015 17:00
23 грудня 2015 13:08
23 грудня 2015 13:04
23 грудня 2015 13:03
23 грудня 2015 12:55