За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (в частині затвердження Перспективних планів формування спроможних громад) (реєстр. № 3095 від 15.09.2015р.), внесений народними депутатами України Т.Юриком, Р.Заставним.

За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою покращення якості формування Перспективних планів формування спроможних громад в рамках проведення адміністративно-територіальної реформи, усунення суб’єктивних факторів в цьому процесі.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» шляхом викладення частини третьої статті 11 Закону в новій редакції та визначити, що перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації затверджується Кабінетом Міністрів України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку звертає увагу, що проектом пропонується взагалі усунути органи місцевого самоврядування від схвалення перспективних планів. Управління відзначає, що такі новели конфліктують з ратифікованою Верховною Радою України Європейською Хартією місцевого самоврядування, відповідно до якої у процесі планування і прийняття рішень щодо всіх питань, які безпосередньо стосуються органів місцевого самоврядування, з останніми мають проводитися консультації, у міру можливості своєчасно і належним чином та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (в частині затвердження Перспективних планів формування спроможних громад) (реєстр. № 3095 від 15.09.2015р.), внесений народними депутатами України Т.Юриком, Р.Заставним, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №30”

10 грудня 2015 11:57
10 грудня 2015 11:53
10 грудня 2015 10:47
04 грудня 2015 14:26
03 грудня 2015 17:14
03 грудня 2015 17:13