Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на засіданні 24 грудня 2014 року розглянув в межах предмету відання проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи) (реєстр. №1578 від 22.12.2014), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонуються зміни до Податкового кодексу України, що, серед іншого, матимуть вплив на формування доходів місцевих бюджетів.

Зокрема, передбачається скасування місцевих зборів за провадження деяких видів підприємницької діяльності, за місця паркування транспортних засобів та туристичного збору.

Натомість, з метою збільшення фінансового ресурсу місцевих бюджетів, органам місцевого самоврядування надається право встановлювати:

- ставки податку на нерухоме майно для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості в розмірі до 2 % мінімальної зарплати за 1 кв. м площі об’єкта оподаткування;

- пільги з податку на нерухоме майно (з об’єктів житлової нерухомості) фізичним особам, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів, в тому числі через встановлення неоподатковуваної площі таких об’єктів, та релігійним організаціям;

- ставки акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива у розмірі від 2 до 5% від обсягу реалізації.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України" у своєму висновку на законопроект підтримує запропоновані механізми посилення фінансової спроможності місцевого самоврядування.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності, взявши до уваги висновок Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України", з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та враховуючи особливості процедури розгляду законопроектів, що пов’язані з прийняттям проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік, Комітет у х в а л и в:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи) (реєстр. №1578 від 22.12.2014 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань податкової та митної політики, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №3”

26 лютого 2015 11:54
25 лютого 2015 11:30
25 грудня 2014 13:23
25 грудня 2014 13:22
25 грудня 2014 13:21
25 грудня 2014 10:05