Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо кількісного складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр.  № 2399а від 17.07.2015 р.), поданий народним депутатом України О. Сугонякою.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на введення в законодавство України правової норми, згідно якої на практиці буде забезпечений такий принцип місцевого самоврядування, як принцип народовладдя. Законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких визначається мінімальний склад виконавчих комітетів місцевих рад: для виконавчого комітету сільської ради – не менше 5 осіб, для виконавчого комітету селищної ради – не менше 9 осіб, для виконавчого комітету міської ради – не менше 21 особи, для виконавчого комітету районної у місті ради – не менше 15 осіб.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку від 22.10.2015 р. №04-13/8-2925  зазначає, що законопроект матиме опосередкований вплив на показники місцевих бюджетів (може призвести до збільшення їх видатків залежно від кількісного складу виконавчого комітету відповідної ради). На думку Комітету залежно від кількісного складу виконавчого комітету, який встановлюється відповідною радою, визначаються видатки місцевих бюджетів на його утримання. У випадку, якщо склад відповідних виконавчих комітетів менший, ніж пропонується у законопроекті, виникає потреба у додаткових коштах місцевих бюджетів, тому, до законопроекту належно додати фінансово-економічне обґрунтування.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 30.10.2015 р. № 5-387 пропонує законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціатив на доопрацювання. На думку фахівців Асоціації, пропозиція про кількісний склад виконавчих комітетів місцевих рад не враховує чисельності відповідних територіальних громад. Також у висновку вказується, що встановлення мінімального кількісного складу виконавчого комітету місцевої ради суперечить принципу Європейської хартії місцевого самоврядування, згідно з яким органи місцевого самоврядування повинні мати можливість визначати свої власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління. Крім того, у законопроекті не передбачається встановлення верхньої межі чисельності виконавчих комітетів місцевих рад, що є актуальним для об’єднаних територіальних громад, в яких до складу виконкомів мають входити за посадою старости сіл та селищ, жителі яких входять до складу таких громад. Відповідно, в деяких об’єднаних громадах можуть бути утворені виконавчі комітети з чисельністю, що значно перевищує чисельний склад відповідної ради громади.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 19.10.2015 р. №16/3-1512/2399а висловлює низку зауважень та пропозицій до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

На думку фахівців Управління, у законопроекті доцільно було б встановити не мінімальний, а максимальний склад виконавчого комітету, у рамках якого конкретна рада могла б самостійно визначати його кількісний склад, що більше узгоджується з принципом організаційної автономії місцевого самоврядування.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з'ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»та всебічно обговоривши питання, Комітет УХВАЛИЛИВ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо кількісного складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр. №2399а), поданий народним депутатом України О.Сугонякою, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №28”

19 листопада 2015 12:18
17 листопада 2015 17:58
17 листопада 2015 14:55
17 листопада 2015 11:56
17 листопада 2015 11:55
17 листопада 2015 11:51