За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб (реєстр. № 3106 від 15.09.2015р.), внесений народними депутатами України І.Куліченком, М.Федоруком, С.Мельником.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою врегулювання відносин, що виникають у зв’язку з державною реєстрацією новоутвореного та утвореного у результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи; усунення недоліків правового регулювання питання правонаступництва об’єднаних територіальних громад, їх сільських, селищних, міських рад та виконавчих комітетів таких рад; узгодження з законодавством процедури реорганізації органів місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 8 жовтня 2015 року висловлює ряд зауважень та вважає, що законопроект потребує доопрацювання.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає, що положення законопроекту дозволять оптимальним способом вирішити наявні проблемні питання перехідного періоду об’єднання територіальних громад та рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому за результатами його розгляду на пленарному засіданні.

 

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб (реєстр. № 3106 від 15.09.2015р.), внесений народними депутатами України І.Куліченком, М.Федоруком, С.Мельником, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, який визначено головним з підготовки даного законопроекту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №27”

19 листопада 2015 16:14
19 листопада 2015 12:09
17 листопада 2015 13:26
17 листопада 2015 13:01
05 листопада 2015 17:37
05 листопада 2015 15:03
05 листопада 2015 15:01
05 листопада 2015 14:58
05 листопада 2015 14:43