За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» (щодо розширення критеріїв віднесення населених пунктів до категорії гірських та надання державних гарантій) (реєстр. № 2469  від 24.03.2015р.), внесений народним депутатом України І.Рибаком.

         За визначенням суб’єкта законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою забезпечення належного соціально-економічного розвитку населених пунктів, що географічно знаходяться у гірській місцевості, але не мають статусу «гірські», та гарантування їх мешканцям конституційних прав, зокрема, прав дітей на отримання освіти.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету у своєму рішенні зазначає, що законопроект має вплив на показники бюджетів (призведе до збільшення видатків державного і місцевих бюджетів). При цьому всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо додаткових джерел проведення таких видатків з державного та місцевих бюджетів для досягнення збалансованості бюджетів.

Комітет з питань правової політики та правосуддя дійшов висновку, що законопроект не суперечить положенням Конституції України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» (щодо розширення критеріїв віднесення населених пунктів до категорії гірських та надання державних гарантій) (реєстр. № 2469  від 24.03.2015р.), внесений народним депутатом України І.Рибаком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №21”

26 листопада 2015 14:05
Рішення Комітету про внесення змін до рішення Комітету від 22.12.2014 "Про створення підкомітетів Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, визначення їх предметів відання, обрання голів та членів підкомітетів, розподіл обов'язків між Першим Заступником (Заступниками) Голови Комітету, секретарем Комітету" щодо обрання народного депутата України Л.Зубача членом підкомітетів Комітету
26 листопада 2015 11:13
08 жовтня 2015 16:03
29 вересня 2015 14:33
29 вересня 2015 12:51
10 вересня 2015 15:57
10 вересня 2015 14:25