Висновок Комітету про проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо розширення критеріїв віднесення населених пунктів до категорії надання державних гарантій) (реєстр. № 2469 від 24.03.2015р.)

29 вересня 2015, 12:51


         За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» (щодо розширення критеріїв віднесення населених пунктів до категорії гірських та надання державних гарантій) (реєстр. № 2469  від 24.03.2015р.), внесений народним депутатом України І.Рибаком.

         За визначенням суб’єкта законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою забезпечення належного соціально-економічного розвитку населених пунктів, що географічно знаходяться у гірській місцевості, але не мають статусу «гірські», та гарантування їх мешканцям конституційних прав, зокрема, прав дітей на отримання освіти.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету у своєму рішенні зазначає, що законопроект має вплив на показники бюджетів (призведе до збільшення видатків державного і місцевих бюджетів). При цьому всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо додаткових джерел проведення таких видатків з державного та місцевих бюджетів для досягнення збалансованості бюджетів.

Комітет з питань правової політики та правосуддя дійшов висновку, що законопроект не суперечить положенням Конституції України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб,  Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» (щодо розширення критеріїв віднесення населених пунктів до категорії гірських та надання державних гарантій) (реєстр. № 2469  від 24.03.2015р.), внесений народним депутатом України І.Рибаком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.