Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам) (реєстр. № 2554 від 06.04.2015), поданий народними депутатами України В.Івченком, І.Кириленком.

За визначенням авторів законопроекту метою його прийняття є поновлення гарантій пенсійного забезпечення для працюючих наукових працівників та осіб, які перебувають на виборних посадах в органах місцевого самоврядування, скасованих Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" №213-VIII від 02.03.2015 на період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року. Для цього передбачається внесення відповідних змін до законів України "Про службу в органах місцевого самоврядування" та "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку на даний законопроект зауважує, що виходячи із конституційних положень, згідно з якими всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, а також є рівними перед законом (статті 21 і 24 Конституції України), виокремлення окремих категорій осіб, для яких пропонується скасувати запроваджені обмеження, є не досить обґрунтованим.

Крім того, у висновку зазначається, що пропозиція щодо скасування обмеження виплати пенсій, призначених відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" для осіб, які працюють на інших посадах/роботах, не призведе до досягнення мети законопроекту щодо "збереження кадрового активу для вітчизняної наукової та науково-технічної сфери", оскільки скасувати обмеження пропонується для осіб, які працюють на "ненаукових" посадах.

Загалом Головне управління вважає доцільним перегляд вимог щодо обмеження розмірів усіх пенсій, що обчислюються виходячи із заробітної плати, з якої були сплачені всі податки, а також страхові внески із суми до сімнадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, або, принаймні, збільшення розміру пенсії, щодо якої застосовуються відповідні обмеження, оскільки чинним законодавством й так обмежено максимальний розмір пенсії десятьма прожитковими мінімумами, встановленими для осіб, які втратили працездатність.

Під час обговорення народними депутатами України – членами Комітету було зазначено, що 21 квітня 2015 року парламент прийняв в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни) з реєстр. № 2528 від 02.04.2015, поданий народними депутатами України О.Ляшком, В.Галасюком, В.Курилом та ін. Даний законопроект передбачає збереження за науковцями під час роботи на наукових (науково-педагогічних) або інших посадах права на отримання/призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання в порядку та на умовах, передбачених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та тимчасове (до 1 січня 2016 року) її обмеження до 85% призначеного розміру пенсії.

Комітет також звертає увагу, що народним депутатом України М.Бурбаком на розгляд Верховної Ради України подано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення функціонування місцевого самоврядування) з реєстр. № 2639 від 22.04.2015 (доопрацьований), яким пропонується скасувати заборону виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на виборних посадах в органах місцевого самоврядування, до складення ними своїх повноважень після проведення чергових місцевих виборів у 2015 році. При цьому Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення як головний з опрацювання даного питання у своєму висновку рекомендує Верховній Раді України прийняти даний законопроект за результатами розгляду в першому читанні за основу та в цілому.

Крім того, Комітет відзначає, що 23 квітня 2015 року Верховною Радою України прийнято за основу за наслідками розгляду у першому читанні проект Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (реєстр. № 2489 від 30.03.2015, у новій редакції), поданий Кабінетом Міністрів України, з прийняттям якого втрачатиме чинність Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування", до якого пропонуються зміни даним законопроектом.

Разом з тим, за підсумками обговорення Комітет визнає існування порушеної проблеми, оскільки на виборних посадах в органах місцевого самоврядування працює значна кількість осіб похилого віку і низький рівень їх оплати праці та неможливість на сьогодні отримувати ними пенсії у період служби на таких посадах змушує їх припиняти свої повноваження та йти на пенсію. Як наслідок, відбувається розбалансування системи управління на місцевому рівні, дезорганізація роботи відповідної ради та її виконавчого комітету, унеможливлення здійснення радами як власних, так і делегованих повноважень. Також, відсутність очільників органів місцевого самоврядування унеможливлює впровадження на місцях норм Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Враховуючи зазначене та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам) (реєстр. № 2554 від 06.04.2015), поданий народними депутатами України В.Івченком, І.Кириленком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №15”

12 травня 2015 12:34
12 травня 2015 12:28
12 травня 2015 11:50
12 травня 2015 11:46
12 травня 2015 11:27
12 травня 2015 11:22