Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо спрощення процедури відкликання депутатів місцевих рад (реєстр. №2123), поданий народними депутатами України Гаврилюком М.В., Дубініним О.І., Мартиняком С.В., Курячим М.П., Романюком В.М., Кривошеєю Г.Г., Лабазюком С.П.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, розроблений з метою посилення відповідальності депутатів місцевих рад перед виборцями. Зокрема, пропонується уточнити коло суб’єктів, які можуть ініціювати відкликання, перелік підстав для відкликання та інші зміни, пов’язані з організацією процедури відкликання депутатів місцевих рад.

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» відкликання депутата місцевої ради є невід’ємною складовою його статусу і визначається як дострокове припинення повноважень депутата.

Комітет взяв до уваги, що даний закон був прийнятий у 2002 році і механізм відкликання депутатів місцевих рад був безпосередньо пов’язаний з чинним на той момент Законом України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 14.01.1998 року. Проте, даний виборчий закон втратив чинність згідно з пунктом 2 розділу XIV «Прикінцеві положення» Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 6 квітня 2004 року № 1667-ІV.

Члени Комітету зауважили, що на сьогодні основні засади, організація і порядок проведення місцевих виборів визначаються Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року № 2487-VІ із внесеними до нього змінами.

З огляду на зазначене Комітет констатує, що зреалізувати запропоновані у законопроекті зміни буде не можливо, тому що організацію процедури відкликання депутатів місцевих рад, а саме ініціювання, підготовку і проведення голосування, внесення пропозицій про відкликання депутатів пропонується проводити згідно з виборчим законом 1998 року, який давно втратив чинність.

Комітет з питань бюджету у висновку від 16 квітня 2015 року відмітив, що згаданий законопроект має вплив на показники місцевих бюджетів, що може призвести до збільшення видатків. Також законопроект неоформлений згідно вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, тобто не надано належного фінансово - економічного обґрунтування та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості державного бюджету.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 21 квітня 2015 року висловлює зауваження до законопроекту, вказуючи, зокрема, що замість спрощення процедури відкликання депутатів місцевих рад вона, навпаки, фактично ускладнюється, та пропонує за результатами розгляду у першому читанні його відхилити.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 2 квітня 2015 року рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та всебічно обговоривши питання,

Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо спрощення процедури відкликання депутатів місцевих рад (реєстр. №2123), поданий народними депутатами України Гаврилюком М.В., Дубініним О.І., Мартиняком С.В., Курячим М. П., Романюком В.М., Кривошеєю Г.Г., Лабазюком С.П за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублику.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №15”

12 травня 2015 12:34
12 травня 2015 12:28
12 травня 2015 11:50
12 травня 2015 11:46
12 травня 2015 11:27
12 травня 2015 11:22