Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Полтавської обласної ради щодо віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення.

Місто Гадяч – районний центр Полтавської області, що розташований в її північній частині на відстані 115 км від обласного центру. У місті проживає  24 тисячі мешканців.

Гадяч має давню історію. Виникнення міста пов’язують з будівництвом в Х-ХІІІ ст. Посольської оборонної лінії. На початку XVI ст., маючи зручне фортифікаційне розташування, поселення набуває статусу міста. У 1610-1616 роках Гадяч отримав права слободи та з часом стає великим торговим містом. У період з 1648 по 1782 рік місто було адміністративним центром Гадяцького полку Української козацької держави.

Провідною галуззю економіки міста є промисловість, яка представлена великими промисловими підприємствами. Це, зокрема, Північно Східне Регіональне Управління «Райз-Максимо», ПрАТ «Вентиляторний завод Горизонт», ТОВ «Гадяцький завод залізобетонних виробів», ТОВ «Гадяцький цегельний завод», ТОВ НВП «Нафтогазсервіс», КСП «Зелений гай», ТОВ «Гадячсир», ПАТ «Гадячгаз» та ін. Розпочата реконструкція виробничих приміщень ТОВ «Техмолпром» під цехи по виробництву сухих молочних продуктів потужністю 21900 тонн сухого молока та 32485 тонн у сухій сировині на рік.

У населеному пункті розвинута мережа медичних закладів, зокрема, діють центральна районна лікарня, центр первинної медико-соціальної допомоги, обласний протитуберкульозний санаторій, дві поліклініки, клінічна лабораторія, 10 стоматологічних лікарень, 16 аптек та аптечних кіосків.

Крім того, на території міста діють Гадяцька районна лікарня ветеринарної медицини, ветеринарна лабораторія, аптечні кіоски ветмедицини.

У місті Гадяч функціонують освітні та соціально-культурні заклади, а саме, 5 загальноосвітніх навчальних закладів, серед яких 3 школи І-ІІІ ступенів, гімназія та школа-інтернат, 6 дитячих садочків, будинок дитячої творчості, дитяча музична школа, дитячо-юнацька спортивна школа, шахово-шашковий клуб, 3 стадіони, 2 спортивних майданчики, плавальний басейн, кіноконцертний зал, виставковий центр, дитяча і районні бібліотеки.

Також працюють Полтавська філія інституту бджільництва ім. П.І. Прокоповича, ДНЗ Гадяцьке аграрне училище, Державне училище культури ім. І.П. Котляревського, Гадяцьке вище професійне аграрне училище.

Віднесення міста Гадяч до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити надходження до міського бюджету, забезпечити фінансову та економічну самостійність, підвищити інвестиційну привабливість міста, що, в свою чергу, сприятиме розширенню потужностей в основних галузях виробництва, розвитку туризму.

Питання про віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гадяцькою міською, Гадяцькою районною та Полтавською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет   у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Полтавської обласної ради щодо віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Полтавської обласної ради щодо віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №15”

12 травня 2015 12:34
12 травня 2015 12:28
12 травня 2015 11:50
12 травня 2015 11:46
12 травня 2015 11:27
12 травня 2015 11:22