Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонує Парламенту проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо кількісного складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр. №2399а), за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи - народного депутата України О.Сугоняки, спрямований на введення в законодавство України правової норми, згідно якої на практиці буде забезпечений такий принцип місцевого самоврядування, як принцип народовладдя. Законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких визначається мінімальний склад виконавчих комітетів місцевих рад: для виконавчого комітету сільської ради - не менше 5 осіб,  для виконавчого комітету селищної ради - не менше 9 осіб, для виконавчого комітету міської ради - не менше  21 особи,  для виконавчого комітету районної у місті ради - не менше 15 осіб.

Під час обговорення питання члени Комітету взяли до уваги висновок Комітету з питань бюджету, який зазначає, що законопроект матиме опосередкований вплив на показники місцевих бюджетів (може призвести до збільшення їх видатків залежно від кількісного складу виконавчого комітету відповідної ради). На думку Комітету залежно від кількісного складу виконавчого комітету, який встановлюється відповідною радою, визначаються видатки місцевих бюджетів на його утримання. У випадку, якщо склад відповідних виконавчих комітетів менший, ніж пропонується у законопроекті, виникає потреба у додаткових коштах місцевих бюджетів, тому, до законопроекту належно додати фінансово-економічне обґрунтування.

Було заслухано позицію Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», яка пропонує повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціатив на доопрацювання, оскільки, пропозиція про кількісний склад виконавчих комітетів місцевих рад не  враховує чисельність відповідних територіальних громад. Також у висновку асоціації вказується, що встановлення мінімального кількісного складу виконавчого комітету місцевої ради суперечить принципу Європейської хартії місцевого самоврядування, згідно з яким органи місцевого самоврядування повинні мати можливість визначати свої власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління. Крім того, у законопроекті не передбачається встановлення верхньої межі чисельності виконавчих комітетів місцевих рад, що є актуальним для об’єднаних територіальних громад, в яких до складу виконкомів мають входити за посадою старости сіл та селищ, жителі яких входять до складу таких громад. Відповідно, в деяких об’єднаних громадах можуть бути утворені виконавчі комітети з чисельністю, що значно перевищує чисельний склад відповідної ради громади.

Комітет   ухвалив висновок - рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо кількісного складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр. №2399а), поданий народним депутатом України О. Сугонякою, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40