Комітетські слухання «Удосконалення правового регулювання нагородної справи України» проведено 23 листопада 2015 року Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

При відкритті слухань народний депутат України, Голова  Комітету С.Власенко зауважив, що необхідність проведення зазначених слухань обумовлено ситуацією, яка на сьогодні склалася в Україні з нагородною системою, та з метою удосконалення Закону України «Про державні нагороди України», який втілив не найкращі взірці радянської нагородної системи.

Проведені слухання включили обговорення таких питань як можливість та підстави позбавлення державних нагород, можливість особи відмовитися від нагороди, створення єдиного реєстру державних нагород, порядок нагородження, нагородження званням Герой України іноземців тощо.

Учасникам слухань було презентовано висновок Ради Європи щодо законодавства стосовно державних нагород України, в якому проаналізовано основні положення законодавства України в цій сфері, а також наведено приклади й передові практики інших держав, таких як Естонія, Франція, Німеччина, Італія, Польща і Великобританія. При цьому було запропоновано напрямки можливих змін у сфері державних нагород України з урахуванням відповідних прикладів і передового досвіду, закріплених у правових положеннях держав – членів Ради Європи.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчук наголосив, що необхідно розглянути можливість закріплення на законодавчому рівні права особи на нагородження шляхом внесення змін до Конституції України, де серед інших прав людини і громадянина визначити гарантоване право кожного на справедливе нагородження державною нагородою України за здійснення визначного, суспільно-корисного вчинку.

Народний депутат України, Заступник Голови Комітету С.Кудлаєнко зазначив, що на сьогодні постала необхідність привести у відповідність до Закону України «Про державні нагороди України» окремі підзаконні акти, а саме статути та положення про державні нагороди, оскільки більшість з них були затверджені до прийняття Закону.

Особливу увагу учасники слухань приділили проекту рекомендацій, який, окрім констатуючої частини з аналізом фактичних обставин ситуації, законодавчої основи врегулювання окремих питань, включав також цілий блок рекомендацій органам державної влади. Зокрема, Верховній Раді України пропонується продовжити вдосконалення законодавства про державні нагороди України шляхом внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України», посилити адміністративну відповідальність за порушення у сфері правовідносин, які виникають під час використання державних нагород шляхом внесення змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення, винесення на широке обговорення питання щодо вдосконалення законодавства про державні нагороди України тощо.

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади, члени Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України, науковці, експерти.

За результатами обговорення на одному із засідань Комітету планується затвердити рекомендації комітетських слухань, що мають на меті удосконалення нагородної справи України з урахуванням найкращих європейських практик у цій сфері.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40