Виїзні комітетські слухання з питань впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад» відбулися 11 та 12 червня 2015 року у місті Полтава.

Під час слухань Голова Комітету Сергій Власенко наголосив, що створення умов для співробітництва територіальних громад та його стимулювання є одним із важливих напрямів реформи місцевого самоврядування в Україні. На відміну від багатьох країн, де співпраця між окремими територіальними громадами є звичним явищем, в Україні вона допоки не є широко розповсюдженою практикою, але поступово у місцевого самоврядування в Україні з’являються юридичні і фінансові можливості для ефективної співпраці.

Зазначалось, що з моменту прийняття Закону України «Про співробітництво територіальних громад» минув рік (17 червня 2014 року) і комітетські слухання проводяться в рамках здійснення Комітетом моніторингу реалізації цього Закону.

Дані слухання включали обговорення практики впровадження Закону у  співробітництві територіальних громад Полтавської області, яка, по кількості укладених договорів про співробітництво, є однією з найбільш активних в Україні (на сьогодні в Україні зареєстровано 17 договорів про співробітництво територіальних громад). 

Зокрема, на комітетських слуханнях були представлені такі проекти співробітництва територіальних громад: «Придбання сміттєвоза та контейнерів для покращення матеріально – технічної бази громад – спільний крок до чистого довкілля Пирятинського краю»; «Сміттєва революція в громадах м.Червонозаводське, с.Токарі та с.Піски як приклад вдалого співробітництва територіальних громад»; «Красиве село». Облаштування місць збору твердих побутових відходів та придбання контейнерів для сміття на території трьох сільських громад Полтавського району»; «Міжмуніципальне співробітництво: цілеспрямований соціальний захист громадян. Реконструкція та дооснащення Решетилівського трудового архіву - шлях до покращення обслуговування населення та енергозбереження»; «Оновлення життя Семенівської місцевої пожежної охорони (на базі с. Оболонь Полтавської області) – запорука безпечної життєдіяльності сільських громад».

Вказані проекти стали переможцями конкурсу та реалізуються при співфінансуванні Уряду Німеччини в рамках проекту GIZ «Реформа управління на сході України» в територіальних громадах Полтавської області.

Крім того, учасники слухань зазначили, що перевагою Закону України «Про співробітництво територіальних громад» є відсутність зайвої регламентації дій органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, що дає їм можливість самостійно обирати шляхи та механізми співробітництва, шукати джерела фінансування відповідних проектів.

Також було відзначено, що Закони України «Про співробітництво територіальних громад» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад» не є конкурентними, а встановлюють альтернативні механізми співпраці територіальних громад.

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати України – члени Комітету, голова Полтавської обласної державної адміністрації В.Головко, голова Полтавської обласної ради П.Ворона, керівник Проекту GIZ «Реформа управління на сході України» Н.Хемпель, директор Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України В.Толкованов, програмний координатор Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» І.Парасюк, міські голови, представники органів державної влади, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування України та неурядових установ, науковці, експерти.

За результатами обговорення на засіданні Комітету в червні будуть затверджені рекомендації комітетських слухань, що мають на меті інтенсифікувати діалог між органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо вирішення порушених у комітетських слуханнях питань.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40