В рамках передбаченої законодавством контрольної функції парламентських комітетів, Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко та голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Комітету Олександр Дехтярчук відвідали 22 вересня 2015 року місто Тернопіль, де провели низку зустрічей з керівництвом обласної ради та обласної державної адміністрації, керівниками депутатських фракцій та груп, головами постійних депутатських комісій Тернопільської обласної ради, головами районних рад та представниками новоутворених об’єднаних територіальних громад, експертами офісу реформ.

Представники Комітету ознайомилися із проблематикою впровадження окремих норм Закону України «Про об’єднання територіальних громад», практикою його застосування у діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, конкретними обставинами процесу добровільного об’єднання територіальних громад на Тернопільщині.

С.Власенко зазначив, що Тернопільська область є однією з двох областей України, де обласні ради не затвердили перспективні плани формування територій громад. При цьому саме у Тернопільській області відмічено найбільшу кількість громад серед інших областей держави, котрі виявили прагнення до добровільного утворення 26 об’єднаних територіальних громад. Це спричинило необхідність внесення змін до закону, та передачі повноважень щодо затвердження вищевказаних перспективних планів та призначення перших виборів до органів місцевого самоврядування новосформованих об’єднаних територіальних громад до Кабінету Міністрів України та Центральної виборчої комісії відповідно.

Учасники зустрічей обговорили фактично увесь комплекс питань, пов’язаних із проведенням реформування системи здійснення влади на місцях, його фінансовою, організаційною, кадровою, інформаційною складовими, строками реалізації. Висловлювалися цілком слушні думки щодо неможливості одномоментного запровадження реформ, чого не було в жодній країні Європи, бажаності застосування пілотних проектів, напрацювання успішних практик. Було наголошено на неприпустимості зменшення обсягу та погіршення якості надання послуг, їх віддалення від споживача, зокрема у галузях освіти, медицини, соціального захисту, необхідності бюджетної підтримки децентралізації, вдосконалення законодавчої основи діяльності органів місцевого самоврядування при наданні адміністративних послуг з усіх питань, віднесених до їх відання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40