Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо уточнення порядку здійснення окремих повноважень) (реєстр. №1473) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Під час розгляду законопроекту народні депутати України взяли до уваги висновки Інституту законодавства Верховної Ради України та Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, в яких експерти погоджуються із необхідністю вдосконалення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та зазначають, що розширення виключної компетенції сільських, селищних, міських рад посилить правові, організаційні та матеріально-фінансові гарантії місцевого самоврядування, сприятиме удосконаленню механізму реалізації принципу поєднання місцевих і державних інтересів. Разом із тим, були заслухані зауваження, зокрема, щодо доповнення частини четвертої статті 42 Закону, яка на думку фахівців наділяє сільського, селищного, міського голову повноваженнями, які можуть призвести до корупційних наслідків. Крім того, науковці вважають, що пропозиції до статті 76 Закону обмежують повноваження органів виконавчої влади у сфері взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Членів Комітету було поінформовано, що Комітет з питань запобігання та протидії корупції вказав, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам актикорупційного законодавства; Комітет з питань правової політики та правосуддя - звертає увагу, що даний законопроект не суперечить положенням Конституції України.

 Фахівці Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» висловили зауваження щодо доповнення повноважень сільського, селищного, міського голови та запропонували  за наслідками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.

Представники Всеукраїнської громадської організації «Асоціація малих міст України» вказали, що законопроект повністю відповідає потребам малих міст.

Всебічно обговоривши питання, члени Комітету рекомендували Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо уточнення порядку здійснення окремих повноважень) (реєстр. 1473), поданий народними депутатами України Ю.Дерев’янком, І.Сусловою, В.Івченком за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40