На розгляді підкомітету з питань місцевого самоврядування перебуває висновок Нотаріальної палати України до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо нотаріальних послуг в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса)» (реєстр. № 1041), що внесений народним депутатом України С.Міщенком.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України та Закону України «Про нотаріат». Відповідні зміни передбачають, що нотаріальні дії, встановлені статтею 37 Закону України «Про нотаріат», можуть вчинятися уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування сіл, селищ незалежно від наявності нотаріуса. Згідно з чинною редакцією цієї статті тільки за умови відсутності у населеному пункті нотаріуса органи місцевого самоврядування вчиняють відповідні нотаріальні дії. Також пропонується виключити зі статті 245 Цивільного кодексу України вимогу щодо проживання особи довірителя на території сільської, селищної ради, де немає нотаріуса, як необхідної умови для можливості посвідчення довіреностей посадовими особами органів місцевого самоврядування.

Нотаріальна палата України як єдина професійна організація всіх нотаріусів в Україні у своєму висновку зауважила наступне.

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси не надають нотаріальні послуги громадянам, а здійснюють нотаріальну діяльність та вчиняють нотаріальні дії, передбачені законом. Тому назва законопроекту не відповідає положенням чинного законодавства.

Фахівці нотаріальної палати вказали, що можливість звернення громадян, які проживають у сільській місцевості, за вчиненням нотаріальних дій до органів місцевого самоврядування незалежно від наявності нотаріуса не вплине на підвищення рівня їхнього життя за рахунок зниження оплати за вчинені нотаріальні дії і не розв'яже проблему міграції сільського населення до населених пунктів міського типу, а призведе до збільшення кількості судових спорів та втрати довіри громадян до державних інституцій.

У висновку зауважується, що делегування державою повноважень на вчинення нотаріальних дій нотаріусам обумовлено встановленням для них законодавством кваліфікаційних вимог, які гарантують отримання громадянами якісної професійної правової допомоги, компетентної оцінки юридичних фактів під час вчинення нотаріальних дій. Крім того, нотаріус здійснює нотаріальну діяльність на професійній основі, від свого імені та несе особисту відповідальність за результат вчиненої ним нотаріальної дії. Нотаріус є безстороннім і неупередженим юридичним радником усіх осіб, які до нього звертаються.

Експерти вказують, що наділення посадових осіб органів місцевого самоврядування повноваженнями на вчинення нотаріальних дій не узгоджується з природою та основним призначенням служби в органах місцевого самоврядування. Згідно зі статтею 1 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» служба в органах місцевого самоврядування спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом. За цих умов фактично повне покладення на них повноважень нотаріусів жодним чином не гарантуватиме особі відповідного рівня професійності та безпеки при вчиненні нотаріальних дій.

Ключовою тезою в пояснювальній записці до законопроекту є максимальне здешевлення плати за вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування села, селища для жителів сільської місцевості.

Нотаріальна палата України не погоджується з даною тезою, зважаючи на те, що майже всі платежі є обов'язковими і не залежать від волі нотаріуса.

Нотаріальна палата України вважає законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо нотаріальних послуг в органі місцевого самоврядування села, селища незалежно від наявності нотаріуса)» неприйнятним.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40