Голова Комітету Сергій Власенко, член Комітету Олег Березюк і Завідувач секретаріату Комітету Анжела Малюга взяли участь у ІІІ-му Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування, який проводиться за ініціативи Львівської міської ради у період з 26 по 27 березня 2015 року.

Під час заходу зауважувалось, що він є комунікаційною платформою для обговорення та напрацювання консолідованих рішень у сфері місцевого самоврядування для представників муніципалітетів, громадських організацій, профільних експертів, представників міжнародних програм, а також законодавчих і виконавчих органів влади України.

Виступаючи на форумі, Голова Комітету С.Власенко вказав, що ми повинні готуватися до серйозної, глибокої, тривалої роботи з питань децентралізації, в тому числі на рівні парламентських комітетів. Однак цьому не сприяє позбавлений логіки розподіл предметів відання між ними і, як наслідок, порушення цілісності та системності при опрацюванні та підготовці законопроектів. Питання штучно розірваних повноважень між комітетами має бути вирішене, виходячи з критеріїв оптимізації роботи парламенту і забезпечення підготовки якісних законопроектів.

С.Власенко підкреслив, що на сьогодні узгодженої та підтриманої всіма гілками влади та політичними силами концепції реформування місцевого самоврядування не напрацьовано. Кожен висловлює власну позицію і єдиного погляду на децентралізацію немає.

Комітет готовий стати майданчиком для висловлення думок та формування такої моделі децентралізації влади, яка б найкраще підходила для України, результатом запровадження якої мають бути спроможні територіальні громади. Ми повинні все детально проаналізувати, адже європейський досвід є різним і не всі моделі європейської муніципальної консолідації можна застосувати у нашій державі.

Голова Комітету С.Власенко зазначив, що іноземний досвід показує, що без просвітницької роботи, без позитивних прикладів історії досягнення успіху не буде об’єднання територіальних громад. Необхідно здійснювати роз’яснювальну роботу серед населення щодо механізмів імплементації реформи місцевого самоврядування, доведення її основної мети до кожної територіальної громади із залученням фахівців, науковців та практиків у сфері місцевого самоврядування, оскільки саме від організації цієї роботи буде залежати ефективність реформування, результативність змін, спрямованих на укріплення місцевого самоврядування і зміцнення української державності.

Член Комітету О.Березюк, який виступає модератором Третього Форуму місцевого самоврядування, наголосив, що на сьогоднішньому етапі державного будівництва питання децентралізації публічної влади є ключовим у реформуванні всього державного механізму та висловив переконання, що дієвість такого реформування можна забезпечити лише послідовним дотриманням ключового постулату «сильні громади – сильна держава», а також наявністю консолідованої позиції усіх зацікавлених сторін.

Учасники заходу зазначили, що політична воля та прагнення вищого керівництва держави впроваджувати реформи у ключових галузях розвитку країни повинна опиратися на дієздатні органи місцевого самоврядування, які б здійснювали якісні перетворення на місцях. Таким чином, органи місцевої влади повинні стати координаційними центрами стабілізації ситуації в Україні та локомотивами впровадження реформ у державі.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40