У Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на прохання іноземної сторони відбулася зустріч Голови Комітету Сергія Власенка з Керівником групи дружби з Україною Сенату Французької Республіки, Головою Комісії Сенату Французької Республіки з питань економіки, сталого розвитку та впорядкування територій Ерве Мореєм, у якій також взяли участь Радник Посольства Французької Республіки в Україні Фредерік де Туше та Адміністративний працівник Сенату Французької Республіки Жеремі Рубен.

На прохання високих гостей Голова Комітету поінформував їх про предмет відання Комітету, головні напрямки його роботи, коло завдань, які доводиться вирішувати в ході нещодавно започаткованої в Україні масштабної реформи системи місцевого самоврядування з кардинальним розширенням і зміцненням повноважень найбільш наближених до людей ланок публічної влади. При цьому серед основних завдань Комітету він назвав роботу з опрацювання законопроектів для наступного розгляду Верховною Радою України, моніторинг впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», широке використання європейського досвіду при реформуванні, необхідність підготовки до місцевих виборів у жовтні 2015 року, в тому числі завершення роботи над законопроектом про місцеві вибори та прийняття відповідного закону не пізніше, ніж за 6 місяців до дня таких виборів.

Е.Морей зауважив, що подібного плану проблеми виникають і в країнах Європи, коли періоди реформування перетинаються з датами виборів. Так, цього року відбудеться реформа, в ході якої буде розширено межі окремих районів Франції і одразу виникне питання перенесення дати виборів. Всі розуміють, що це має відбутися за новим законом, а зміна дати виборів, встановлення її легітимності стане предметом розгляду Конституційної Ради Франції. Також слід взяти до уваги ту обставину, що виборче законодавство Франції не може змінюватися за рік до проведення виборів.

С.Власенко звернув увагу французької сторони на те, що вже перші заходи реформи місцевого самоврядування засвідчили наявність трьох головних груп проблем, чи, навіть, викликів, що постали перед країною. Перша з них пов’язана з анексією Криму і окупацією частини Донбасу, друга – необхідністю боротьби з корупцією і третя – з відсутністю реформ. І якщо ми не будемо робити практичних кроків з реформування – це буде справжньою загрозою для України як держави. Тому зарубіжна допомога державним інституціям України є вкрай актуальною і необхідною.   

Голова Комітету також наголосив, що Комітетом вже напрацьовані предметні та тісні зв’язки з урядовими та неурядовими установами європейських країн, зокрема, Королівства Швеції. І хотілося, щоб такого ж рівня взаємодії ми досягли з французькими урядовими і неурядовими установами.

Сенатор Морей запевнив керівника Комітету у всілякій підтримці пропозицій та ініціатив щодо конкретного змісту співпраці та повідомив, що найближчими тижнями Сенат Французької Республіки ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40