Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вважає за доцільне запропонувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки і опрацювання проекту Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку розпорядження землями державної власності (реєстр.      №1139), за наслідками розгляду в першому читанні повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Під час розгляду питання члени Комітету взяли до уваги, що зазначений законопроект, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи,  внесений з метою оптимізації розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної форми власності та участі сільських, селищних та міських рад у передачі земельних ділянок державної форми власності, які знаходяться на їх території. Зокрема, законопроектом пропонується вилучити положення статті 122 Земельного кодексу України відповідно до якого центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи наділялись повноваженнями щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб. Крім того, пропонується наділити сільські, селищні, міські ради правом надавати згоду на передачу земельних ділянок із земель державної власності, на території яких знаходяться відповідні земельні ділянки.

Голова підкомітету М.Федорук наголосив, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Також членів Комітету було поінформовано про думку Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», яка вважає, що законопроект значно ускладнить процес отримання земельних ділянок громадянами та юридичними особами у власність та користування. Асоціація пропонує відхилити законопроект за результатами розгляду у першому читанні.

Членам Комітету було запропоновано для розгляду рішення підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою - вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект з реєстр. № 1139 за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40