30 січня 2015 року – Американська торгівельна палата в Україні провела зустріч бізнес-спільноти з Сергієм Власенком, Головою Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У ході зустрічі учасники обговорили пріоритети роботи Комітету, серед яких Сергій Власенко особливу увагу приділив питанню бюджетної децентралізації.

«На засіданні Комітету неодноразово зазначалося, що вирішення питання децентралізації іншими законодавчими актами, крім Закону «Про децентралізацію»,  є неприпустимим, - зазначив пан Власенко. – Однак, під час прийняття бюджету та суміжних законодавчих актів певні елементи децентралізації були прописані в бюджетних механізмах. І очевидно, що після прийняття Закону «Про децентралізацію» у нас виникнуть конфлікти між його практичним застосуванням та бюджетним законодавством. Це не додасть стабільності ані громадам, ані бізнесу, який не буде розуміти повноваження місцевих органів влади». 

Сергій Власенко також наголосив, що Комітет бачить суттєву невідповідність між реальними потребами місцевих бюджетів та механізмами їх наповнення: «Ми були проти того, щоб у місцевих органів влади забирали частину податку з доходів фізичних осіб, надаючи замість цього частину податку з прибутку; проти передачі повноважень по адмініструванню акцизів місцевим бюджетам. Ми не розуміємо, як вони будуть виконувати ці функції, не задіюючи органи фіскальної служби

Крім того, народний депутат зупинив свою увагу на оподаткуванні сільськогосподарського виробництва.  На думку Сергія Власенка, в наступному році Уряд буде вимагати оподаткування всієї промислової сільськогосподарської нерухомості, що негативно вплине на агропромисловий бізнес і, відповідно, доходи місцевих бюджетів.

У свою чергу, в.о. Президента Американської торгівельної палати в Україні Тарас Качка відзначив, що  Американська торгівельна палата  підтримує зважений і зрозумілий підхід до процесів децентралізації, та наголошує на необхідності аналізу економічного впливу податку на нерухомість: «Податок на нерухомість, у тому числі промислову, повинен мати раціональне економічне навантаження на суб’єкти господарювання і якомога простіше адміністрування».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40