Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія провів зустріч з представниками проекту міжнародної технічної допомоги “Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент III)”, який виконується Національним Демократичним Інститутом  Mіжнародних Відносин (США), Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні та громадянського руху “Чесно”.

Під час зустрічі було обговорено положення проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації” (р. №4846, н.д. О.Тягнибок, А.Гриценко, С.Соболєв, Ю.Стець, А.Шевченко), який перебуває на розгляді Комітету.

Учасники зустрічі як представники авторського колективу законопроекту  вказали, що цим законопроектом пропонуються зміни до законів України «Про політичні партії в Україні», «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Новели поданого законопроекту спрямовані на деталізацію положень законодавства з питань фінансової звітності політичних партій про їх доходи і витрати, забезпечення доступу громадськості до інформації про джерела фінансування передвиборної агітації, про використання коштів передвиборчих фондів під час виборчого процесу. Крім того, запропоновано встановлення адміністративної відповідальності за порушення порядку подання звітності про надходження та використання коштів виборчих фондів та порядку фінансування передвиборної агітації.

Давид Жванія наголосив, що підтримує ініціативу щодо обов’язковості подання до відповідних виборчих комісій розпорядниками виборчих фондів фінансових звітів про надходження і використання коштів виборчих фондів як до дня виборів (проміжний звіт), так і після проведення виборів.

Голова Комітету також вказав, що слушними у цьому законопроекті є новели щодо обов’язковості оприлюднення до дня голосування на офіційному веб-сайті ЦВК проміжних фінансових звітів про надходження і використання коштів виборчих фондів, обов’язкове звітування партій про майно, доходи і витрати, а також встановлення відповідальності за неподання та порушення порядку подання звітності про надходження і використання коштів виборчих фондів.

Голова Комітету Давид Жванія поінформував учасників зустрічі, що Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування в оперативному порядку розгляне даний законопроект на своєму засіданні після надходження всіх експертних висновків.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40