Голова Комітету Давид Жванія, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Євген Карташов, член комітету Володимир Пєхов, Завідувач секретаріату Комітету Анжела Малюга 25 червня 2014 року взяли участь в організованому Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Дні Діалогу представників органів місцевого самоврядування та органів державної влади – традиційному заході, що проводиться з метою вироблення спільної позиції між органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо розвитку місцевого самоврядування і вирішення проблем життєдіяльності територіальних громад, який відбувся в Національному спортивному комплексі «Олімпійський». День Діалогу був започаткований і проводиться в рамках Проекту USAID «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування», який реалізується спільно з Асоціацією міст України. 

Цьогорічний День Діалогу став п’ятим і був присвячений, переважно, обговоренню напрямів реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також проблем житлово-комунальної сфери, що потребують негайного вирішення. Захід було організовано у форматі єдиної загальної сесії, програма якої включала три головних питання:

1) реформування місцевого самоврядування та житлово-комунального господарства;

2) бюджетне забезпечення реалізації повноважень органів місцевого самоврядування;

3) послуги, що надаються в системі місцевого самоврядування.

Цього року у Дні Діалогу взяв участь Президент України Петро Порошенко, який підкреслив, що ми хочемо змінити найближчу до народу місцеву владу, надавши самоврядуванню реальних повноважень, яких ще ніколи не знала система місцевого самоврядування в історії України. Глава держави наголосив, що законопроект про внесення змін до Основного Закону передбачає ліквідацію обласних та районних державних адміністрацій і запровадження посад представників Президента. «Відтепер справжня влада буде належати вам – і буде у вас, міських, селищних, і сільських голів. Після переобрання прямим голосуванням виборців ви очолите виконкоми своїх рад. І одночасно будете головувати на засіданнях ради. Виконкомам будуть делеговані функції державної влади. Витрати на здійснення цих повноважень будуть компенсовані державним бюджетом. На місцях залишиться значна частина податків, зібраних на території органу самоврядування. Голови обласної та районної ради за підтримки депутатів  утворять виконкоми районних та обласних рад. А вам, міським, селищним та сільським головам, доведеться змінити свою свідомість, щоби зрозуміти, що відтепер і в районі, і в області сидять не ваші начальники, а ті, хто представляє спільні інтереси громад. Відтепер вашим начальником не буде дядько з Києва, відтепер вашим начальником є народ, виборець, мешканець вашого населеного пункту який вас обирав», сказав Глава держави.

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Д.Жванія зазначив, що комплексна реформа місцевого самоврядування пов’язана з багатьма сферами та дозволить оновити всю систему державного управління. «Реформа місцевого самоврядування повинна бути локомотивом, а вагонами – бюджетна, податкова, адміністративна. Лише такий потяг здатен привезти нашу країну до благополуччя», – підкреслив народний депутат.

Д.Жванія зазначив, що зараз потрібно передати повноваження на місця, тобто «на державному рівні закріпити адміністративну та фінансову незалежність самоврядних громад». Також, на думку Голови парламентського Комітету, для успішної реалізації реформи потрібна підтримка європейських країн: «За умови відповідального підходу та за допомогою європейських грантів ми зможемо оновити інфраструктуру та за кілька років завершити те, що без жодного успіху робили десятиліттями».

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування, Голова Міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування» Є.Карташов наголосив, що зараз, коли є реальні шанси на проведення децентралізації, отримання фінансових ресурсів, важливим є вирішення кадрових питань. На думку Є.Карташова, вони мають вирішуватися на місцях. Саме жителі громад повинні мати вирішальну роль у висуванні кандидатів до місцевих рад, а не політичні партії. Не відбудеться кардинальних змін в містах після проведення місцевих виборів, якщо залишиться можливість формування представницьких органів за списками. Люди більше не довіряють  політичним партіям.

Крім того, Є.Карташов повідомив, що зараз є сорок законопроектів, розроблених Асоціацією і внесених до парламенту членами Міжфракційного депутатського об’єднання, але навіть народні депутати не мають необхідних важелів для їх ухвалення в цілому. Тому є дуже позитивною ініціатива В.Гройсмана щодо розгляду перш за все тих законів, які вносить уряд. Проекти, що стосуються місцевого самоврядування, мають стати головними і визначальними при розгляді в парламенті. Він висловив готовність до подальшої співпраці з Асоціацією міст України та запевнив у виконанні взятих на себе зобов’язань як представника Асоціації в парламенті.

За підсумками Дня Діалогу було прийнято Звернення до керівництва держави щодо підтримки схваленої Урядом Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та готовності Асоціації міст України брати участь у здійсненні заходів, спрямованих на її реалізацію. Також у Зверненні містяться пропозиції з вирішення нагальних проблем місцевого самоврядування у сферах: фінансового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, житлово-комунального господарства та забезпечення надання адміністративних послуг.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40