Голова Комітету Давид Жванія 14 квітня взяв участь у розширеному засіданні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Під час заходу наголошувалось, що владу в державі доводиться відновлювати фактично з “нуля”, що тривалий час відбувалася концентрація влади за рахунок обмеження прав, у тому числі, і регіональних громад, а останні чотири роки вибудовувалася “абсолютна вертикаль” влади, де фактично до одного центру було зведено прийняття рішень з усіх питань діяльності держави. Керівництво парламенту та ТСК наголошувало, що сьогодні головне завдання - не просто говорити про реформу місцевого самоврядування, а саме змінами до Конституції відновити і побудувати збалансовану владу, яка зможе витримати будь-які іспити і проблеми”.

“Конституційна реформа і реформа місцевого самоврядування мають бути проведені тільки після виборів Президента” – про це під час засідання ТСК заявив Голова Комітету Давид Жванія.

Голова Комітету вказав, що треба мати хвору голову, щоб перед виборами проводити реформу місцевого самоврядування, яка в різних областях сприймається неоднозначно. Західні регіони сприймають її як децентралізацію влади, в східних регіонах інше бачення. Перед виборами ми не знайдемо консенсус і рішення, яке б розрядило ситуацію”. Також Д.Жванія вважає, що говорити про зміну Конституції перед виборами - означає дезорієнтувати людей в питанні повноважень, з якими вони обирають Президента. “Ті, хто починають подібні дискусії, сприяють тому, щоб вибори в Україні не відбулися”, - додав Д.Жванія.

Усі міжнародні організації заявляють, що не можна зараз говорити про зміни до Конституції. Потрібно провести вибори Президента, повністю легітимізувати владу, вирішити проблеми в областях, а після цього приступити до роботи над реформами, - сказав народний обранець.

На завершення заходу вказувалось, що відбувся плідний обмін думками, і учасники засідання зможуть вийти на концепцію Конституції, яка буде сприйнята суспільством. Голова Парламенту також наголосив, що вважає за доцільне - провести широке обговорення проекту змін до Основного закону із залученням фахівців.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40