Голова Комітету Давид Жванія зустрівся 24 квітня з п. К.Лучіані -  Керівником Директорату з питань демократичного врядування Генерального директорату з питань демократії – ІІ, Генерального секретаріату Ради Європи  та п.Й. Шоккенброеком, спеціальним радником Генерального секретаря Ради Європи.

Під час заходу обговорювались Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зміни до Конституції України в частині перерозподілу повноважень на вищих щаблях влади та проведення масштабної і всеохоплюючої децентралізації всього владного механізму.

Д.Жванія заявив, що процес децентралізації влади потрібно розпочати з ухвалення трьох ключових законопроектів - про співробітництво територіальних громад, про право територіальних громад на об’єднання та про органи самоорганізації населення. При цьому очільник Комітету зазначив, що законопроект про співробітництво територіальних громад вже зареєстрований, і його буде обговорено під час засідання круглого столу, який планується провести за участі представників органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, міжнародних експертів 21 травня.

Голова Комітету прогнозує, що після президентських виборів українська влада ґрунтовно розпочне процес децентралізації і передачі повноважень на місця. Ми маємо нарешті провести реформу місцевого самоврядування. Той президент, який її розпочне і завершить, увійде в історію як реформатор, який наділив повноваженнями місцеву владу, - переконаний Д.Жванія.

Д.Жванія зазначив, що Комітет підтримуватиме урядову позицію щодо необхідності прискорення  підготовки належної законодавчої бази для початку реформування, зокрема ухвалення  відповідних законопроектів, внесення змін до чинних законів, Податкового та Бюджетного кодексу і Конституції України.

Голова Комітету наголосив, що всі можливі зміни законодавства необхідно робити на перевірених часом засадах Європейської хартії місцевого самоврядування. Тобто шляхом створення конституційних умов для передачі повноважень від центру до громад та регіонів щодо вирішення бюджетних, господарських, майнових, соціальних, екологічних та інших питань безпосередньо на місцях. Територіальні громади повинні нарешті стати справжніми господарями на своїх територіях в кращих традиціях європейського досвіду.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40