ІНФОРМАЦІЯ

щодо стану контролю виконання та аналізу практики застосування законів України відповідно до

пункту 1 частини першої статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» за 2013 рік

Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

(Голова Комітету – Д.Жванія)

 

Дата

Найменування питання

Прийняті рішення (стислий зміст)

Примітка

 

І. Розгляд на засіданні Комітету

 

20.02.2013,

06.03.2013

Про Звіт Рахункової палати про результати аналізу формування та здійснення видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам на органи місцевого самоврядування, затверджений постановою Колегії Рахункової палати від 24.10.2012 № 20-22.

Прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розроблення спільно з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування законопроектів про внесення змін і доповнень до законів України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу України, спрямованих на врегулювання найбільш проблемних питань місцевих бюджетів.

 

 

03.04.2013

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України, ініційоване народними депутатами України А.Яценюком, В.Кличком, О.Тягнибоком та іншими, а також відповідний проект Постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України (реєстр. № 2617).

 

Прийнято рішення з рекомендацією Верховній Раді України відхилити проект Постанови.

Комітет

визначався головним

17.04.2013

Щодо застосування деяких положень законів України «Про державну службу» в контексті норм Податкового кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

Затверджено відповідне роз’яснення.

 

17.04.2013

Розглянуто звернення Центральної виборчої комісії та Поріченської сільської виборчої комісії Краснодонського району Луганської області щодо ситуації, яка склалася в Поріченській сільській раді у зв’язку з достроковим припиненням повноважень 12-ти з 16-ти депутатів сільської ради.

 

Направлено листа Луганській обласній державній адміністрації з інформацією про ситуацію, що склалася, та пропозиціями щодо можливих шляхів її розв’язання.

 

17.04.2013

Щодо фінансового забезпечення проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Прийнято рішення звернувся до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з проханням при підготовці законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачити збільшення фінансування за бюджетною програмою 6741020  та встановити його у розмірі, визначеному постановою Центральної виборчої комісії від 6 серпня 2012 року № 179.

 

 

17.04.2013

Щодо фінансового забезпечення проведення виборів народних депутатів України у виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223 у 2013 році.

Прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з проханням при підготовці законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачити також збільшення фінансування за бюджетною програмою 6731020 та встановити його у розмірі, визначеному постановою Центральної виборчої комісії від 6 серпня 2012 року № 177, а саме 44 млн. грн.

 

 

17.04.2013

Про звернення Голови постійної комісії з питань законності та правової політики, здійснення демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави Тернопільської обласної ради з проханням вжити заходів впливу задля відновлення правового порядку на території Тернопільської області, забезпечення поновлення порушених конституційних прав громадян краю, усунення перешкод належному функціонуванню конституційного ладу в регіоні та державі, приведення діяльності відповідних органів до вимог національного та міжнародного законодавства, обговорив ситуацію, що склалася в Тернопільській обласній раді.

Прийнято рішення звернутися до:

- Генеральної прокуратури України з проханням розглянути звернення та вжити заходів до усунення порушень закону, поновлення порушених прав виборців Тернопільської області, притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності членів Тернопільської обласної виборчої комісії, з вини яких не проводиться засідання Тернопільської обласної виборчої комісії, у зв’язку з їх бездіяльністю;

- Центральної виборчої комісії з проханням розглянути питання щодо затвердження нового складу Тернопільської обласної виборчої комісії і сформувати її керуючись положеннями статті 22 Закону, або прийняти відповідно до Закону рішення щодо заміщення депутатів Тернопільської обласної ради, обраних до інших місцевих рад за результатами виборів 31 жовтня 2010 року або до Верховної Ради України за результатами виборів 28 жовтня 2012 року, у зв’язку з бездіяльністю Тернопільської обласної виборчої комісії.

 

 

05.06.2013

Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про стан виконання у 2012 році рекомендацій, схвалених Постановою Верховної Ради України від 05.06.2003 № 939-IV «Про рекомендації парламентських слухань про законодавчі аспекти регіональної політики та місцевого самоврядування».

 

Прийнято рішення про необхідність продовження моніторингу за виконанням рекомендацій вказаних парламентських слухань у зв’язку з нагальною потребою удосконалення законодавства, що посилює роль місцевого самоврядування у системі влади, реалізації Державної стратегії регіонального розвитку до 2015 року та важливістю інших питань, які висвітлювалися у звіті Міністерства.

 

05.06.2013

Про контрольну інформацію з питань проведення місцевих виборів у регіонах України.

 

Прийнято рішення надіслати звернення до голів обласних державних адміністрацій та голів обласних рад про надання Комітету статистичних даних про перелік сільських, селищних та міських рад, в яких припинено повноваження відповідних голів та не ухвалено рішення про призначення відповідних виборів Верховною Радою України.

 

 

19.06.2013

Стосовно деяких питань здійснення повноважень сільських, селищних, міських голів та формування постійних комісій місцевих рад.

 

Затверджено відповідне роз’яснення.

 

09.10.2013

Про питання виконання Закону України № 563-VІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб».

Прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та до Центральної виборчої комісії з проханням надати інформацію про здійснені заходи на виконання зазначеного Закону.

 

 

09.10.2013

Лист Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку.

Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та складанні проектів Державного бюджету України та прогнозу Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди передбачити державний фонд регіонального розвитку в обсязі не менше 1% прогнозного обсягу доходів загального фонду Державного бюджету України на відповідний бюджетний період; передбачити додаткове збільшення державного фонду регіонального розвитку на суму кредиторської заборгованості, яка утворилася на кінець попереднього бюджетного періоду у місцевих бюджетах за бюджетними зобов’язаннями, взятими за коштами фонду; забезпечити неухильне дотримання визначених законодавством України процедур підготовки, оцінки та відбору програм і заходів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, порядку використання таких коштів, а також вжити заходів щодо їх концентрації на фінансуванні пріоритетних інвестиційних програм (проектів).

 

 

09.10.2013

Висновок Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за перший квартал 2013 року в частині міжбюджетних трансфертів та місцевих бюджетів.

Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо забезпечення своєчасного перерахування місцевим бюджетам субвенцій, передбачених Законом України про Державний бюджет України на 2013 рік.

 

 

09.10.2013

Лист Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Центральною виборчою комісією у 2012 році та І кварталі 2013 року.

Комітет вирішив звернутися до Голови Верховної Ради України В.Рибака з пропозицією заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України інформацію Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії та Рахункової палати щодо ефективності використання бюджетних коштів на створення та забезпечення функціонування системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

 

 

23.10.2013

Про практику застосування Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» від 24 червня 2004 року № 1866-ІV.

Комітет звернувся до Міністерства юстиції України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Української асоціації районних та обласних рад для узгодження шляхів вирішення зазначеного питання, що сприятиме підготовці народними депутатами України – членами Комітету якісного законопроекту та однаковому застосуванню в подальшому положень Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» усіма місцевими радами.

 

 

23.10.2013

Щодо окремих аспектів реалізації Постанови Верховної Ради України від       6 вересня 2012 року №5215-VI «Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського району Харківської області».

Прийнято рішення взяти до відома рішення Харківської обласної ради від 5 березня 2013 року «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Харківської області» і доручити Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України підготувати відповідне повідомлення у Відомостях Верховної Ради України про виключення з облікових даних окремих населених пунктів Харківського району Харківської області.

 

 

02.12.2012

Про проект Постанови Верховної Ради України про відповідальність Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3692 від 25.11.2013), внесений народними депутатами України А.Яценюком, В.Кличком, О.Тягнибоком та іншими 163 народними депутатами України.

 

Прийнято рішення з рекомендацією Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

Комітет

визначався

головним

ІІ. Розглянуто на виїзному засіданні Комітету

 

 

Виїзних засідань Комітету у 2013 році не проводилося

 

ІІІ. Проведено слухання у Комітеті

 

 

Слухань у Комітеті у 2013 році не проводилося

 

ІV. Проведено конференцію, семінар, круглий стіл

 

 

13.02.2013

Актуальні питання законодавчого регулювання правового статусу столиці України – міста-героя Києва» («круглий стіл», організований Комітетом).

 

 

 

13.03.2013

Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні («круглий стіл», організований Комітетом).

 

 

 

20.11.2013

Розвиток місцевої демократії та самоорганізація населення. Стан та перспективи («круглий стіл», організований Комітетом).

 

 

 

16.12.2012,

18.12.2012

Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання. Обговорення рекомендацій («круглий стіл», організований Комітетом).

 

 

 

V. Внесені законопроекти за наслідками контролю

 

 

15.05.2013

Створено Робочу групу Комітету з вивчення ситуації, пов’язаної із достроковим припиненням повноважень Черкаського міського голови, яку очолив народний депутат України А.Близнюк

За результатами роботи Робочої групи Комітету народним депутатом України А.Федоруком, який є членом цієї Робочої групи та членом Комітету, а також деякими іншими народними депутатами України внесено проект Закону України «Про внесення змін до статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови) (реєстр. № 3387 від 09.10.2013).

 

 

15.05.2013

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака у Комітеті створено Робочу групу з опрацювання узгодженого законопроекту про повторні вибори народних депутатів України у деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, яку очолив Голова Комітету Д.Жванія.

 

 

 

За результатами роботи Робочої групи (було проведено два засідання) члени Комітету підготували проект Закону України про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223 (реєстр. № 2971-Д), метою якого було забезпечення реалізації громадянами України гарантованого їм Конституцією України виборчого права на виборах до Верховної Ради України VII скликання у одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 та 223.

Законопроект було прийнято в цілому як Закон на засіданні парламенту 5 вересня 2013 року, а відповідні вибори відповідно до цього Закону відбулися 18 грудня 2013 року.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40