Голова Комітету Давид Жванія та Заступник Голови Комітету Наталя Новак 14 листопада взяли участь у засіданні круглого столу “Фінансування політичних партій та виборчих кампаній”, який був організований Міністерством юстиції України.  

Україна має повернутись до пропорційної виборчої системи на виборах народних депутатів України - про це заявив Голова Комітету. Він переконаний, що Угода про асоціацію України з ЄС буде підписана на Саміті у Вільнюсі, не дивлячись на песимізм окремих політиків. При цьому Д.Жванія звернув увагу, що підписання Угоди - не фініш, а лише старт України на шляху змін до відповідності європейським цінностям та законодавству. Зокрема, це стосується запровадження пропорційної виборчої моделі, яка буде ключовим елементом розвинутої партійної системи.

За таких умов, на переконання очільника Комітету, доречним буде фінансування державою політичних партій. Європейська практика доводить, що фінансова підтримка політичних партій з державного бюджету є дієвим способом структуризації суспільства. Крім того, така підтримка є механізмом, що зменшує корупційну складову, – вважає народний депутат.

Водночас Д.Жванія підкреслив, що сьогодні подібні зміни не на часі: Зараз в Україні така багатопартійна система, за якої партії з’являються ледь не щодня. При цьому ступінь довіри людей до них – надзвичайно малий. Звичайно, враховуючи при цьому дефіцит бюджету, коли не завжди вистачає грошей навіть на покриття соціальних стандартів, фінансування партій державою недоречне.

У майбутньому, на переконання Давида Жванії, після реформування виборчого та партійного законодавства, перехід на державне фінансування партій стане запорукою успіху. Партії перестануть бути лише фінансованими персональними обкладинками, опиняться у рівних фінансових умовах та почнуть змагатися програмами та ідеями, а не яскравими обіцянками, - додав він.

У цьому контексті Д.Жванія вважає за необхідне ухвалення досконалого закону про вибори, у якому будуть прописані та виважені найменші деталі виборчого законодавства. Це - один із пріоритетних законів, важливо, щоб він не став заручником політичних умов, а приймався після детального обговорення всіма експертами та учасниками виборчого процесу. У нас є достатньо часу для цього, - переконаний Голова Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40