Народні депутати України Голова Комітету Давид Жванія, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Євген Карташов, член Комітету Микола Федорук взяли участь у роботі ІХ Українського муніципального форуму - Днях Діалогу, що відбулися 13-14 червня у місті Ялта.

День Діалогу проводився в рамках Проекту USAID “Діалог”, який реалізує Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”.

Для участі у роботі традиційного Форуму до Ялти було запрошено близько 250 міських голів з усіх областей України. Головна мета Форуму - налагодити співпрацю та виробити спільну позицію державної влади та Асоціації міст України у питаннях розвитку місцевого самоврядування, реформування законодавства, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

Виступаючи на Форумі Д.Жванія наголосив, що в Україні потрібно провести комплексну реформу місцевого самоврядування та внести зміни до Конституції України, які закріплять децентралізацію влади. Голова Комітету повідомив, що очікується підписання Президентом України В.Януковичем Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Сподіваюсь, що сьогоднішній форум буде останнім при централізованій системі державного управлення. І в Адміністрації Президента, і в Кабінеті Міністрів України є розуміння проведення реформи місцевого самоврядування, внаслідок якої всі ми будемо жити за новими правилами”, – сказав Д.Жванія.

Голова Комітету підкреслив, що як тільки відповідні законопроекти, що направлені на реалізацію концепції, будуть подані на розгляд парламенту, Комітет разом з науковцями, представниками асоціацій, неурядових організацій забезпечить їхнє оперативне опрацювання та експертизу.

Крім того Д.Жванія зазначив, що реформа місцевого самоврядування в Україні є пріоритетним питанням для Ради Європи. Ми сподіваємось, що Програма РЄ по підтримці реформи місцевого самоврядування в Україні буде продовжена ще на п’ять років. Ми маємо за максимумом використати цей час для децентралізації влади та передачі повноважень на місця, – вважає парламентарій.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Євген Карташов представляв на Форумі міжфракційне депутатське об’єднання “За розвиток місцевого самоврядування”, що створене з числа народних депутатів Верховної Ради України VII скликання. У своєму виступі Є.Карташов наголосив, що головним завданням МДО “стане питання формування бюджету. Ми маємо всіх налаштувати таким чином, щоб, всі розуміли, що влада має належати місцевому самоврядуванню. Є.Карташов зауважив, що цей діалог буде проведено недаремно, а озвучені пропозиції та напрацювання знайдуть своє відображення у конкретних нормативно-правових актах і стануть корисними для вирішення реальних проблем громад. Органи місцевого самоврядування мають стати каталізаторами реформ і  змінити на краще економічний простір.

Беручи участь у тематичних робочих групах народний депутат України, колишній міський голова м.Чернівці М.Федорук підкреслював, що сьогоднішнім завданням Форуму є завдання відшукати і запропонувати такі спільні підходи до вирішення проблем, які допоможуть належно працювати на благо територіальних громад. Член Комітету підкреслював, що лідери місцевого самоврядування мають авторитет у громадах, але не мають інструментів. Він наголосив, що Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримає реформи, які дадуть їм інструменти, що допоможуть поліпшити життя людей.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40