Голова Комітету Давид Жванія, Заступник Голови Комітету Наталія Новак та голова підкомітету з питань місцевого самоврядування  Євген Карташов 11 листопада взяли участь у засіданні круглого столу Реформування місцевого самоврядування в Україні, що був організований в рамках діяльності Програми Ради Європи Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування  в Україні.

Метою заходу став розгляд питань руху України до європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування, обговорення Звіту та експертних висновків Ради Європи щодо місцевої та регіональної демократії в Україні,  пов’язаних з цим викликів та перспектив співробітництва.

Виступаючи на відкритті засідання Віце-прем’єр-міністр України О.Вілкул нагадав присутнім, що “цей Круглий стіл проходить напередодні однієї з ключових подій у новітній історії України – наприкінці місяця Україна очікує на підписання Угоди про асоціацію з ЄС”.  Він зазначив: “розвиток місцевого самоврядування, місцевої і регіональної демократії, підвищення ефективності діяльності органів влади у відповідності з кращими європейськими практиками є важливішою складовою євроінтеграції України. Впровадження в Україні положень Європейської хартії місцевого самоврядування є однією з вимог ЄС, зокрема це стосується прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування.  Україна та Рада Європи на постійній основі продовжують співпрацювати у цьому пріоритетному напрямі. Віце-прем’єр-міністр наголосив також на важливості підтримки процесів модернізації на місцевому і регіональному рівні, що надасть змогу Україні якомога швидше привести практику та законодавство сфери місцевого самоврядування до вимог та стандартів ЄС.

Народ України та європейська спільнота чекають від нас конкрет­них дій, -  з такою тезою на засіданні круглого столу виступив народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія. Він наголосив: Соціально-економічна ситуація в Україні вимагає негайної реформи місцевого самоврядування. Тому, не зважаючи на існуючі недоліки теперішньої редакції Концепції, необхідно її зараз ухвалювати як базис, своєрідну точку відліку. Про це прямо говорять рекомендації Ради Європи.

Голова Комітету вказав, що етап обговорення потрібно завершувати, настав час дій і ми маємо максимально сконцентруватися на розробці законодавчої бази та конкретних програм розвитку. Я вважаю, що реформа місцевого самоврядування повинна розпочатися вже до кінця поточного року. Всі передумови для цього на сьогодні є і потрібно почати діяти” – наголосив очільник Комітету. Він також вказав, що існуюча система державного менеджменту занадто забюрократизована і неефективна, а місцевому самоврядуванню для вирішення навіть дрібного питання необхідно зробити занадто велику кількість кроків. І саме головне: для більш серйозних питань не вистачає повноважень і ресурсів. 

Давид Жванія зазначив, що ідеальний варіант - це у найкоротші терміни знайти компроміс і внести обґрунтовані правки у редакцію Концепції 2013 року щодо часових рамок реалізації реформи та конкретних завдань.

Підсумовуючи результати засідання круглого столу керівник Департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи А.Зарді підкреслив, що Рада Європи чекає на ухвалення Концепції реформи місцевого самоврядування та детального плану дій з її реалізації, що стане сигналом початку реформи. Після ухвалення Концепції Рада Європи готова продовжити надання підтримки з її реалізації задля забезпечення відповідності чинного законодавства та існуючої практики європейським стандартам, зокрема положенням Європейської хартії місцевого самоврядування.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40