Обговоренням питань взаємодії органів місцевого самоврядування з Парламентом Украіни завершив свою роботу ХІ-й Український муніципальний форум. 

У ході засідання учасникам було презентовано проект змін до Конституції України щодо децентралізації влади та інструменти взаємодії органів місцевого самоврядування з Верховною Радою України.

Свої бачення щодо поточної ситуації висловили Заступник Голови Верховної Ради України О.Сироїд, заступник голови Конституційної Комісії В.Мусіяка, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В.Негода, голова ради ГО "Лабораторія законодавчих ініціатив", член Конституційної Комісії І.Когут, в.о. Кузнецовського міського голови І.Куц, координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" О.Айвазовська, експерт з електронного врядування, представник Швейцарськоі агенціі розвитку та співробітництва Й.Томкова. Про аналогічний досвід у сфері комунікацій у Чехії розповів екс-депутат Парламенту, екс-мер м.Пшелоуч Д.Кулка.

Жваву зацікавленість присутніх викликали виступи колишніх міського та сільського голів, а сьогодні – народних депутатів України, членів Комету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Миколи Федорука та Андрія Реки.

Голова підкомітету з питань регіональної політки, місцевих бюджетів та комунальної власності А.Река закцентував увагу присутніх на можливості співпраці і взаємодії між муніципалітетами, які надає Закон України "Про співробітництво територіальних громад". Він назвав його "прямою дорогою до об’єднання". А.Река також наголосив, що існуючі на сьогодні законодавчі важелі та засоби застосовуються недостатньо, а їх популяризація на центральному державному рівні майже відсутня. 

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорук охарактеризував два ключові шляхи співпраці Парламенту і органів місцевого самоврядування, які на сьогодні є найбільш дієвими. По-перше, це підготовчий етап роботи над законопроектами у профільному Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. "Це завжди відкритий і щирий діалог с приводу документів, що мають лягти в основу діяльності органів місцевого самоврядування", - зауважив М.Федорук. Також голова підкомітету вказав, що представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій завжди є бажаними учасниками всіх засідань Комітету, а експертні висновки асоціацій уважно вивчаються і сприяють прийняттю виважених рішень з врахуванням інтересів місцевого самоврядування. М.Федорук у своєму виступі також звернув увагу учасників форуму на те, що у Парламенті діє міжфракційне депутатське об’єднання "За розвиток місцевого самоврядування", яке очолює колишній Дніпропетровський міський голова, а нині - народний депутат України І.Куліченко. До складу цього об’єднання входять представники майже всіх фракцій парламенту, об’єднані значним досвідом роботи в системі місцевого самоврядування. "Ми працюємо за двома найважливішими напрямками: підтримка і просування ініціатив, що сприяють розвитку і реформуванню місцевого самоврядування – з однієї сторони, і недопущення прийняття законів, які суперечать інтересам самоврядних громад – з іншої", - наголосив голова підкомітету.

М.Федорук підкреслив, що такі широкі зібрання органів місцевого самоврядування, як нинішній Форум, впливають на позицію народних депутатів України, не дають їм «відірватися від землі», пам’ятати про основоположні життєві потреби людей.

"Всі ми – тимчасові, а місцеве самоврядування нехай залишається вічно", - такими словами під оплески присутніх завершив свій виступ М.Федорук.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40